PERLE din Abecedar: "Baba bătu bietul băiat bolnav" şi ce se întâmplă când te joci cu lama
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 30.07.2021

PERLE din Abecedar: "Baba bătu bietul băiat bolnav" şi ce se întâmplă când te joci cu lama

GALERIE
abecedar
  • abecedar
- +

Teoretic, conţinutul manualelor ar trebui să fie impecabil din punct de vedere al corectitudinii conţinutului, însă unele dintre ele conţin erori grave. De asemenea, unele materiale didactice sunt pe alocuri macabre, solicitând în exces simţul umorului negru la copiii proaspăt intraţi în şcoală.

În unele manuale, textele pe care le citesc cei mici par a fi mai degrabă desprinse din filme de groază, în altele exerciţiile sunt absurde şi fără noimă. Mai grav este că, uneori, cei care fac aceste materiale didactice nu cunosc nici măcar numele personalităţilor din ţara noastră, potrivit .romaniatv.net

 

O astfel de eroare apare în manualul auxiliar "Să dezlegăm tainele Abecedarului", publicat în 2004, unde scrie că operele "Masa Tăcerii" şi "Poarta Sărutului" sunt realizate de Nicolae Brâncuşi, şi nu Constantin Brâncuşi.

În acelaşi manual, părinţii mai slabi de înger ar putea să se scandalizeze de unele enunţuri ce-i învaţă pe copii într-o manieră destul de abruptă despre pericolele ce-i pândesc în viaţă. Astfel, tot în volumul "Să dezlegăm tainele abecedarului", apare următorul dialog:

"Maria ia o lamă nouă.
- Maria, aruncă lama!
- Nu, Ileana, e lama mea!
Acum Maria are o rană mare."

Un alt exemplu controversat este cel dat pentru litera B, unde copilul de clasa I află cam prea devreme despre faţetele sumbre ale vieţii: "Baba bătu bietul băiat bolnav"

Specialiştii spun că părinţii ar trebui să îşi ferească micuţii nu doar de desenele animate cu scene sau limbaj violent, ci chiar şi de manuale.

"Copilul se duce la şcoală, este un copil nevinovat. Pleacă de la grădiniţă cu principii sănătoase, iar la şcoală rămâne şocat. Ba, baba bate băiatul bolnav. Asta înseamnă că dacă baba bate copilul bolnav poate să-l bată şi el mai târziu. Dacă i-a spus doamna învăţătoare lucrul ăsta înseamnă că e un lucru bun. El nu vede exemplul literei B", susţine psihologul Cătălina Dascălu.

Nici învăţătorii nu sunt foarte mulţumiţi de manualele cu care au de-a face. "Sunt manuale cu greşeli ştiinţifice, cu omisiuni, manualele de istorie sunt discutabile, unele dintre ele. Ar trebui să fie colectiv academic, care face un manual bun şi de care să beneficieze toţi elevii", spune învăţătorul Tiberiu Dima.

La o altă editură găsim, în manual auxiliar Matematică şi cunoaşterea mediului, pentru clasa I, un exerciţiu în care elevilor li se cere să ordoneze iezii, doar că în imagini apar pitici.

În Abecedar se găsesc şi enunţuri care sunt de-a dreptul tâmpite, scuza că e un manual pentru copii neputând masca tulburările de raţiune ale autorilor: "Eva are un urs. Octavian are o locomotivă. Evelina cântă la vioară. Silviu e veterinar. El are vitamine pentru animale. Avram e vânător.
- Eu vreau să ocorotim animalele.
- Atunci sunt aviator. Am un avion verde.
- Locomotiva mea are multe vagoane".

Sau: "Furnica în calendar / A notat cuvântul 'car' / Să mâncăm la carnaval / Un calup de caşcaval".

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Florin Cîţu, un politician cinic sau o marionetă?

Cosmin PAȘCA

Florin Cîţu, un politician cinic sau o marionetă?

Cîţu pozează în elevul cuminte, olimpicul şcolit în străinătate, care vrea să scape partidul de "golanul" Orban.

Filmuletul zilei

opinii

LINGVIŞTI

Codrin Liviu CUȚITARU

LINGVIŞTI

A fost un spectacol total, în urmă cu doi ani, la ultimul doctorat face-to-face la care am participat, doctoratul tînărului meu coleg Tristan Momela.

Mărgelele de sticlă

Bogdan ILIESCU

Mărgelele de sticlă

Învăţătoarea o întreabă pe fetiţa de 6 ani, la ora de desen: "Ce desenezi?"  Fetiţa răspunde: "Îl desenez pe Dumnezeu."  Învăţătoarea îi spune: "Dar nimeni nu ştie cum arată Dumnezeu." Iar fetiţa îi răspunde: "O să afle imediat!" (From Ken Robinson’s public talk at TED)

Angela

Nicolae TURTUREANU

Angela

Tot mai puţini cronicari, vechi şi noi. Tot mai puţini noi între noi, care mai respirăm duhul acelei împreună-lucrări, CRONICA VECHE numită. Şi tot mai multe punctele de suspensie.

pulspulspuls

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

PULS

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

Băbăeţi, sau măi fetelor care vă ocupaţi de mesajele publice ale premarelui, mai opriţi-l, măi, din beţia de cuvinte pe şefu’, că în ultima vreme o ia cam des pe ulei, mai ales când îl apucă actul ratat pe seară! Iaca, de-un par egzamplu, am văzut alaltăseară ditamai scrisoroiul destinat gazetei noastre şi semnat de premare, cântărind nu mai puţin de 3.300 de semne (aproape două file dactilo, pentru cei mai familiarizaţi cu bătrâna maşină de scris), în care am trântit căciula în vreo 3-4 rânduri de bătătură, râzând de stilul puerilo-ridicolo-comunist în care era redactată misiva, presărată ici-colo cu răutăţi sau jigniri clar învăţate de la amicul buhai şantajist. 

Caricatura zilei

30 km/h

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.