Pesedistul bun, pesedistul rău
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Pesedistul bun, pesedistul rău

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

PSD joacă la două capete. În vreme ce preşedintele Consiliului Naţional, Vasile Dîncu, declară că nu exclude o guvernare alături de PNL, şeful de partid, Marcel Ciolacu, denunţă ritos orice înţelegere cu liberalii.

Iar cei doi pesedişti merg cu destăinuirile publice mai departe. Fost ministru în guvernul tehnocrat Cioloş, Dîncu a recunoscut că s-a înţeles excelent cu ex-miniştrii din 2017 - mulţi dintre ei ajunşi la USR-PLUS şi PNL, iar unii recuperaţi de actualul cabinet. La rândul său, Ciolacu a mărturisit că pesediştii şi-ar dori ca Ludovic Orban să-şi păstreze poziţia de lider al PNL! Lui Marcel nu-i place nici guvernul Cîţu, nici preşedintele Iohannis! Pe de altă parte, îl iubeşte pe Ion Iliescu, despre care spune că a făcut ţării mai mult bine decât rău. Dar nu poate să identifice nicio realizare măreaţă în trecutul lui Ilici, în afară de salvarea comuniştilor.

În mod neaşteptat, Dîncu acceptă că avem nevoie de reforme ample pentru ca România să se schimbe în bine. Ca sociolog, ştie foarte bine că sistemul de pensii nu este sustenabil, dar şi că actuala împărţire administrativ-teritorială a ţării a ajuns profund păguboasă. Ciolacu nu se arată însă de acord cu nimic din ce face actuala putere. Pentru el, procesul de vaccinare a populaţiei seamănă cu o catastrofă, PNRR reprezintă un eşec total, iar avântul economic, cu care se laudă Cîţu, o minciună sfruntată. În fine, dar fără a epuiza nicidecum toate exemplele, în timp ce Vasile pozează într-un pro-european convins, Marcel surâde gales către AUR şi-şi descoperă în vocabular subtilităţi de naţionalist feroce.

Ce s-a întâmplat? S-a rupt lanţul de iubire dintre strategul Vasile Dîncu şi căprarul Marcel Ciolacu? Să fim serioşi!  

De 30 de ani, electoratul din România se divide în alegători pesedişti şi antipesedişti. De-a lungul deceniilor, niciun partid „reformator” ori „de dreapta” - şi cu toate că nu există, din păcate, aşa ceva, să indicăm, de dragul demonstraţiei, PNŢCD, PDL, PNL ori USR- PLUS - nu a reuşit să-şi fidelizeze un număr suficient de susţinători pentru a se impune ca o alternativă viabilă la pesedism. Opţiunea românilor pentru aceste formaţiuni a fost conjucturală, pentru a evita eternizarea PSD la guvernare.

Când electoratul de dreapta (nu am mai folosit ghilimelele, fiindcă un astfel de electorat chiar există!) a obţinut dovada peremptorie că partidul ales le-a trădat interesele, preluând toate defectele pesedismului, fie nu s-a mai prezentat la urne, fie şi-a îndreptat speranţele firave spre o altă construcţie politică. Din nou, doar cu scopul de a bloca ascensiunea PSD. De câteva ori, printr-o mobilizare uriaşă, a şi reuşit.

Tip inteligent, strategul Vasile Dîncu a înţeles prea bine că anul electoral 2024 se poate transforma într-o victorie totală pentru partidul său doar dacă un oarecare procent dintre antipesedişti vor considera că există şi o tabără bună, reformatoare, în PSD.

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel!  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.