Persoanele care-și montează panouri solare pe case, obligate să ceară aviz de la Direcția de Cultură

joi, 10 octombrie 2024, 03:07
3 MIN
 Persoanele care-și montează panouri solare pe case, obligate să ceară aviz de la Direcția de Cultură

De câteva zile, un nou program de finanțare a sistemelor fotovoltaice pentru persoane fizice, REPowerEU, a băgat în priză direcțiile județene pentru cultură. Direcția ieșeană e de departe cea mai afectată, pentru că este pe picior de mutare din Casa Pătrată, clădire care urmează să intre în șantier de eficientizare energetică.

Motivul este că peste două săptămâni, pe 24 octombrie, ia startul o nouă campanie de finanțare a achiziției și montării de panouri fotovoltaice, la pachet cu sisteme de stocare a energiei electrice. De fapt, campania a început deja, dar, spre deosebire de „Casa Verde”, de exemplu, unde bătălia pe macroregiuni s-a dat chiar și în mai puțin de două minute, acum solicitanții se înscriu pe lista unui operator economic. La rândul lui, acest operator trebuie să se fi înrolat în platforma PNRR (programul de finanțare). Perioada de înrolare se încheie pe 16 octombrie.

Fiecare operator poate apoi să depună cerere de finanțare în numele a cel mult 1.000 de consumatori vulnerabili de energie. Aceștia sunt beneficiarii programului – care trebuie să respecte o singură condiție esențială: să nu fi primit finanțări similare.

Este vorba în total de 60 de mii de vouchere în valoare de 5000 de euro fiecare. Dintre acestea, 40 de mii sunt destinate achiziționării sistemului de panouri fotovoltaice cu o capacitate de cel puțin 3 kW, iar 20 de mii, pentru sistemele de stocare a energie de cel puțin 5 kW. Contractele cu fiecare beneficiar vor începe să fie semnate din 24 octombrie, potrivit Ghidului solicitantului pentru Investiția 4 a Componentei 16 a PNRR. Sistemele trebuie să fie instalate până în septembrie anul viitor, pentru ca sumele să fie transferate apoi beneficiarilor până la sfârșitul lui 2025.

Încă un aviz

Mai e o diferență față de programele de finanțare a sistemelor fotovoltaice, de data asta una birocratică. Beneficiarii trebuie să mai atașeze la dosar un aviz, de la Direcția Județeană pentru Cultură. Acesta trebuie să ateste că imobilul pe care urmează să fie amplasate panourile nu este clasată/ în curs de clasare ca monument istoric în patrimoniul UNESCO, în patrimoniul cultural național, în patrimoniul cultural local din mediul urban și rural. De asemenea, că acea clădire nu este amplasată într-o zonă de protecție a monumentelor istorice şi/ sau într-o zonă construită protejată aprobată potrivit legii.

CITESTE SI: Noi reguli de înscriere la Casa Verde Fotovoltaică. Cine a fraudat va fi prins, spune ministrul Mediului

Pentru anul în curs, contractele însumează 60 de mii de vouchere, respectiv o medie de peste 1.400 de județ plus Bucureștiul. Cu siguranță, în Iași se vor aduna peste o mie de astfel de solicitări, ceea ce va gripa activitatea Direcției Județene pentru Cultură.

Directorul DJC Iași a reamintit că instituția pe care o conduce mai are doar doi angajați, o situație critică despre care ziarul nostru a relatat de altfel în câteva rânduri. Practic, pe lângă avizele obișnuite solicitate pentru orice șantier de construcții din centrul Iașului sau pentru cele de restaurare a unor clădiri de pe Lista monumentelor istorice, mai vin acum la Direcție sute de cereri pentru casele ai căror proprietari s-au înscris în programul REPowerEU. Bobi Apăvăloaei ne-a spus că Ministerul Culturii nu a fost consultat pentru realizarea Ghidului solicitantului și că avizele respective puteau să fie eliberate de primării.

Cine sunt beneficiarii programului

REPowerEU se adresează în primul rând consumatorilor vulnerabili de energie, persoane fizice din mediul urban și rural deopotrivă. Un asemenea consumator este definit drept „persoana singură/ familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minime”. Acești beneficiari trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute în Legea nr. 226 din 16 septembrie 2021, privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificările și completările ulterioare, și care se regăsește pe lista persoanelor vulnerabile întocmită de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Finanțarea sistemelor de stocare a energiei se adresează și proprietarilor de locuințe care au deja instalate panouri. În fine, o a doua etapă, care se va desfășura în prima parte a anului viitor, va permite oricărei persoane fizice să aplice pentru obținerea voucherelor pentru cele două sisteme, dacă nu dețin niciunul.

REPowerEU a primit în noiembrie trecut undă verde de la Comisia Europeană. Suma totală se ridică la aproximativ 1,4 miliarde de euro, bani destinați „accelerării utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii