anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Pericolul extremismului

GALERIE
alexandru calinescu
 • alexandru calinescu
- +

Am întâlnit în ultima vreme mai multe luări de poziţie care atribuiau „intelectualilor” vina pentru ascensiunea extremei drepte. Care intelectuali?

M-am întrebat adeseori cum se explică atracţia, dacă nu chiar fascinaţia pe care o exercită unele persoane, mai ales în zona politicului, deşi în mod normal ele ar trebui să stârnească ori râsul, ori o reacţie de respingere. Istoria ne oferă nenumărate exemple, s-au scris o sumedenie de cărţi ce au încercat să analizeze fenomenul. Hitler electriza masele şi, văzând astăzi imagini filmate, constatăm că era un ins cu o înfăţişare caraghioasă, gesticulând spasmodic şi ţipând isteric. Stalin a domnit prin teroare, de acord, dar era de-a dreptul divinizat, şi nu numai de sovietici. Ceauşescu, un bâlbâit ignorant, era socotit de mulţi un mare orator şi un patriot adevărat. Ce „har” putea avea Zelea Codreanu de a sucit minţile atâtor tineri în interbelic? Spun banalităţi, ştiu, însă semnele de întrebare rămân, iar chestiunea se pune şi astăzi, când asistăm, cu stupoare, la ofensiva agresivă a unui partid a cărui retorică îmbină teme legionare cu naţionalismul ceauşist.

Cultivat insistent de Antena 3 şi de RomâniaTV, liderul partidului, George Simion, este el însuşi o enigmă. L-am văzut în mai multe rânduri cum mergea, pe culoarele parlamentului, în spatele unor colegi de la alte partide, îi îngâna şi îi strâmba, aşa cum fac în recreaţie nişte elevi săraci cu duhul. Acest comportament descalificant e în ton cu scălâmbăielile patologice ale Dianei Şoşoacă. Şi totuşi… Despre Şoşoacă mulţi afirmă că e „femeie deşteaptă” şi că „le zice bine”, Simion îşi permite să facă practic orice, fără să se teamă de eventuale consecinţe. Ceea ce s-a întâmplat la primăria din Timişoara e incredibil, dar iată că acel sinistru episod a fost repede uitat. Discursul lui Simion şi al celorlalţi de la AUR este împănat cu cuvinte precum „neam”, ţară”, popor” etc. şi cu clişee naţionaliste. Au reuşit, astfel, să confişte patriotismul şi să-i amăgească pe creduli. Profită, în acelaşi timp, de nivelul lamentabil al vieţii politice, de scandalurile de corupţie care nu se mai termină, de complicitatea anumitor televiziuni bucuroase că fac „audienţă”. Pasivitatea autorităţilor îi încurajează, pretind că „poporul” e alături de ei.

Avem a face, în fapt, cu o nebuloasă naţionalistă, AUR fiind partea ei cea mai vizibilă. Mă întreb câtă lume ştie de existenţa asociaţiei numită „Mişcarea pământul strămoşesc”, condusă de Călin Georgescu, cel pe care extrema dreaptă îl vrea candidat la preşedinţie. În acest caz, filiera legionară este afişată ostentativ întrucât „Pământul strămoşesc” a fost o revistă a Gărzii de fier. Şi preşedintele asociaţiei, Călin Georgescu, şi vicepreşedintele ei, Ovidiu Hurduzeu, au trăit, au studiat ori au lucrat în Occident ceea ce nu-i împiedică să fie antiamericani şi antiUE. Acolo găsim ideologia, pe când Simion şi ai lui asigură, ca să zic aşa, interfaţa cu publicul.

Trebuie numaidecât amintit rolul pe care îl joacă în răspândirea acestor idei o serie de istorici sau pseudo-istorici de genul lui Cristian Troncotă şi Alexandru Mihai Stoenescu, şi ei cultivaţi insistent de televiziunile amintite mai înainte. Am întâlnit în ultima vreme mai multe luări de poziţie care atribuiau „intelectualilor” vina pentru ascensiunea extremei drepte. Care intelectuali? A arunca anatema fără discernământ, precum Ponta când îl numea pe Mircea Mihăieş „fascist”, e o aberaţie. Priză la public are Dan Puric, al cărui delir naţionalist face săli pline. În oraşele şi comunele patriei sunt o mulţime de alţi Danpurici fără anvergură, dar gata oricând să ţină un discurs sforăitor, să exalte virtuţile „neamului”, să-i beştelescă pe străinii care ne fură bogăţiile. În ce priveşte naţionalismul ceauşist, stăm bine: televiziunile au grijă să programeze încontinuu filme cu ilegalişti sau superproducţii din mobilizatoarea Epopee Naţională.

Dacă tot avem acum o extremă dreaptă, ar fi bine să nu repetăm greşelile altor ţări, greşelile Franţei spre exemplu. Paralizaţi de teama că vor face jocul Frontului Naţional (devenit acum Uniunea Naţională), politicienii francezi au ocolit subiectele fierbinţi, temele incomode, acceptând să închidă ochii în faţa unor probleme sociale şi etnice reale. Nu întâmplător votanţii extremei drepte provin acolo şi din rândurile fostei „clase muncitoare” care înainte vota cu partidul comunist. Imigraţia, insecuritatea, islamo-stângismul nu sunt fantasme ale lui Le Pen şi Zemmour, iar strategia „batistei pe ţambal”, ca să folosesc o vorbă neaoşă, se poate dovedi sinucigaşă. În urmă cu mai bine de trei decenii un important lider socialist, Laurent Fabius, spunea că „Frontul Naţional ridică întrebări corecte numai că dă răspunsuri greşite”. Iar celelalte partide, am putea adăuga, se fereau să dea un răspuns. Toţi cei care doresc, la noi şi oriunde altundeva, un regim liberal şi democratic ar trebui să ţină seama de acest avertisment.

Alexandru Călinescu este profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor   

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.