Personajul Sherlock Holmes nu mai este protejat de legea privind drepturile de autor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Personajul Sherlock Holmes nu mai este protejat de legea privind drepturile de autor

GALERIE
Sherlock Holmes Foto sherlockholmesonline.org
  • Sherlock Holmes Foto sherlockholmesonline.org
- +

O curte de apel din Chicago a declarat ca aparţinând domeniului public 50 de povestiri şi romane despre celebrul personaj Sherlock Holmes publicate de Arthur Conan Doyle înainte de anul 1923, de acum înainte fiind liberă orice referire la acestea, fără a fi necesară plata de drepturi de autor, informează Reuters.

Instanţa a precizat că legea drepturilor de autor din SUA nu a acoperit lucrările anterioare acestei date despre genialul detectiv, inclusiv referirile la Sherlock Holmes, la partenerul său Dr. Watson, la inamicul său, Moriarty, la adresa 221B Baker Street şi chiar la consumul de cocaină al lui Holmes.

Judecătorul Richard Posner a spus că nu există nici o bază pentru extinderea drepturilor de autor din SUA ale lucrărilor lui Doyle dincolo de termenul de expirare a acestora, precizează Reuters. El a mai subliniat că se bucură de protecţia legii numai ultimele zece lucrări ale lui Conan Doyle (1859-1930) despre Holmes, care au fost publicate între 1923 şi 1927 şi beneficiază încă de drepturi de autor, aceste drepturi expirând după 95 ani.

Decizia a fost o victorie pentru editorul Leslie Klinger, care a intrat in conflict cu administratorii moştenirii scriitorului Arthur Conan Doyle după ce refuzase să plătească drepturi de autor pentru un volum de povestiri despre Holmes.

Jonathan Kirsch, avocatul lui Klinger, a declarat ca a fost mulţumit de decizia judecătorilor. "Drepturile de autor au o dată la care încep şi o dată la care se termină, neputând fi extinse la nesfârşit", a declarat avocatul, conform Reuters. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Dezmembrări rovere Marte

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.