anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

FDI - competiţie a recordurilor pentru universităţile ieşene

Performanță pentru toate universităţile din Iaşi. Finanţări de 9 milioane lei

GALERIE
bani
  • bani
- +

Conform cifrelor oficiale furnizate de Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS), toate universităţile din Iaşi au reuşit o performanţă impresionantă anul acesta la proiectele finanţate din Fondul de Dezvoltare Instituţională.

În primul rând, după cum a scris deja „Ziarul de Iaşi“ în ediţiile trecute, este primul an în care toate cele cinci universităţi de stat au obţinut numărul maxim de proiecte, câte unul pe fiecare dintre cele şase domenii. Mai departe, trei universităţi din Iaşi au obţinut cele mai mari sume din istoria participării la aceste proiecte, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, în timp ce Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi se află între primele universităţi din ţară ca punctaj obţinut la proiectele pe diferite domenii.

„Mă bucur că în această perioadă dificilă mai primim şi astfel de veşti bune. Într-adevăr, ne concentrăm să găsim soluţii cât mai bune ca activitatea didactică şi de cercetare să nu aibă foarte mult de suferit, având în vedere contextul epidemiologic grav, dar în acelaşi timp nu trebuie să abandonăm proiectele importante ale universităţii“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Totodată, anul acesta s-a mai înregistrat o premieră - a fost atrasă cea mai mare sumă pe centru universitar, aproximativ 8,9 milioane de lei, cu 1,5 milioane mai mare decât estimările iniţiale în urma aprobării punctajelor. UAIC, TUIASI şi USAMV au obţinut aproximativ 2,1 milioane de lei pe instituţie, UMF aproximativ 1,77 milioane de lei, cu o creştere de 21% faţă de anul trecut, iar UNAGE are circa 950.000 de lei, sumă record şi număr record de proiecte aprobate. UMF s-a clasificat şi pe locul al II-lea la nivel naţional ca sumă atrasă în rândul instituţiilor de învăţământ superior medical.

„Privind cu seriozitate încă de la momentul elaborării proiectelor acest eveniment, persoanele desemnate să coordoneze aceste activităţi au astăzi, la afişarea rezultatelor, un prilej de satisfacţie“, au transmis reprezentanţii USAMV Iaşi.

Proiectele universităţilor au fost depuse pe şase domenii de finanţare: I. creşterea echităţii sociale, în vederea incluziunii sociale şi sporirea accesului la învăţământul superior, corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii (inclusiv cele privitoare la consilierea şi orientarea în carieră); II. internaţionalizarea învăţământului superior din România; III. asigurarea funcţionării în bune condiţii a grădinilor botanice universitare, a staţiunilor didactice, a bazelor de practică şi a altor infrastructuri de susţinere a activităţilor didactice, din cadrul universităţilor; IV. înfiinţarea şi susţinerea activităţilor societăţilor antreprenoriale studenţeşti (SAS) din cadrul universităţilor; V. îmbunătăţirea calităţii activităţii didactice, inclusiv a respectării deontologiei şi eticii academice; VI. susţinerea cercetării de excelenţă din universităţi.

Andrei MIHAI, Cătălin HOPULELE

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.