Pericol public - “Duhul” din apă a intrat într-o firmă din Iaşi. Poliţia: Este clandestinitate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 18.09.2021

Pericol public - “Duhul” din apă a intrat într-o firmă din Iaşi. Poliţia: Este clandestinitate

GALERIE
apa cu duh 024
  • apa cu duh 024
- +

O hală de producţie funcţionează sub ochii autorităţilor, de peste de trei ani, fără autorizaţie de construire. Hala este poziţionată într-o zonă de locuinţe, fiind amplasată foarte aproape de unele case, în capătul străzii Podişului din Galata, spre şes Bahlui. Poliţia Locală a amendat firma în cauză pe 25 ianuarie 2015. Instituţia a deschis chiar şi un proces pentru desfiinţarea construcţiei, dar motivul pentru care l-a pierdut este de-a dreptul hilar şi denotă ori incompenţă, ori superficialitate: nu a achitat o taxă de 200 lei solicitată de instanţă. Acum, este pe rol un nou proces, cu termen pe 6 martie. Între timp, firma Apă cu Duh SRL îşi duce nestingherită activitatea zilnică.

În fiecare dimineaţă şi seară, autovehicule ale firmei vin şi încarcă/descarcă produse (sifoane). În septembrie 2017, inclusiv Direcţia Antifraudă a efectuat un control, dar instituţia a refuzat să ne furnizeze rezultatele verificărilor. Şefii firmei spun că funcţionează conform legii, chiar dacă nu există o autorizaţie de construire pentru hală de producţie. „Ne-am luat toate autorizaţiile necesare“, a susţinut sec Alina Damean, administrator al firmei. Ea a invocat inclusiv că firma are înregistrat am­plasamentul ca punct de lucru la Registrul Comerţului (sic!). Pe amplasament există o autorizaţie, dar pentru construirea unei locuin­ţe şi a unui garaj. Însă, garajul a fost transformat în fabrică, iar locuinţa nu a mai fost ridicată.

Firma trebuia să facă inclusiv un PUZ şi nu are aviz DSP

Apă cu Duh SRL are, oficial, sediul pe str. Podişului nr. 10, conform site-ului propriu, dar activitatea propriu-zisă o desfăşoară în capătul aceleaşi străzi la nr. 106A. Fără autorizaţie de construire, fără autorizaţie de funcţionare. „Noi nu am avizat o astfel de activitate pe numele firmei menţionate de dvs.“, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Pu­blică (DSP), Marius Voicescu. De menţionat că amplasamentul se află în imediata vecinătate a unor imobile de locuit, iar avizul DSP era cu atât mai necesar. Este de neînţeles de ce, în trei ani, DSP nu a făcut verificări la amplasament. În schimb, Alina Damean spune că are aviz de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Ea a susţinut că, având avizul DSVSA, nu a mai fost necesar şi cel al DSP. Şeful DSVSA, Gabriel Ciobanu, a confirmat că există aviz din partea instituţiei pe care o conduce, dar a subliniat că acest lucru nu exclude alte avize necesare. „Fiecare instituţie are competenţele ei“, a menţionat Ciobanu. Alina Damean a mai in­vocat că au existat numeroase verificări de la diverse instituţii ale statului, iar firma a realizat şi planul HACPP, un sistem preventiv de control referitor la asigurarea calităţii produselor alimentare. „Am vrut iniţial un spaţiu de depozitare, eram în discuţii cu Amfiteatru şi vroiam să ne mutăm activitatea acolo la Amfiteatru, dar nu am reuşit într-un final. Pentru că nu am reuşit, am transformat garajul într-un spaţiu de producţie pe care nu l-am făcut noi după capul nostru, l-a făcut un arhitect cu îndrumare de la Inspectoratul de Stat în Cons­trucţii. A venit un domn pentru HACPP, o autorizaţie pentru fluxul de producţie şi pentru tot ceea ce trebuie pentru organizarea spaţiului de producţie“, a declarat Alina Damean.

Cu toate acestea, întrebată despre autorizaţia de construire de la Primărie, Damean a susţinut că poate relua procesul de autorizare abia după ce se termină „istoria cu Poliţia Locală“ (?). Reprezentanţii municipalităţii au confirmat că nu au eliberat autorizaţie pentru construirea unei hale de producţie în capătul străzii Podişului. „Pentru a putea funcţiona acolo o hală de producţie era necesară eliberarea unei autorizaţii de construire. Zona este una de locuinţe colective, astfel că trebuia întocmit şi un plan urbanistic zonal întrucât s-ar fi solicitat schimbarea funcţiunii unităţii teritoriale. În plus, era necesară emiterea unei autorizaţii de funcţionare din partea Primăriei. A fost o solicitare în 2014, dar a fost respinsă întrucât documentaţia nu era completă“, a declarat vice­primarul Gabriel Harabagiu, edilul fiind şi membru al Comisiei de urbanism a Consiliului Local. El a adăugat că, în 2016, au venit în audienţă oameni care locuiesc în zonă şi au reclamat disconfortul creat de zgomotul provocat în urma activităţii de producţie.

Poliţia Locală şi-a dat cu stângul în dreptul

În septembrie 2014, Alina Damean a obţinut o autorizaţie de construire pentru ridicarea unei locuinţe şi a unui garaj. În schimb, a fost amenajată o hală pentru producţie şi îmbuteliere sifoane. În perioada 2014 - 2016, municipalitatea a emis mai multe certificate de urbanism pentru terenul unde este se află hala, dar niciunul dintre acestea nu are vreo legătură cu o activitate de producţie. În ianuarie 2015, Poliţia Locală a amendat firma, iar în mai 2016 a deschis o acţiune în instanţă împotriva Alinei Damean pentru „autorizare desfiinţare lucrări“.

La primul termen al procesului (august 2016), judecătorii au stabilit ca instituţia să achite o taxă de 200 lei pentru curatorul special al pârâtului. Însă Poliţia nu plăteşte, iar, în septembrie 2017, instanţa declară acţiunea perimată. „Poliţia Locală trebuia să achite suma de 200 lei în termen de 10 zile. În acest sens, reprezentanţii institu­ţiei noastre au urmat procedurile legale pentru scoaterea sumei de bani din casierie, fapt care s-a concretizat. De asemenea, în perioada stabilită, s-a încercat contactarea curatorului pentru a ne informa cu privire la modalitatea de punere în plată. Ţinând cont de faptul că nu s-a reuşit acest lucru, în termenul de 10 zile, suma de bani a fost introdusă în casieria Poliţiei Locale“, se arată într-un punct de vedere al Poliţiei Locale. Noul proces a fost deschis în octombrie 2017 şi are acelaşi obiect („autorizare desfiinţare lucrări“), termenul de judecată fiind stabilit pentru 6 martie. De la prima acţiune a poliţiştilor locali şi până acum au trecut aproape trei ani, interval în care instituţia şi-a arătat limitele în a apăra interesele cetăţenilor din zonă în raport cu activităţi de producţie neautorizate. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.