Performanță a studenților TUIASI la SEEMOUS 2025: Două medalii de argint și două de bronz – FOTO

vineri, 14 martie 2025, 11:00
3 MIN
 Performanță a studenților TUIASI la SEEMOUS 2025: Două medalii de argint și două de bronz – FOTO

La cea de-a 19-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică „South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students – SEEMOUS 2025”, echipa TUIASI a obținut două medalii de argint prin studenții Mihai Bandur și Daniel Hanganu și două medalii de bronz prin Cosette-Ioana Lupu și Matei Mardare. Toți sunt studenți ai Facultății de Automatică și Calculatoare.

Competiția s-a desfășurat în perioada 4-9 martie 2025, la Korce, Albania, sub patronajul Mathematical Society of South Eastern Europe (MASSEE) și al Societății de Științe Matematice din Albania. Olimpiada a reunit 111 studenți de la 27 de universități din Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, România și Turkmenistan.

„Ca de obicei, subiectele au avut un grad de dificultate foarte ridicat dar au fost și frumoase. De asemenea, în excursia organizată, studenții au avut ocazia să ia contact cu istoria şi cultura albaneză, vizitând muzee şi admirând frumusețea lacului Ohrid. Am realizat că sunt câteva conexiuni interesante între culturile noastre. De exemplu, melodia imnului național al Albaniei este compusă de Ciprian Porumbescu. Sau faptul că Vasile Lupu, ctitorul mănăstirii “Trei Ierarhi” era de origine albaneză”, a declarat Marcel Roman, Directorul Departamentului de Matematică din cadrul TUIASI.

 Ce a însemnat olimpiada de matematică pentru studenții TUIASI

Studenții implicați în olimpiadă s-au pregătit în cadrul Centrului de Pregătire de Performanță în Matematică sub îndrumarea profesorilor Marian Panţiruc, Radu Strugariu şi Marcel Roman.

„Obținerea medaliei de argint la SEEMOUS 2025 reprezintă pentru mine o confirmare a pasiunii și dedicației mele pentru matematică. A fost o experiență provocatoare, care m-a ajutat să-mi dezvolt gândirea analitică, capacitatea de a lucra sub presiune și abilitățile de rezolvare a problemelor la un nivel competitiv internațional. De asemenea, această reușită mă motivează să continui să îmi perfecționez cunoștințele și să mă implic în proiecte academice și profesionale unde pot aplica aceste abilități. SEEMOUS este un concurs de un nivel ridicat care testează atât creativitatea în rezolvarea problemelor, cât și capacitatea de a aplica rapid cunoștințele matematice fundamentale. Subiectele sunt provocatoare, necesitând nu doar o bună înțelegere teoretică, ci și o gândire strategică și o abordare ingenioasă. Timpul limitat adaugă un factor suplimentar de dificultate, punând la încercare abilitatea de a gestiona eficient rezolvarea problemelor”, a povestit  Mihai Bandur, student la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.

Medaliații TUIASI la SEEMOUS 2025 au declarat că această olimpiadă i-a influențat profund atât din punct de vedere academic, cât și personal. Competiția le-a oferit ocazia de a-și testa și îmbunătăți abilitățile de rezolvare a problemelor într-un mediu competitiv internațional, consolidându-le astfel încrederea în propriile capacități.

„Medalia de bronz pe care am obținut-o în cadrul olimpiadei de matematică SEEMOUS 2025 pentru mine reprezintă o recunoaștere a efortului depus pentru obținerea unui rezultat frumos în cadrul concursului, a orelor de lucru numeroase și a timpului investit, precum și o validare a cunoștințelor acumulate în sfera matematicii. Subiectele au fost echilibrate, cu un grad de dificultate accesibil dar provocatoare, permițând variante multiple de rezolvare și abordări diferite. În ceea ce privește felul în care această competiție m-a influențat în mod direct și personal aș putea identifica mai multe niveluri la care această schimbare este vizibilă. Pe plan academic rezultatul îmi oferă curaj să mă implic în mai multe competiții de acest gen și nu numai, nemaiexistând neapărata teamă de la începutul alegerii implicării în procesul de pregătire, întrucât cu munca, perseverență și consecvența teluri devin realitate”, a povestit Cosette-Ioana Lupu, studentă.

Dincolo de dezvoltarea intelectuală, această experiență le-a oferit oportunitatea de a întâlni oameni pasionați de matematică din întreaga lume, ceea ce i-a inspirat și motivat să își continue parcursul de perfecționare.

„Pe plan profesional, cunoștințele acumulate îmi deschid mai multe orizonturi în ceea ce privește domeniul în care voi activa precum și ceea ce voi alege să aprofundez pe mai departe după terminarea facultății. Nu în ultimul rând, pe plan personal, pot remarca o dorință de cunoaștere și o curiozitate pentru diversitatea culturală, o deschidere mai mare față de persoane noi întâlnite și de formare de noi contacte, precum și o redescoperire a propriilor valori și tradiții naționale prin prezentarea lor în discuții informale cu restul participanților din cadrul olimpiadei”, a adăugat aceasta.

 

Etichete: studenti, TUIASI

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii