Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Peste 1.000 de participanţi la Conferinţa “Zilele Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi”

GALERIE
dr_baltag_doru
  • dr_baltag_doru
- +

manifestarea, aflată la cea de-a XVII-a ediţie se desfăşoară pe parcursul întregii săptâmâni şi reuneşte la Iaşi specialişti în domeniile cardiologiei, neurologiei, ORL-ului, audiologiei, ortopediei, reumatologiei, pneumologiei, medicinei muncii, recuperării medicale şi medicinei de familie

Peste 1.000 de specialişti din diverse specialităţi medicale sunt prezenţi săptămâna aceasta la Iaşi la Conferinţa “Zilele Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi”. Lucrările conferinţei au debutat ieri, organizatorii propunându-şi şi la această ediţie să ofere posibilitatea interconectare a specialiştilor.

“Suntem la debutul celei de-a XVII-a ediţie a Conferinţei “Zilele Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi”. Manifestarea  a debutat  în  2003, iar colectivul care a demarat acest proiect se menţine în linii mari şi în prezent. Putem vorbi deja de o experienţă acumulată, experienţă care se materializează într-un număr din ce în ce mai mare de participanţi şi de comunicări ştiinţifice, dar şi de o creditare pe măsura valorii acestei manifestări”, a declarat dr. Doru Baltag, director medical al Spitalului de Recuperare Iaşi, secretarul conferinţei.

Lucrările manifestării se desfăşoară pe parcursul întregii săptămâni, activităţile ştiinţifice începând de luni şi terminându-se sâmbătă după-amiază, fiind implicate toate secţiile din spital. Luni, în prima zi a conferinţei au susţinut prezentări specialiştii din cadrul Clinicii de Balneofizioterapie pe tema managementului problemelor la vârstnici - locomoţia, durerea. De asemenea, s-a prezentat şi o analiză a indicatorilor economico-sociali ai spitalului, indicatori legaţi de activitatea de recuperare a vârstnicului. În finalul zilei s-a desfăşurat un webminar organizat în colaborare Universitatea Ryerson din Toronto, Canada. Acesta a abordat tema extragerii şi utilizării datelor medicale de către learning machine în scopul realizării de programe performante utile în reabilitarea pacienţilor.

“Acest webminar se înscrie în linia noilor direcţii de dezvoltare de utilizare a noilor în reabilitarea pacienţilor. Linie pe care se înscrie şi evoluţia spitalului”, a subliniat Carmen Cumpăt, directorul Spitalului de Recuperare Iaşi, preşedintele conferinţei.

Lucrările manifestării continuă astăzi cu lucrările modulelor de cardiologie în care dislipidemia va fi pe primul plan, discutându-se corelaţiile între dislipidemie şi ateroscleroză, patologia cardiovasculară, boala renală cronică. Tot astăzi se vor desfăşura şi lucrările Clinicii Reumatologie II unde se vor prezenta cele mai importante probleme legate de cele mai frecvente patologii: spondilita anchilopoetică, poliartrita reumatoidă, osteoporoza şi boala artrozică.

Miercuri se va desfăşura un Curs de audiologie clinică: de la diagnosticul hipoacuziei la protezarea auditivă, în cadrul  Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi funcţionând cel mai important centru de transplant cohlear din țară.  De asemenea, pe parcursul întregii zile de miercuri se vor desfăşura şi sesiuni de lucrări dedicate reabilitării în cardiologie, începând de la momentul imediat intervenţiei chirurgicale şi până la momentul reabilitării la domiciliu.

„Putem spune că dispar graniţele între specialităţile medicale!”

„Ziua de joi este una la fel de plină. Încep colegii de la Reumatologie I cu spondilita anchilopoetică, patologie clinică abordată din mai multe puncte de vedere: în corelaţie cu alte  specialităţi, eficienţa explorărilor ecografice sau imagistice prin IRM în această boală etc. În paralel se vor desfăşura modulele de neurologie  dedicate în mare parte sclerozei multiple: se vor discuta terapiile noi, terapiile consacrate, metode de diagnostic diferenţial  în scleroza multiplă. Al doilea modul va aborda şi probleme de practică medicală cu care ne-am confruntat în ultimul an: poliradiculonevrita cu debut atipic, microsângerările cerebrale, accidentul vascular cerebral pe variante anatomice, fibromialgia, toxoplasmoza congenitală. Joi, colegele din Clinica de Reabilitarea Respiratorie  propun discuţii despre climatoterapia în bolile pulmonare şi abordarea infecţiilor respiratorii. Vineri continuă neurologia cu module dedicate disfagiei. În paralel încep modulele orl cu endoscopia sinusală, dar şi cele ale medicinii muncii cu afecţiuni  musculoscheletice  de cauză profesională. La acestea se adaugă cardiologia cu modulul pentru rezidenţi. Sâmbătă neurologia continuă discuţiile despre disfagie, iar  orl-ul cu partea de endoscopie rinosinusală. La acestea se adaugă şi ortopedia cu patologia şoldului şi a genunchiului, tehnici operatorii şi complicaţii infecţioase ale acestor proceduri. Este un program complex, cu prezentări ştiinţifice de actualitate pentru foarte multe domenii. Constatăm că nu se caută doar conexiuni între specialităţi, ci putem spune că dispar graniţele între specialităţile medicale. La cardiologie se va vorbi despre corelaţia cu boala renală cronică; la reumatologie se va vorbi despre corelaţia cu oftalmologia; neurologii vor vorbi despre disfagia în diverse afecţiuni. Analiza se duce şi mai în profunzime dacă avem în vedere ce şi-au propus neurologii: de la multitudinea de afecţiuni s-a mers către un simptom  care poate fi invalidant: disfagia - dificultatea de înghiţire. Vom dezbate această problemă cu un colectiv de specialişti  din Germania şi vom încerca să găsim soluţii pentru pacienţii noştri care au probleme de înghiţire şi care suferă de scleroză laterală amiotrofică, coree cronică, Boală Parkinson sau scleroză multiplă”, a încheiat dr. Doru Batlag.

Cei care doresc să afle mai multe informaţii despre programul manifestării pot accesa siteul http://recuperareiasi.ro/.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri