anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Perpetuum praedictionem

GALERIE
bogdan iliescu
 • bogdan iliescu
- +

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Te ia încet, un ritm de flaşnetă ruginită care abia îşi spune cântecul. Cântecul e de simplitatea unui cântec pentru copii. Curge discret, fără nici o urmă de impetuozitate, ca un fir de izvor care şi-a găsit drum prin pământul afânat dintre rădăcini. Te aştepţi să te poarte aşa, în rotaţia unei roţi obosite până la un final fără nici o urmă de dramatism. Baaam! De nicăieri, ca un tunet în mijlocul unui cer perfect senin toată orchestra, în fortissimo, îţi ia prin surprindere simţurile. Surpriză!, spune papa Haydn şi surpriză e. Altădată, începi să înveţi să joci tenis. Deşi nu ai mai pus niciodată mâna pe o rachetă, urmăreşti mingea trimisă spre tine şi, deja în zborul ei fără repere prin aer, parcă ştii unde va cădea şi ce trebuie să faci să o trimiţi înapoi adversarului tău. E posibil să nu faci cele mai bune calcule (eşti la început), dar le faci, inevitabil, şi le vei rafina din ce în ce mai mult, pe măsură ce joci tot mai mult.

Cum se întâmplă de „aştepţi” mingea, sau aştepţi o anumită notă, sau o anumită concluzie pentru aproape tot ce te înconjoară şi tot ce se întâmplă în jurul tău? Chiar dacă nu ai nici cea mai mică idee despre ce ar putea să se întâmple, tot eşti „pregătit”, doar că pentru „orice”. În cazuri extreme, adrenalina îţi recrutează toate capacităţile, mentale şi fizice, încât să poţi avea cea mai bună şi mai eficientă reacţie de care eşti în stare.

Toate acestea se întâmplă pentru că creierul este o maşinărie imensă de predicţie. El generează în mod constant predicţii implicite care ghidează procesarea informaţiilor. Pentru fiecare cuvânt sau sunet, creierul construieşte aşteptări statistice detaliate şi se dovedeşte a fi extrem de sensibil la gradul de imprevizibilitate: răspunsul creierului este mai puternic ori de câte ori un cuvânt este neaşteptat în context. Ultimul studiu care a pătruns în tainele acestui „obicei” al creierului a urmărit predicţiile lingvistice şi rezultatele sunt concludente. „În sine, acest lucru nu este foarte surprinzător: la urmă urmei, toată lumea ştie că uneori poţi prezice limbajul viitor. De exemplu, creierul tău uneori «completează în mod automat spaţiile libere» şi termină mental propoziţiile altcuiva, de exemplu dacă încep să vorbească foarte încet, se bâlbâie sau nu poate să se gândească la un cuvânt. Dar ceea ce am arătat aici este că acest lucru se întâmplă continuu. Creierul nostru ghiceşte în mod constant cuvintele; mecanismul de predicţie este întotdeauna pornit.”, ne spune spune autorul principal al studiului, Micha Heilbron. „Creierul prezice nu numai cuvinte, ci face predicţii pe mai multe niveluri diferite, de la semnificaţie abstractă şi gramatică până la sunete specifice.”

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Monstrii...

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.