Personalul medical trebuie să fie vaccinat 100% împotriva COVID-19
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 24.10.2021

Personalul medical trebuie să fie vaccinat 100% împotriva COVID-19

GALERIE
cezar irimia
  • cezar irimia
- +

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice – COPAC - își arată îngrijorarea în legătură cu nivelul acoperirii vaccinării în rândul profesioniștilor din sănătate și solicită Ministerului Sănătății să ia măsurile care se impun pentru ca persoanele care lucrează în sistem și vin în contact cu pacienții să fie în totalitate vaccinate.

COPAC se alătură și susține astfel o inițiativă a European Patient Forum, al cărui membru este, de a solicita tuturor statelor Uniunii Europene protejarea pacienților prin asigurarea vaccinării personalului medical.

O poziție oarecum similară a adoptat și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România ca și Alianța Pacienților Cronici din România, prin președintele lor Cezar Irimia. „Noi nu ne-am propus să facem presiuni asupra personalului medical, dar vrem siguranță în sistemul public de sănătate. Nu ne dorim să ne îmbolnăvim de COVID-19 în spitale, așa cum se întâmplă, din păcate nu de puține ori, la externare, să plecăm din spitale cu infecții nosocomiale.“, a declarat pentru Ziarul de Iași Cezar Irimia.

Vaccinarea profesioniștilor din sănătate ridică în primul rând o problemă legată de sigurața pacienților. Numeroși pacienți cronici sunt la risc de a dezvolta complicații ale unor boli infecțioase transmisibile, inclusiv COVID-19. Anumiți pacienți, de exemplu, persoanele care fac tratament de cancer, boli autoimmune sau transplant sunt vulnerabile la infecții în general. Mai mult, anumiți pacienți nu pot fi vaccinați din motive medicale. Din aceste motive, personalul medical trebuie să fie în totalitate vaccinat, cu excepția persoanelor care au contraindicații de vaccinare, arată reprezentanții COPAC într-un comunicat. 

„Pandemia COVID-19 a sporit vulnerabilitatea acestor pacienți. Mulți au avut întârzieri în diagnosticare sau probleme în continuitatea tratamentului. Potrivit studiilor COPAC, 22,8% dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic din teamă sau din lipsa accesului. Pe măsură ce restricțiile au fost ridicate, pacienții cronici continuă să fie îngrijorați în legătură cu siguranța lor. Ei sunt cea mai vulnerabilă categorie în această perioadă și nu trebuie să uităm că vine valul 4 al pandemiei. Ne confruntăm cu accesul îngreunat la diagnosticare, tratament și monitozare. De multe ori pacienții așteaptă în căldură sau în frig în fața spitalului ore în șir. De fiecare dată, pacienții au fost obligați să se testeze, uneori pe banii lor pentru a respecta siguranța personalului medical. De aceea, vă rugăm să arătați același respect  pacienților și să nu îi puneți în pericol“, se mai arată în documentul citat.

Pe de altă parte, la sfârșitul lunii martie a acestui an, Consiliul Europei, principala organizație pentru drepturile omului de pe continent, „îndeamnă statele membre și Uniunea Europeană“ să „se asigure că cetățenii sunt informați că vaccinarea nu este obligatorie și că nimeni nu se află sub presiune politică, socială sau de altă natură pentru a fi vaccinat dacă nu dorește să facă acest lucru; să se asigure că nimeni nu este discriminat pentru că nu a fost vaccinat, din cauza unor posibile riscuri pentru sănătate sau pentru că nu dorește să fie vaccinat; și să utilizeze certificatele de vaccinare numai în scopul desemnat de a monitoriza eficacitatea vaccinului, efectele secundare potențiale și evenimentele adverse“.

Practic, Consiliul Europei, care include 47 de state membre, dintre care 27 sunt membre ale Uniunii Europene, nu este o instituție a UE și, prin urmare, acționează independent. Însă, toate statele membre ale Consiliului Europei au semnat Convenția europeană a drepturilor omului, un tratat menit să protejeze drepturile omului, democrația și statul de drept.

„ Repet, este dreptul fiecărei persoane să aleagă dacă se vaccinează sau nu. Eu, noi toți, ne dorim doar să beneficiem de un act medical în condiții de siguranță. Nu este drept să ai o boală cronică, că este vorba de o boală cardiacă, de cancer sau orice altceva și să mai adaugi o infecție din spital. Și cu toții am văzut ce poate să facă noul coronavirus. Până la acest moment, vaccinarea pare să fie singura soluție de a depăși această pandemie, mai ales pentru persoanele cu boli cronice severe, extrem de vulnerabile“, a mai adăugat Cezar Irimia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.