Persoanele infectate cu coronavirus pot genera anticorpi pentru tot restul vieții - studiu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 28.11.2021

Persoanele infectate cu coronavirus pot genera anticorpi pentru tot restul vieții - studiu

GALERIE
infectare, coronavirus, anticorpi
  • infectare, coronavirus, anticorpi
- +

Un studiu a arătat pentru prima dată că persoanele cu o infecție COVID ușoară produc un tip de celule imune capabile să producă anticorpi împotriva coronavirusului pentru tot restul vieții, relatează El Pais.

Una dintre observațiile aparent neliniștitoare la persoanele infectate cu SARS-CoV-2 a indicat faptul că nivelul lor de anticorpi - proteine ​​capabile să împiedice pătrunderea virusului în celule - începe să scadă după patru luni. Cheia este de a ști dacă, în ciuda faptului că nivelul anticorpilor scade, pacientul a dezvoltat un răspuns imun complet, care include și crearea de globule albe cu memorie, capabile să-și amintească și să elimine virusul la multe luni și chiar ani după prima infecție. Mai multe studii au arătat că persoanele care trec prin infecție și cei care sunt vaccinați generează un răspuns imun celular care îi protejează împotriva reinfecțiilor.

Noua lucrare, publicată în Nature , aduce vești foarte bune. Oamenii de știință au analizat 77 de pacienți care au avut o boală ușoară sau moderată (acesta este grupul despre care existau îndoieli). În majoritatea acestora, au văzut că anticorpii scad brusc după patru luni, dar apoi reducerea este mai lentă și aceste molecule sunt încă prezente în sânge până la 11 luni după infecție.

Mai important, acest studiu a fost primul care a analizat prezența celulelor plasmatice de lungă durată în măduva osoasă. Aceste tipuri de celule sunt generate atunci când un agent patogen intră în corp, astfel încât să își poată aminti mai multe trăsături caracteristice ale acestuia. În cazul covidului, este, de exemplu, proteina S pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele umane . După infecție, aceste celule imune se deplasează către măduva osoasă și rămân acolo într-o stare latentă. Dacă virusul reapare, celulele se întorc în sânge și încep să producă din nou anticorpi împotriva virusului. Lucrarea arată că marea majoritate a pacienților de la care s-a putut preleva eșantioane de măduvă osoasă - 15 din 18 - au generat acest tip de celule imune.

Ali Ellebedy , imunolog la Facultatea de Medicină a Universității din Washington și autorul principal al studiului, subliniază:

„Celulele plasmatice de lungă durată pot dura o viață întreagă”. Aceste celule "vor continua să producă anticorpi pentru totdeauna", adaugă el.

Prezența anticorpilor nu înseamnă întotdeauna că persoana este „imună” la reinfecție, deși acest lucru este cel mai probabil să se întâmple. Ellebedy explică faptul că, dacă anticorpii produși de celulele cu viață lungă nu sunt suficienți, sistemul imunitar activează celulele B de memorie capabile să producă și mai mulți anticorpi. Această lucrare a găsit aceste tipuri de celule la pacienți, o constatare care coincide cu studii anterioare care sugerează că imunitatea împotriva SARS-CoV-2 mediată de diferite tipuri de limfocite și celule imune durează probabil ani de zile.. Exact acest lucru se întâmplă și cu alte infecții. Anticorpii și celulele de memorie împotriva SARS, un alt coronavirus care a ucis 800 de persoane la începutul anilor 2000, durează cel puțin 17 ani. Cu variola, la peste 50 de ani de la vaccinare, oamenii rețin celulele B capabile să producă anticorpi dacă virusul reapare în corpul lor.

O întrebare încă fără răspuns este dacă acest tip de celule ale sistemului imunitar vor putea neutraliza noile variante care apar în timp.

Totul depinde, spune Ellebedy, de cât de mult se schimbă secvența genetică a virusului. Studiile anterioare au arătat că sistemul imunitar al celor infectați sau vaccinați neutralizează fără probleme cele mai îngrijorătoare variante depistate până acum. Există unele tipuri de anticorpi care nu reușesc să neutralizeze virusul, dar sistemul imunitar nu joacă niciodată totul pe o carte și produce atât de mulți anticorpi împotriva multor proteine ​​diferite ale virusului, cât și celule de memorie cu aceleași capacități.

„Este rezonabil ca acest tip de celule să ofere imunitate pe tot parcursul vieții”, spune Manel Juan , șef de imunologie la Spitalul Clinic din Barcelona. ”Aceste celule cu viață lungă care ajută imunitatea împotriva altor boli dureaza mulți ani”, adauga el.

O întrebare încă fără răspuns este dacă o a treia doză de vaccin va fi cu adevărat necesară, așa cum au propus companiile care îl fabrică .

„Pentru mine este clar că nu este necesar, la fel cum nu ar fi necesar să se vaccineze cei care au avut deja boala”, explică expertul.

"Problema este că aceasta este o discuție complicată. Cine le va spune oamenilor să nu se vaccineze? Cred că, chiar și așa, vor exista oameni care nu o fac și datorită monitorizării acestor oameni vom vedea că probabil nu se întâmplă nimic pentru că nu se revaccinează ”, spune el.

Africa González și Marcos López-Hoyos, de la Societatea Spaniolă de Imunologie, cred că este „prea devreme să ne gândim la a treia doză”. „Este destul de probabil ca protecția prin boală sau prin vaccin să fie pe viață, deși este ceva ce va trebui să analizăm”, explică López-Hoyos.

„Trebuie să fii foarte conștient de ceea ce se întâmplă cu oamenii foarte în vârstă și cu cei cu boli subiacente. În orice caz, credem că necesitatea unei a treia doze nu este atât de mare pe cât spun directorii executivi ai Pfizer și Moderna. Primul lucru în orice caz este vaccinarea tuturor pentru prima dată. Studiile arată că imunizarea generată de infecție este mai protectoare decât se credea anterior ”, conchide el.

Sursa: hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Agentul 00oaie

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.