Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Personalul medical românesc, cel mai căutat pentru a ocupa locurile vacante din Marea Britanie

GALERIE
asistente medicale
  • asistente medicale
- +

Sistemul Naţional de Sănătate din Marea Britanie (NHS) recrutează medici, asistente medicale şi neonatologi din România, pe fondul unei penurii severe de studenţi la specializarea asistenţă medicală, relatează Huffington Post.

Potrivit site-ului de recrutare Tjobs, profesioniştii din domeniul medical din România sunt cei mai căutaţi, aceştia acoperind 22,8 % din noile locuri de muncă anunţate. Compania reprezintă peste 200 de agenţii de recrutare şi 300.000 de candidaţi din România.

Aproximativ 2.300 de locuri de muncă pentru profesioniştii din domeniul medical au fost anunţate pentru români prin intermediul Tjobs. Anunţurile nu includ însă oferte pentru personalul care acordă îngrijire la domiciliu, acestea fiind clasificate separat.

Datele diferă semnificativ de cele din ianuarie 2013, atunci când cele mai multe locuri de muncă anunţate priveau domeniul hotelier, înainte ca restricţiile impuse românilor pe piaţa muncii să fie ridicate în ultima lună.

Adrian Ient, PR manager la Cambridge University Hospitals (care reuneşte spitalele Addenbrooke şi Rosie), a declarat că au fost nevoiţi să recruteze personal din străinătate atunci când spitalul Addenbrooke a devenit centru pentru tratarea traumelor acute în luna aprilie a anului trecut.

"Ne aşteptăm să aibă un nivel bun de limba engleză şi experienţă, iar noi oferim un pachet foarte atractiv într-un loc minunat şi un loc fantastic pentru a lucra", a declarat acesta pentru Huffington Post.

Howard Catton, director de politici la Royal College of Nursing, susţine că sistemul de sănătate a avut de suferit de pe urma economiilor de 20 de miliarde de lire destinate eficientizării, care au afectat bugetele pentru formarea profesională a noilor asistente.

"Guvernul a realizat că a operat reduceri în locuri greşite. În prezent estimăm că există 20.000 de posturi vacante pentru asistente medicale în Marea Britanie, iar numărul de asistente locale nu este suficient. Dacă ai nevoie rapid de noi asistente medicale, trebuie sa cauţi în străinătate", a precizat acesta, adăugând că Spania, România şi Bulgaria au fost cele mai populare destinaţii de recrutare. "Lucrurile stăteau foarte diferit în 2000, atunci când economia era într-o situaţie mai bună în Europa, iar recrutările pentru a acoperi penuria se făceau din Africa Sub-Sahariană şi din Filipine", a adăugat acesta.

Pe de altă parte, este puţin probabil ca ţările europene să fie încântate de faptul că asistentele medicale şi medicii acceptă locuri de muncă în Marea Britanie. "Ei plătesc pentru a-i instrui în ţările lor de origine şi apoi aceştia sunt atraşi cu locuri de muncă în Marea Britanie. Pentru multe ţări, acest lucru este inacceptabil", explică Catton.

"Piaţa forţei de muncă din UE a devenit tot mai competitivă şi fiecare economie îşi propune să atragă minţile strălucite şi lucrătorii cu înaltă calificare. Economia din România este în creştere rapidă, cu o creştere a PIB-ului de 5,2% în ultimul trimestru al lui 2013 - cea mai mare creştere din Uniunea Europeană - şi o rată pentru întregul an de 3,5%, prin comparaţie cu o creştere medie în UE de doar 0,1 %", a precizat Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie.

"Pentru a menţine acest impuls, avem nevoie ca persoanele calificate să rămână şi să contribuie la economie. Anul trecut, guvernul român a reuşit să creeze aproximativ 100.000 de noi locuri de muncă, iar în ianuarie 2014, peste 10.000 de locuri de muncă erau disponibile. De asemenea, există mai multe măsuri pentru a-i atrage pe români înapoi acasă, inclusiv granturi pentru demararea de noi afaceri", a subliniat ambasadorul.

"În mod ironic, angajatorii noştri concurează acum cu angajatorii britanici, care luna trecută anunţau 10.367 de posturi vacante pentru români", remarca oficialul român.

Potrivit Huffington Post, circa 1.471 de asistente medicale din România au fost înregistrate pentru a lucra în Marea Britanie în perioada aprilie 2010-martie 2013. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri