anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

miercuri, 01.02.2023

Persoanele cu handicap, victime ale şmenarilor în Iaşi. S-au ales cu bilete false

GALERIE
handicap
 • handicap
- +

Schema este asemănătoare cu cea practicată de „valutişti“. Escrocul înlocuieşte biletele veritabile cu altele falsificate.

Biletele de transport pentru persoanele cu handicap au devenit ultima găselniţă a falsificatorilor. Conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială (DGASPC) a reclamat Poliţiei apariţia unor bilete false, la doar 24 de ore după începerea distribuirii acestora. „A venit la noi la ghişeu o persoană cu handicap, recla­mând faptul că a primit şase bilete false. Într-adevăr, toate biletele aveau aceeaşi serie şi erau tipărite pe o hârtie mai groasă decât cea pe care o folosim noi. Apoi a venit o altă persoană, tot cu bilete false, tot cu aceeaşi serie. Apoi încă unul, care a reclamat că nu i-a fost acceptat biletul la urcarea într-un microbuz“, a declarat directorul DGASPC, Florin Ioan.

Acesta a exclus posibilitatea ca falsurile să fi fost realizate chiar în interiorul Direcţiei, invocând sistemul de gestionare şi evidenţă a biletelor. Astfel, biletele de transport gratuite sunt distribuite sub semnătură, pe legitimaţia persoanei cu handicap fiind înscrise seriile tuturor biletelor. Practic, persoana beneficiară poate constata imediat dacă primeşte bilete false în locul celor originale. Totodată însă, biletele pot fi falsificate relativ uşor, elemen­tele de siguranţă putând fi reproduse de o impri­mantă relativ performantă. Conform aprecierilor directorului DGASPC, autorii falsurilor ar fi intermediarii care şi-au stabilit cartierul general pe strada dintre sediul Direcţiei şi Spitalul de Neurochirurgie. Concret, la ieşirea din curtea DGASPC, persoana cu handicap este abordată de un traficant care îi propune tranzacţionarea biletelor. Dacă persoana acceptă, traficantul ia biletele, le bagă în buzunar, după care dintr-un motiv sau altul nu mai acceptă tranzacţia, spunând că înapoiază biletele. „De fapt, traficantul scoate din buzunar alte bilete, falsificate. E un «şmen», pur şi simplu. Persoana cu handicap rămâne păgubită, iar traficantul poate vinde biletele“, a spus Ioan. Biletele pot fi utilizate doar însoţite de legitimaţia persoanei cu han­dicap, pe care sunt înscrise seriile biletelor. Astfel, singura modalitate de valorificare a biletelor de către traficanţi este vânzarea lor către un operator de transport, acesta putând să le înainteze spre decontare către DGASPC.

Biletele de transport gratuit eliberate de DGASPC pot fi folosite pe orice rută internă. Valoarea lor poate trece astfel şi de 100 de lei, dacă sunt folosite pe un traseu lung. Situaţia a fost semnalată de DGASPC Secţiei IV Poliţie. „Îi rugăm pe beneficiarii biletelor să nu accepte niciun fel de «tranzacţie» cu biletele. Nici măcar să nu le dea din mână. Facem apel şi la transportatori să verifice cu atenţie biletele şi să nu accepte biletul decât împreună cu legitimaţia beneficiarului“, a încheiat directorul DGASPC.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

O lume fără SUA

Briscan ZARA

O lume fără SUA

Imităm fără măcar să ne mai dăm seama artişti, sportivi, VIP-uri, politicieni americani, urmărim în proporţie covârşitoare filme de peste ocean, ascultăm muzică produsă tot de acolo, gândim şi dorim ceea ce gândesc şi doresc ei. Vorbim pe jumătate engleză pentru că ni se pare că nu există cuvinte sau expresii echivalente în română sau care să exprime atât de bine ceea ce „simţim”. Am împrumutat până şi gesturi caracteristice lor...

Nefericitul

Cristina DANILOV

Nefericitul

Privind în jur vedem cum unii oameni știu să găsească fericirea chiar și când lumea se prăbușește lângă ei, alți sunt nefericiți, deși au totul. Pentru unii, fericirea este trecătoare și depinde de circumstanțele prezente, în timp ce alții par să fie în general fericiți sau în general nefericiți, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lor. Se pune întrebarea: cum ar trebui să definim fericirea ca să putem înțelege mai bine nefericirea - prin succes și recunoaștere publică, satisfacția interioară sau altcumva?

Unificatori şi dezbinatori (I)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (I)

Nu sunt prea numeroase ideile creatoare de istorie. Creaţia în istorie nu e însă doar despre capacitatea de a proiecta idealuri, cât mai ales despre consecvenţa de a le perpetua, indiferent de riscuri şi de a descifra sensuri noi, în acord cu vremurile. 

pulspulspuls

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Am râs noi, am glumit, ne-am dat coate, dar cât e glumă-i panaramă, şi ce-i serios apăi serios rămâne. Da, la ţinutul la distanţă a lui Chirica şi Alexe de către şeful liberalilor de Ziua Unirii de la Iaşi ne referim. 

Caricatura zilei

PIȚUȚURCĂ

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.