anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Performanţă studenţească ieşeană: Un pod de 79 kg a susţinut greutatea unui autoturism

GALERIE
uti_iasi3uti_iasi2uti_iasi1
 • uti_iasi3
 • uti_iasi2
 • uti_iasi1
- +

O echipă de studenţi de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” (TUIASI) a reuşit să construiască cel mai rezistent pod înscris la competiţia internaţională „Design&Construct 2022”, organizată la Universitatea Bogazici din Istanbul. Podul, de doar 79 kg, a reuşit să susţină 1.250 de kilograme. Astăzi a avut loc în parcarea din faţa sediului Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii o demonstraţie practică pentru proba de montaj contratimp al acestui pod.

Studenţii au obţinut, după şapte luni de muncă pentru proiectarea si execuţia podului metalic, şi o săptămână de concurs, următoarele rezultate: locul I la categoria rezistenţă, locul II în clasamentul general al concursului şi un premiu în valoare de 6.000 de lire turceşti, locul II la secţiunea greutate, locul III la estetică şi unicitate şi locul V pentru timpul de montaj.

Echipa a fost formată în luna noiembrie, iar până în februarie studenţii au realizat proiectarea podului. Coordonatorul proiectului, şef lucrări dr. ing. Gheorghiţă Boacă, spune că aceştia au avut mai multe structuri în vedere, dar au decis să rămână la cea care a fost câştigătoare. Studenţii au trebuit să îndeplinească condiţiile de la cele patru secţiuni: greutate, estetică şi unicitate, rezistenţă şi timp de montaj.

„Am făcut o demonstraţie de montaj contratimp, în aceleaşi condiţii pe care le-am avut în Turcia, în care studenţii au trebuit să asambleze un pod cu respectarea regulilor care simulează în mare măsură o situaţia reală de execuţie a unui pod peste un obstacol considerabil. Putem considera că a fost un obstacol de 60 de metri şi ei trebuie să simuleze calitatea de barjă sau macarale care lucrează pe maluri. Asamblarea începe de pe ambele maluri, astfel încât asamblarea a început de pe ambele maluri şi a trebuit să se ajungă la mijloc”, afirmat Gheorghiţă Boacă.

Datele tehnice ale podului au fost: lungime - 6.390 mm, greutate - 79 kg, timp de montaj - 44 minute, înălţime – 1.950mm, elemente din oţel S235, profile metalice 30x30x1,5. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.