Persoane şi companii din România deţin depozite de circa 100 milioane euro în băncile cipriote
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Persoane şi companii din România deţin depozite de circa 100 milioane euro în băncile cipriote

GALERIE
banci cipru
  • banci cipru
- +

Depozitele persoanelor şi companiilor nefinanciare din România în băncile cipriote totalizau la finele anului trecut aproximativ 100 milioane euro, reiese din datele Băncii Centrale Europene (BCE).

Grecia are cea mai ridicată expunere în Cipru în privinţa depozitelor bancare, persoanele şi companiile nefinanciare elene deţinând economii de 4,7 miliarde euro la băncile cipriote.

Marea Britanie, care are două baze militare în Cipru, figurează în statisticile BCE cu depozite de 2 miliarde euro.

Persoanele şi companiile financiare din Bulgaria, Germania, Franţa, Luxemburg şi Malta au în băncile cipriote depozite de aproximativ 100 milioane euro fiecare.

Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană au convenit sâmbătă cu guvernul cipriot un acord de bailout de 10 miliarde euro, care presupune o clauză fără precedent în UE, respectiv o taxă specială asupra depozitelor bancare din statul mediteranean, de până la 9,9%, prin care statul să strângă 5,8 miliarde euro destinate recapitalizării băncilor.

Parlamentul cipriot a respins categoric taxa, iar autorităţile din Cipru şi instituţiile financiare internaţionale caută alternative.

Depozitele bancare din Cipru totalizau la sfârşitul lunii ianuarie 72,1 miliarde euro, potrivit datelor BCE, din care aproximativ o treime reprezintă depozite constituite de bănci, iar restul reprezintă plasamente ale persoanelor fizice, rezidente sau nu, şi depozitele companiilor nefinanciare.

Băncile din zona euro deţin depozite de 10,8 miliarde euro în băncile cipriote, iar gospodăriile şi companiile nebancare au economii de 5,3 miliarde euro pe insulă.

În privinţa ţărilor UE din afara zonei euro, băncile au lichidităţi de 800 milioane euro în instituţiile financiare din Cipru, iar popualaţia şi companiile 2,3 miliarde euro - din care 2 miliarde euro Marea Britanie şi mai mult de 100 milioane euro fiecare în cazul României şi Bulgariei, reiese din datele BCE.

În privinţa persoanelor şi companiilor din afara UE, băncile figurează cu 12,8 miliarde euro în sistemul cipriot, iar entităţile nefinanciare cu 19,2 miliarde euro. Rusia este cel mai mare investitor străin din Cipru şi totodată cel mai important partener financiar.

În România sunt prezente două bănci cipriote, respectiv Bank of Cyprus şi Marfin.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.