De Sănătate

Punem punctul pe știi

Persoanele cu cancer bronhopulmonar pot beneficia de terapii inovatoare

miercuri, 21 august 2024, 03:00
3 MIN
 Persoanele cu cancer bronhopulmonar pot beneficia de terapii inovatoare

Corina Preda, Iași: Bunicul meu, în vârstă de 72 ani, locuiește în Pașcani și a fost diagnosticat cu „cancer bronhopulmonar non microcelular, stadiul II”. A fost operat și deși i s-au extirpat tumora și ganglionii din acea zonă, medicul chirurg i-a recomandat să meargă la Institutul Regional de Oncologie din Iași pentru a face chimioterapie. Nu am înțeles de ce dacă i s-a extirpat tot ce era afectat mai trebuie să facă acest tratament. Oricum vrem să îl aducem pe bunicul să stea cu noi la Iași, deci nu ar fi o problemă să facă tratamentul. Grija mea este ca nu cumva, fiind și hipertensiv, tratamentul oncologic să-i facă rău”.

Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 20

Dr. Dana Clement, medic primar oncolog, Institutul Regional de Oncologie Iași: „Înainte de a începe un tratament oncologic, pacienții noștri sunt supuși unor investigații medicale extrem de riguroase și ținem cont de toate problemele de sănătate colaterale iar atunci când este cazul colaborăm cu colegi din alte specialități Deci nu trebuie să vă faceți probleme că vom institui un tratament oncologic care să îi dăuneze cu ceva bunicului dumneavoastră.

Recomandarea medicului chirurg care v-a operat bunicul este una corectă. Cancerul bronhopulmonar rămâne una din marile provocări pentru practicianul oncolog, fiind cea mai frecventă formă de cancer la sexul masculin și una dintre cele mai frecvente la sexul feminin și, din păcate, având în continuare o șansă scăzută de supraviețuire la 5 ani.

În cazul pacienților diagnosticați cu cancere bronhopulmonare non microcelulare, ca în cazul bunicului dumneavoastră, aproximativ 50% au boala localizată (stadii I și II) sau boală local avansată (stadiul III). Deși chirurgia radicală (excizia tumorii și a ganglionilor limfatici locoregionali) rămâne cel mai important tratament cu scop curativ pentru majoritatea acestor pacienți, ratele de recidivă sunt crescute, acesta fiind motivul necesității unei abordări terapeutice complexe pentru această categorie de pacienți.

Istoric, utilizarea chimioterapiei după intervenția chirurgicală îmbunătățește supraviețuirea acestor pacienți cu doar 5% la 5 ani, acesta fiind motivul pentru care s-au căutat noi modalități terapeutice pentru acești pacienți.

Deoarece terapiile inovatoare (terapiile moleculare țintite pentru cancerele pulmonare cu mutații genetice targetabile și imunoterapia pentru cancerele fără astfel de mutații) au îmbunătățit semnificativ prognosticul și au crescut supraviețuirea pacienților cu cancere pulmonare în stadii metastatice, aceste strategii terapeutice au fost testate și în cazul stadiilor incipiente, în speranța creșterii șansei de vindecare.

Astfel, progresele recente ale utilizării postoperatorii a inhibitorilor tirozin kinazici, cum ar fi osimertinibul pentru cancerele incipiente cu mutație la nivelul Receptorului pentru Factorul de Creștere Epidermal (EGFR) sau a agenților imunoterapici (atezolizumab, pembrolizumab, nivolumab) pentru cancerele fără mutații targetabile, înainte sau după operație, reprezintă unul din cei mai importanți pași înainte în creșterea șansei de vindecare a acestor pacienți.

Totuși, există în continuare întrebări care mai așteaptă răspuns, cum ar fi intervalul optim de utilizare a acestor molecule sau găsirea unor biomarkeri predictivi pentru o mai bună personalizare a tratamentului.

Un fapt important de menționat este acela că, în acest moment, în România și, în particular, în Iași, la Institutul Regional de Oncologie medicală, o bună parte din aceste molecule inovatoare sunt utilizate în tratamentul pacienților cu cancere pulmonare incipiente astfel că, printr-o abordare complexă, care include și intervenția chirurgicală, să reușim să creștem șansa de vindecare a pacienților noștri.

De aceea, vă încurajez să îl aduceți pe bunicul dumneavoastră la Institutul Regional de Oncologie, cu toate documentele medicale pe care le are, unde în funcție de evaluările specifice, se va decide oportunitatea unui tratament precum și modul în care boala va fi monitorizată pe termen lung”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii