PERFORMANŢĂ IEŞEANĂ: Vase de sânge artificiale şi geluri care lipesc inima
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 13.06.2021

PERFORMANŢĂ IEŞEANĂ: Vase de sânge artificiale şi geluri care lipesc inima

GALERIE
inima1
  • inima1
- +

O echipă de cercetători ai Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iaşi coordonată de cerc. princ. gr. I dr. Constantin Ciobanu a realizat mai multe produse revoluţionare cu utilizări în domeniul medicinei cardiovasculare, prin sintetizarea unei noi serii de poliuretani activi.

Cercetătorii au realizat în laborator valve cardiace ranforsate cu fire de poliamidă, vase de sânge pentru implanturi pe carotidă, plasturi speciali şi un hidrogel care pot fi folosite pentru diferite afecţiuni ale sistemului cardiovascular.

Rezultatele cercetătorilor ieşeni au fost obţinute în cadrul proiectului european BIOSCENT în care, din 2007, au colaborat 15 instituţii, universităţi, institute de cercetare şi întreprinderi mici şi mijlocii din nouă ţări europene.

Proiectul are un puternic caracter interdisciplinar, pentru că se referă la prepararea de materiale care sunt destinate utilizărilor biomedicale, astfel încât echipa proiectului a fost constituită din chimişti, biologi, farmacişti şi medici pentru a se obţine întreaga sumă de competenţe necesare realizării obiectivelor. La noi în institut au fost produse patru materiale care sunt destinate rezolvării afecţiunilor care apar în sistemul cardiovascular“, a explicat dr. Valeria Harabagiu, secretar ştiinţific în cadrul institutului.

Cercetătorii au creat nişte „plasturi“ care se pot aplica, de exemplu, în momentul unui infarct miocardic, sau atunci când unele vase de sânge sunt deteriorate, tocmai pentru a „repara“ defectele apărute. Mai mult, în institut s-au confecţionat vase de sânge sub formă de tub care pot înlocui chirurgical porţiunea de vas afectată de diferite probleme.

În plus, cercetătorii au creat un hidrogel termosensibil - un material care are o consistenţă fluidă, ca apa, şi care la temperatura corpului uman de 37 de grade Celsius se solidifică şi devine un material elastic

Un astfel de material poate fi folosit în cazul unui infarct sau pentru o afecţiune a vaselor de sânge. Hidrogelul înlocuieşte chirurgia invazivă. El este injectat în zona afectată, acolo se întăreşte rapid şi s-a dovedit că un astfel de hidrogel determină edontelizarea zonei afectate, adică formarea unui ţesut nou, sănătos, timp în care materialul se resoarbe, pentru că este biodegradabil, adică se desface în componente care nu sunt toxice pentru ţesuturi şi celule. La noi s-a sintetizat materialul, care este un hibrid, cu componente sintetice şi naturale, atât pentru plasturi, cât şi pentru hidrogel“, a mai precizat dr. Valeria Harabagiu.

Realizările echipei ieşene au fost prezentate la institut de către cerc. princ. gr. I dr. Constantin Ciobanu (foto) acum două săptămâni, în cadrul conferinţei „Materiale poliuretanice pentru ingineria tisulară. Rezultate“.

Potrivit coordonatorului echipei, hidrogelul obţinut la Iaşi este o premieră mondială. „Sortul pe care noi l-am realizat este o premieră mondială. Este o mare invenţie, pentru că la temperatura corpului el devine un gel cu o structură asemănătoare celui din ţesutul uman, adică 2% proteină şi restul apă. Gelul acesta este similar ca structură cu matricea extracelulară. Celula se poate dezvolta foarte uşor în această matrice, creşte ţesutul şi deci se reface organul în care este administrat, respectiv inima, pentru că produsele acestea s-au făcut special pentru inimă“, a menţionat cerc. princ. gr. I dr. Constantin Ciobanu.

Specialistul a mai precizat că hidrogelul acţionează foarte rapid, şi, practic, „după o lună de zile de la administrare, sunteţi perfect sănătos“. Cele patru produse au fost testate pe şobolani şi oi.

Până în prezent, institutul a brevetat plasturele realizat, iar acesta poate intra în producţie după teste biomedicale şi clinice specifice.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Lăsaţi selecţionerii în pace

Nicolae GRECU

Lăsaţi selecţionerii în pace

Din 2008 încoace, la naţională a fost o permanentă foşgăială browniană, o revoluţie permanentă troţkistă, din care n-a ieşit nimic bun.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Autorul reia seria de foiletoane dedicate amintirilor din copilărie. De data aceasta, mecanismul nostalgic este focalizat spre iniţierea în arta umilă a pescuitului cu undiţa.

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

pr. Constantin STURZU

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

O ştiam cu mult înainte de a o întâlni. În 1997, tânărul ieromonah Nichifor Horia, actualmente PS Nichifor Botoşăneanul, îmi încredinţa, spre lectură şi zidire, un manuscris. Era povestea unei convertiri, cu însemnări de jurnal, cu multe reflecţii şi zbateri existenţiale. În fapt, o adevărată spovedanie. Semna cu pseudonim nu pentru că nu avea puterea asumării unei mărturisiri publice, ci pentru că nu dorea să atragă atenţia asupra ei. În pofida discreţiei, avea să devină din ce în ce mai cunoscută.

Online în pandemie

Ciprian IFTIMOAEI

Online în pandemie

Statistici privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

pulspulspuls

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

Caricatura zilei

Răposat reclamant

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.