Personalul medical românesc, cel mai căutat pentru a ocupa locurile vacante din Marea Britanie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Personalul medical românesc, cel mai căutat pentru a ocupa locurile vacante din Marea Britanie

GALERIE
asistente medicale
  • asistente medicale
- +

Sistemul Naţional de Sănătate din Marea Britanie (NHS) recrutează medici, asistente medicale şi neonatologi din România, pe fondul unei penurii severe de studenţi la specializarea asistenţă medicală, relatează Huffington Post.

Potrivit site-ului de recrutare Tjobs, profesioniştii din domeniul medical din România sunt cei mai căutaţi, aceştia acoperind 22,8 % din noile locuri de muncă anunţate. Compania reprezintă peste 200 de agenţii de recrutare şi 300.000 de candidaţi din România.

Aproximativ 2.300 de locuri de muncă pentru profesioniştii din domeniul medical au fost anunţate pentru români prin intermediul Tjobs. Anunţurile nu includ însă oferte pentru personalul care acordă îngrijire la domiciliu, acestea fiind clasificate separat.

Datele diferă semnificativ de cele din ianuarie 2013, atunci când cele mai multe locuri de muncă anunţate priveau domeniul hotelier, înainte ca restricţiile impuse românilor pe piaţa muncii să fie ridicate în ultima lună.

Adrian Ient, PR manager la Cambridge University Hospitals (care reuneşte spitalele Addenbrooke şi Rosie), a declarat că au fost nevoiţi să recruteze personal din străinătate atunci când spitalul Addenbrooke a devenit centru pentru tratarea traumelor acute în luna aprilie a anului trecut.

"Ne aşteptăm să aibă un nivel bun de limba engleză şi experienţă, iar noi oferim un pachet foarte atractiv într-un loc minunat şi un loc fantastic pentru a lucra", a declarat acesta pentru Huffington Post.

Howard Catton, director de politici la Royal College of Nursing, susţine că sistemul de sănătate a avut de suferit de pe urma economiilor de 20 de miliarde de lire destinate eficientizării, care au afectat bugetele pentru formarea profesională a noilor asistente.

"Guvernul a realizat că a operat reduceri în locuri greşite. În prezent estimăm că există 20.000 de posturi vacante pentru asistente medicale în Marea Britanie, iar numărul de asistente locale nu este suficient. Dacă ai nevoie rapid de noi asistente medicale, trebuie sa cauţi în străinătate", a precizat acesta, adăugând că Spania, România şi Bulgaria au fost cele mai populare destinaţii de recrutare. "Lucrurile stăteau foarte diferit în 2000, atunci când economia era într-o situaţie mai bună în Europa, iar recrutările pentru a acoperi penuria se făceau din Africa Sub-Sahariană şi din Filipine", a adăugat acesta.

Pe de altă parte, este puţin probabil ca ţările europene să fie încântate de faptul că asistentele medicale şi medicii acceptă locuri de muncă în Marea Britanie. "Ei plătesc pentru a-i instrui în ţările lor de origine şi apoi aceştia sunt atraşi cu locuri de muncă în Marea Britanie. Pentru multe ţări, acest lucru este inacceptabil", explică Catton.

"Piaţa forţei de muncă din UE a devenit tot mai competitivă şi fiecare economie îşi propune să atragă minţile strălucite şi lucrătorii cu înaltă calificare. Economia din România este în creştere rapidă, cu o creştere a PIB-ului de 5,2% în ultimul trimestru al lui 2013 - cea mai mare creştere din Uniunea Europeană - şi o rată pentru întregul an de 3,5%, prin comparaţie cu o creştere medie în UE de doar 0,1 %", a precizat Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie.

"Pentru a menţine acest impuls, avem nevoie ca persoanele calificate să rămână şi să contribuie la economie. Anul trecut, guvernul român a reuşit să creeze aproximativ 100.000 de noi locuri de muncă, iar în ianuarie 2014, peste 10.000 de locuri de muncă erau disponibile. De asemenea, există mai multe măsuri pentru a-i atrage pe români înapoi acasă, inclusiv granturi pentru demararea de noi afaceri", a subliniat ambasadorul.

"În mod ironic, angajatorii noştri concurează acum cu angajatorii britanici, care luna trecută anunţau 10.367 de posturi vacante pentru români", remarca oficialul român.

Potrivit Huffington Post, circa 1.471 de asistente medicale din România au fost înregistrate pentru a lucra în Marea Britanie în perioada aprilie 2010-martie 2013. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.