anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Perioada de tranziție la noua Politică Agricolă Comună. Ce fonduri sunt disponibile pentru fermieri (P)

GALERIE
001004
 • 001
 • 004
- +

Noua Politică Agricolă Comună 2021-2027, cu un buget total de 387 de miliarde de euro, a reprezentat în ultimii trei ani, obiectul unor negocieri între statele membre, Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene. Importanța finanțării sectorului agricol, dar și situația pandemică, au făcut ca abia la finalul lunii iunie să fie atins un acord privind principiile noii PAC. 

Pentru ca sprijinirea fermierilor să nu fie întreruptă, la nivelul UE s-a agreat o perioadă de tranziție de doi ani, 2021 și 2022, în care sumele să fie alocate ”după reguli vechi, cu bani noi”. Astfel, cu alocări financiare aferente noii PAC, dar cu păstrarea schemelor de finanțare din programele naționale aferente exercițiului bugetar 2014-2020, statele membre pot accesa fonduri europene în această perioadă de tranziție, printr-un cadru legislativ agreat și aprobat în premieră la nivelul UE. 
 
”Conform Regulamentului UE nr. 2020/2220 al Parlamentului European și al Consiliului pentru tranziția PAC, aprobat în data de 23 decembrie 2020, a fost extinsă aplicabilitatea cadrului legal existent pentru perioada 2021-2022, concomitent cu suplimentarea bugetului aferent Programului Național de Dezvoltare Rurală, având ca sursă principală, noul Cadru Financiar Multianual (CFM 2021-2027)”, arată o comunicare oficială a Comisiei Europene. 
 
 
Pentru România, bugetul alocat Planului Național pentru Dezvoltare Rurală pentru perioada de tranziție 2021-2022 este de circa 3,26 miliarde euro:
• Fonduri FEADR 2021-2027 CFM (Cadrul Financiar Multianual) – 2.569,10 milioane de euro
• Fonduri EURI (Instrumentul de Relansare al Uniunii Europene) – 692,09 milioane de euro
Subvențiile de care beneficiază fermierii români în anii de tranziție 2021 și 2022 sunt accesate în aceleași condiții ca și în anii precedenți, cu menținerea cuantumurilor la un nivel similar ultimului an din exercițiul financiar încheiat 2014-2020.
 
În privința finanțărilor FEADER, Ministerul Agriculturii a anunțat că Ghidurile solicitantului vor beneficia de ajustări la o serie de submăsuri. Există însă și scheme la care condițiile de accesare a finanțărilor nerambursabile rămân aceleași: Submăsura 17.1 - Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor, și pentru Submăsura 9.1 - Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol. Acestea sunt și primele submăsuri lansate de AFIR în cadrul finanțărilor alocate perioadei de tranziție la noua PAC. 
 
 
În cursul lunii iulie, AFIR a făcut public un calendar al lansării sesiunilor de proiecte:
 
Submăsura 17.1 Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor
Perioadă sesiune: 28 iulie – 31 octombrie 2021
Alocare din fonduri de tranziție: 20 de milioane de euro
 
Submăsura 9.1 Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol
Perioadă sesiune: 29 iulie – 29 octombrie 2021
Alocare din fonduri de tranziție: 5 milioane de euro
 
Submăsura 6.1 pentru instalarea tinerilor fermieri
Perioadă estimativă lansare sesiune: a doua jumătate a lunii august
Alocare din fonduri de tranziție: 100 de milioane de euro
 
Submăsura 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici
Perioadă estimativă lansare sesiune: A doua jumătate a lunii august
Alocare din fonduri de tranziție: 87 de milioane de euro din care 60.900.000 euro NAȚIONAL și 26.100.000 MONTAN. 
 
Submăsura 16.4 Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare
Perioadă estimativă lansare sesiune: A doua jumătate a lunii august
Alocare din fonduri de tranziție: 40 de milioane de euro
 
Submăsura 16.4a Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul pomicol
Perioadă estimativă lansare sesiune: A doua jumătate a lunii august
Alocare din fonduri de tranziție: 10 milioane de euro
 
Submăsura 6.2 Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale
Perioadă estimativă lansare sesiune: Septembrie
Alocare din fonduri de tranziție: 50 de milioane de euro
 
Submăsura 6.4 Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole
Perioadă estimativă lansare sesiune: Septembrie
Alocare din fonduri de tranziție: 100 de milioane de euro
 
Submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole
Perioadă estimativă lansare sesiune: Septembrie
Alocare din fonduri de tranziție: 760 de milioane de euro
 
Submăsura 4.2 Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole
Perioadă estimativă lansare sesiune: Septembrie
Alocare din fonduri de tranziție: 140 de milioane de euro
 
Submăsura 4.2 Investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol
Perioadă estimativă lansare sesiune: Septembrie
Alocare din fonduri de tranziție: 10 de milioane de euro
 
Submăsura 4.3 Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptare infrastructurii agrciole și silvice – componența infrastructura de acces agricolă
Perioadă estimativă lansare sesiune: Septembrie
Alocare din fonduri de tranziție: 100,66 de milioane de euro
 
Informații actualizate, dar și Ghidurile pentru accesarea submăsurilor (în forma aprobată sau aflată în dezbatere publică) sunt disponibile pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, www.afir.info
 
 Această comunicare este realizată în cadrul Campaniei generale de informare privind Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene ”Forța P.A.C. pentru Fermieri”, acțiune cofinanțată de Uniunea Europeană prin Programul de măsuri de informare privind politica agricolă comună (IMCAP). Conținutul prezentului articol reflectă doar opiniile autorului, iar responsabilitatea îi revine integral acestuia. Comisia Europeană nu acceptă nicio responsabilitate pentru potențialele utilizări ale informațiilor conținute.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.