anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Persoanele asigurate pot solicita CJAS informaţii despre istoricul lor medical din anul precedent

GALERIE
Radu Ţibichi
 • Radu Ţibichi
- +

Ieşenii care cotizează la asigurările sociale de sănătate pot solicita Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi (CJAS) informaţii referitoare la serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale de care au beneficiat, în anul precedent. Potrivit Ordinului MS/CNAS nr.1416/820/2020 persoana asigurată trebuie să formuleze o cerere la CJAS Iaşi, după un model tip, model de cerere care poate fi obţinut de la sediul instituţiei, sau de pe site-ul acesteia.

Cererea, completată şi semnată de către asigurat, sau după caz, reprezentantul legal al asiguratului, se depune la sediul CJAS Iaşi sau se poate transmite prin email cu semnătură electronică calificată şi va fi însoţită, după caz, de copia actului de împuternicire. În cazul solicitărilor adresate direct la sediul CJAS Iaşi asiguratul sau reprezentantul legal al acestuia va prezenta CI/BI, pentru verificarea identităţii persoanei solicitante. Atunci când solicitarea se face prin email, cu semnătură electronică calificată pentru transmiterea Listei prin intermediul poştei electronice, solicitantul va completa în cerere o parolă din 8 caractere, necesară accesării Listei.

”Este dreptul asiguraţilor să solicite astfel de informaţii. În primul rând, pentru transparenţă dar şi pentru a avea un control asupra serviciilor de care au beneficiat şi a tarifelor care au fost decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Da, este adevărat că s-au înregistrat şi situaţii în care, în urma unor astfel de verificări, s-a constatat că unii medici au operat greşit codul bolii unui pacient. Ceea ce înseamnă că în anamneza unei persoane în loc de boala de care a fost tratat să apară, din cauza unei cifre scrise greşit, o cu totul altă boală. Dar au fost şi cazuri când au fost raportate la CJAS, pentru unii pacienţi, servicii medicale de care, în realitate, aceştia nu au beneficiat. În astfel de cazuri, se porneşte de la amenzi, rezilierea contractului şi nu numai”, a explicat Dr. Ec. Radu Ţibichi, Directorul general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi.

Informaţiile solicitate de către asigurat sau, după caz, de către reprezentantul legal al acestuia, personal sau prin email, conform solicitării acestuia, vor fi primite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii la CJAS Iaşi, cu menţiunea că trebuie să confirme că a intrat în posesia documentului respectiv. Important de menţionat este faptul că cererile ulterioare de furnizare a Listei pentru acelaşi an calendaristic sau pentru alte perioade decât anul calendaristic anterior solicitării se vor clasa, conform normelor în vigoare, care permit obţinerea de informaţii doar din anul precedent.

”În momentul în care ”dosarul electronic al pacientului” va deveni funcţional, toate aceste informaţii, precum şi multe altele care ţin de istoricul medical al asiguratului, vor putea fi consultate oricând de către acesta, fără a mai fi necesar să ne solicite nouă acest lucru”, a mai adăugat Directorul general al CJAS Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Orban contemplând cariera meteorică a lui Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.