
Impozitul ce trebuie platit de anumite categorii socio-profesionale, conform ordonantei de urgenta adoptate duminica de Guvern, se va face trimestrial, incepind cu 1998, a declarat luni Dan Radu Rusanu, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
"Plata efectiva se va face in ultima zi de 15 a fiecarui trimestru, respectiv 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie, 15 decembrie", a spus Rusanu. A fost aleasa data de 15 si nu de 25, cind in mod normal se plateste TVA si impozitul pe profit, pentru a nu se crea aglomeratie la ghiseele Administratiei Financiare.
Pina la 31 ianuarie 1998 se vor face declaratiile de venit, urmind ca pina la 15 aprilie 1998 organele fiscale sa verifice aceste declaratii.
Normele pentru aplicarea ordonantei urmeaza sa fie publicate in aproximativ doua saptamini, a aratat Rusanu.
In ceea ce priveste impozitarea persoanelor fizice, impozitarea se face cu 40% pentru functia de baza si cu 20% pentru un al doilea serviciu. "Prin decizia de impozitare cu 20% a altor activitati decit cea de baza se incurajeaza munca in plus, impozitul perceput fiiind mai mic decit in momentul de fata", a precizat el. Un avantaj al acestei masuri, ce reprezinta un pas spre introducerea impozitului pe venitul global, il reprezinta disciplinarea agentilor economici, pentru a plati impozitele, considera Rusanu.
Rusanu a afirmat ca impozitul pe dobinda realizata la depozitele bancare ale populatiei este de 1%, impozit considerat "simbolic". Nu se va impozita dobinda de la conturile curente, nici pentru persoanele fizice, nici pentru persoanele juridice. "Impozitul pe dobinda va fi dedus direct de la banca", a spus el. Un alt avantaj al aceste masuri il reprezinta plusul de autonomie pe care il vor avea consiliile locale judetene.
Secretarul de stat preconizeaza ca impozitul pe venitul global va fi introdus in anul 1999.
Publicitate și alte recomandări video