
Un ieșean a rămas fără permis pentru că ar fi condus cu peste 50 km/h mai mult decât permite legea. Înregistrarea video adusă în instanță de Poliție nu a arătat însă nicio neregulă.
Polițiștii au scris în procesul verbal că viteza era de 142 km/h
Conform procesului-verbal întocmit de polițiști, automobilul condus de Dănuț T. pe DJ 248A se deplasa dinspre satul Domnița spre Țibana cu o viteză de 142 km/h, față de o limită maximă permisă pe acel sector de drum de doar 90 km/h. Ca urmare, a fost amendat și i-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.
Șoferul nu se simțea cu nimic vinovat, așa că a contestat în fața Judecătoriei amenda primită. De cealaltă parte, reprezentanții Inspectoratului Poliției Județene au depus procesul-verbal și înregistrarea video a aparatului radar. Judecătorii au constatat că procesul-verbal era corect întocmit, conținând toate mențiunile impuse de lege. El era valabil, în măsura în care și fapta consemnată era reală. Legea acordă o prezumție de temeinicie proceselor-verbale, considerându-se că agentul constatator este de bună credință și menționează faptele așa cum s-au petrecut și așa cum le-a perceput cu propriile simțuri. Contravenientul este cel care trebuie să demonstreze că lucrurile au stat altfel.
Înregistrarea video oferită de polișți arată că viteza era de fapt de 92 km/h
Excepție fac totuși contravențiile stabilite cu ajutorul mijloaccelor tehnice certificate sau omologate și verificate metrologic, cum este și cazul aparatelor radar. În cazul acestora, sarcina probei temeiniciei revine organului din care face parte agentul constatator. Pentru a dovedi că Dănuț T. condusese într-adevăr cu 142 km/h, IPJ a prezentat înregistrarea video. Din aceasta însă, rezulta că autoturismul se deplasa cu 92 km/h, viteza sa scăzând treptat pe parcursul înregistrării. În niciun moment nu era surprinsă viteza de 142 km/h consemnată în procesul-verbal.
Ca urmare, plângerea lui Dănuț T. a fost admisă, iar procesul-verbal a fost anulat. Sentința nu este însă definitivă, ea fiind contestată de IPJ. Dosarul a intrat pe rolul Tribunalului, această instanță urmând să stabilească primul termen de judecată al apelului.
Citește și:
Publicitate și alte recomandări video