Personalul asociației de proprietari. Tot ceea ce trebuie sa stiti despre regulile din domeniu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

Personalul asociației de proprietari. Tot ceea ce trebuie sa stiti despre regulile din domeniu

GALERIE
asociatie proprietari
  • asociatie proprietari
- +

Personalul asociației de proprietari este divers sub aspectul profesiilor și meseriilor reprezentate. Structura și dimensionarea acestuia depind, printre altele, de: specificul  condominiului, mărimea și organizarea sa, puterea sa financiară și altele.

Personalul asociației poate fi reprezentat de persoane fizice și/sau juridice.

Categorii de personal

Categoriile de personal întâlnite la nivel de asociație de proprietari sunt:

a. personalul de specialitate, reprezentat de profesii din domeniile: contabilitate, juridic, tehnic-ingineresc,  horticol, și altele

b. personalul de execuție tehnică: electrician, instalator, mecanic, fochist, întreținere lifturi, alte categorii, la care se adaugă  personalul pentru curățenie, de pază, îngrijitor și altele.

Relația de muncă diferă în funcție de statutul juridic al celor de mai sus. Persoanele juridice încheie cu asociația de proprietari un contract de prestări servicii. În cazul persoanelor fizice, relația dintre aceștia și asociația de proprietari poate fi un contract de muncă, un contract civil sau o convenție, în funcție de natura și conținutul serviciului prestat.

Activități ocazionale

Orice asociație de proprietari se confruntă periodic cu nevoia de a rezolva probleme ocazionale, de mică anvergură, cu privire la condominiu sau viața de asociație.

Toate aceste lucrări se pot executa cu firme specializate dar și cu persoane fizice cu care se încheie o convenție în acest scop. Importanța încheierii convențiilor este, înainte de toate o cerință legală dar, în același timp, un document cu multiple efecte juridice, printre care:

- evitarea muncii „la negru”, respectiv a evaziunii fiscale, cu consecințele ei, inclusiv cele de natură penală;

- stabilirea cu claritate privind natura, conținutul lucrărilor, a termenelor și condițiilor de execuție precum și retribuției stabilită prin negociere directă;

- certitudinea unei garanții, în timp, pentru lucrările realizate, cerință care obligă prestatorul să fie mai responsabil și atent cu modul în care efectuează lucrarea;

-  în caz de litigiu există un document recunoscut de instanță ca act juridic ce pune în evidență care au fost drepturile și obligațiile părților.

De aceea contează, foarte mult, modul de redactare a convenției, atât ca formă dar mai ales sub aspectul conținutului. Recomandarea este ca acest document să fie întocmit de către sau cu sprijinul unei persoane cu pregătire în domeniul juridic și ideal, cu experiență în întocmirea de contracte și/sau convenții.

Regulile de protecția muncii

Pentru a se evita evenimentele tragice, cu consecințe mai mult sau mai puțin grave în ce privește integritatea fizică și psihică a persoanei, legea impune, înainte de toate, întocmirea documentelor care atestă că întregul personal a fost instruit și are cunoștințele necesare pentru a evita situațiile ce pot conduce la accidente de muncă.

În acest sens Legea nr. 319 din 14 iulie 2006 a securității ș sănătății în muncă, prevede în art. 7:

”În cadrul responsabilităților sale, angajatorul are obligația sa ia măsurile necesare pentru:

a) asigurarea securității și protecția sănătății lucrătorilor;

b) prevenirea riscurilor profesionale;

c) informarea și instruirea lucrătorilor;

d) asigurarea cadrului organizatoric și a mijloacelor necesare securității și sănătății în muncă”

Toate persoanele juridice sunt obligate să asigure condițiile necesare impuse de lege cu privire la Protecția Muncii.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.