anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Pesta porcină: municipiul Iaşi intră în premieră în zona de supraveghere

GALERIE
pesta
  • pesta
- +

Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare au confirmat un focar într-o crescătorie amplasată fără forme legale în apropierea drumului judeţean care leagă Tomeşti şi Holboca.

„Ca urmare a confirmării oficiale a pestei porcine în data de 3 februarie la porcii domestici într-o locaţie neînregistrată, situată în apropierea DJ 249D, Holboca-Tomeşti (...), s-au întreprins următoarele măsuri: uciderea suinelor existente în locaţie la apariţia suspiciunii, dezinfecţia adăpostului, anexelor şi a perimetrului exploataţiei şi se instaurează zone de protecţie“ şi de supraveghere, informează Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi.

Prima zonă, cu o rază de 3 km în jurul focarului, include localităţile Holboca, Dancu, Vlădiceni şi Tomeşti. A doua zonă, instituită pe o rază de 10 km acoperă, printre altele, Ungheni, Bosia, Mânzăteşti, Ţuţora, Bârnova, Păun, Vişan, dar şi cea mai mare parte a municipiului Iaşi.

Printre restricţiile impuse, cum ar fi interzicerea transportării animalelor sau hrănirea lor cu resturi alimentare de origine animală, trebuie făcut un recensământ oficial al tuturor categoriilor de porci din toate exploataţiile, se menţionează în adresa remisă tuturor primăriilor din judeţ de către conducerea executivă a DSVSA.

Aflată de asemenea în zona de supraveghere, Primăria Ţuţora a dispus un set de măsuri, printre care organizarea „în cel mai scurt timp a acţiunii de strângere a câinilor fără stăpân de pe teritoriul administrativ“ al comunei, ridicarea şi colectarea cu regularitate a gunoiului, informarea populaţiei privind măsurile care trebuie aplicate pentru împiedicarea extinderii cazurilor.

În ceea ce-l priveşte pe proprietarul crescătoriei care „a adus“ pesta porcină în suburbiile muncipiului Iaşi, acesta nu va fi despăgubit pentru pierderea animalelor. El a recunoscut că mai avusese animale moarte, dar pesta a fost identificată abia când, după o sacrificare, a supus carnea testelor obligatorii pentru trichineloză.

Prefectul Marian Grigoraş ne-a confirmat aseară apariţia celui mai nou focar de pestă porcină africană, insistând asupra faptului că sursa de origine sălbatică - porcii mistreţi - este mult mai greu de controlat.

De altfel, durata de supraveghere în gospodării este de 45 de zile, dacă nu apar alte cazuri, pe când în zonele unde au fost găsiţi mistreţi atinşi de boală carantina este de doi ani.

Prefectul Iaşului a menţionat şi lipsa deschiderii deţinătorilor de fonduri private de vânătoare pentru curăţarea acestor zone. Mistreţii pot fi vânaţi practic fără restricţii în zonele de protecţie/ supraveghere, însă fondurile de vânătoare private ies în pierdere în asemenea situaţii.

De asemenea, zona de graniţă impune anumite restricţii care merg până la interzicerea folosirii armelor de vânătoare pe o distanţă de cel puţin 500 de metri de linia de demarcaţie de pe râul Prut.

Ultimul bilanţ, prezentat săptămâna trecută la Colegiul prefectural, indica şase cazuri în zone sălbatice (mistreţi) şi cinci în gospodării. Ultimul focar confirmat ridică acest din urmă număr la şase.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.