Performanţele sportive ruşinoase ale clubului Primăriei – Milioane de euro risipite la e-sports, alte sute de mii “tocate” pe o promovare ratată

miercuri, 17 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Performanţele sportive ruşinoase ale clubului Primăriei – Milioane de euro risipite la e-sports, alte sute de mii “tocate” pe o promovare ratată

Ziarul de Iaşi continuă astăzi prezentarea retrospectivei activităţii cluburilor locale în 2023. După CS Politehnica (VEZI AICI) și clubul de fotbal Politehnica (VEZI AICI), azi e rândul CSM Iaşi 2020 să-şi prezinte rezultatele de anul trecut. Un an de uitat pentru clubul sportiv al Primăriei, care a cheltuit milioane de euro şi a obţinut rezultate foarte slabe.

Gaură uriaşă la e-sports

 

Gruparea, implicată în numeroase scandaluri, a ieşit în evidenţă, negativ, pe două direcţii: deficitul uriaş înregistrat de Campionatul Mondial de e-sports, la care CSM Iaşi 2020 a fost organizator, şi ratarea promovării echipei de handbal feminin.

În ceea ce priveşte competiţia de jocuri pe calculator, vălul cheltuielilor nu a fost ridicat nici până acum, deşi vorbim de banii ieşenilor. Conform informaţiilor apărute în mass-media, municipalitatea ieşeană a cheltuit 36 de milioane de lei (peste 7 milioane de euro) pentru a organiza un turneu care a generat venituri de circa 2 milioane de lei din vânzări bilete şi încă 2 milioane din sponsorizări, multe însă din ultimele fiind doar prestări servicii. Aşadar, o gaură de peste 6 milioane de euro!

 

Eşec usturător la handbal

 

În ceea ce priveşte echipa de handbal feminin, aceasta a ratat promovarea din ultima ligă, deşi urcarea în Liga Naţională a fost obiectivul ferm anunţat în momentul lansării la apă a echipei. Echipă care a cheltuit, conform oficialilor clubului, 2.250.000 lei în 2023, când a fost bătută de trupe de junioare, cu salarii de câteva sute de lei (la Iaşi se spune că sunt şi retribuţii mai mari ca la fotbal!) şi a fost implicată în fel de fel de scandaluri: antrenarea formaţiei „incognito” de către Gheorghe Irimescu, schemă de personal stufoasă (30 de persoane acum, între care şi trei antrenori), contre cu fostul cunoscut antrenor Veniamin „Jan” Lupan, instalarea în fruntea secţiei a unui şahist, Vladimir Danilov etc.

 

800 000 de euro la handbal în 2024?

 

Şefii clubului speră ca situaţia să se schimbe în 2024, când culoarul pentru promovare este uriaş, iar pe la colţuri se vorbeşte de alocarea unui buget incredibil de către municipalitate pentru o echipă care joacă acum în ultima divizie, 800.000 euro! Asta în condiţiile în care la Zalău, Gheorghe Tadici menţine clubul în prima ligă şi formează jucătoare autohotone cu 600 000 de euro sau chiar mai puţin pe an.

Primul pas în 2024 a fost făcut însă cu stângul, trupa antrenată de Marius Dănuleţ, care a făcut fel de fel de cantonamente în acest sezon, fiind spulberată acasă, în Cupă, de o altă formaţie din eşalonul doi, CSM Slatina.

 

Ce rezultate au fost la secţiile fără impact la public?

 

Conform directorului actual al CSM Iaşi 2020, Iustin Jalaboi (24 ani), care a preluat, în noiembrie, şefia clubului de la Danilov, clubul Primăriei a mai cheltuit în 2023 şi pentru celelalte trei secţii: 255.000 lei la şah, unde sunt 16 sportivi, unii cu dublă legitimare, 150.000 lei la scrimă (10 sportivi) şi „cheltuieli administrative”, al cărui nivel nu a fost prezentat, pentru cei şapte angajaţi de la tir cu arcul.

La şah, sport neolimpic, echipa formată din Irina Bulmaga (cea mai bună şahistă a ţării), Miruna Lehaci, Andreea Navrotescu, Melia Salome şi Ema Obadă a devenit campioană naţională, iar Maria Anistoroaei, legitimată şi la CS Politehnica, a cucerit aurul la Europenele sub 10 ani.

La scrimă a fost obţinută o singură medalie, pe plan intern, la copii, Matei Zaiţ fiind medaliat cu bronz la Campionatul Naţional – sabie, under 13 ani.

La tir cu arcul s-a punctat pe plan internaţional doar la tineret, prin Elena Topliceanu (locul 2 la individual şi echipe la Europenele field under 21), Andreea Albu (locul 2 la echipe şi echipe mixte la Europenele field under 21), Rareş Alexandrescu (locul 2 la echipe mixte, la Europenele field under 21). 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii