Peste 1.500 de urși uciși în baza derogărilor în ultimii 10 ani: unul la două zile
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 30.07.2021

Peste 1.500 de urși uciși în baza derogărilor în ultimii 10 ani: unul la două zile

GALERIE
ursi
 • ursi
- +

În România, derogările de urși aprobați spre vânătoare s-au îndeplinit 100%, in timp ce planul de urși mutați a fost realizat sub 50%, în 2019.

Normele europene interzic împușcarea ursului brun. Dar vecinătatea cu locuințele, pe de o parte, și incapacitatea de a găsi soluții de protecție a ambelor specii, urs și om, pe de alta, fac să fie împușcat, în medie, un urs la două zile, iar oamenii să fie și ei răniți sau omorâți.

Regula europeană se numește Directiva Habitat a Uniunii Europene. Ea interzice vânătoarea animalelor sălbatice, precum urșii carpatini, lupii și pisicile sălbatice. România a fost și ea nevoită, ca alte state din UE, să-și adapteze legislația națională la cea europeană.

În ultimii 10 ani, peste 1.500 de urși au fost uciși în baza derogărilor date de Ministerul Mediului, conform datelor oficiale. Derogările se dau în baza a două ordine de ministru: unul anual, prin care este stabilit un număr maxim de urși care pot fi împușcați (această limită a scăzut din 2016, de când au fost eliminate cotele de vânătoare), și unul din 2009, care prevede procedura prin care se dau derogări pentru fiecare urs în parte – pentru împușcare sau pentru mutare.

Situația derogărilor prin ordine de ministru, în ultimii 10 ani, este următoarea:

 • 2010: nivelul de intervenție a fost de 340 de exemplare de urși, din care au fost recoltați, adică uciși, sau relocați 271 de urși; ministru al mediului era atunci Laszlo Borbely;
 • 2011: nivelul de intervenție aprobat a fost de 365 de urși, din care au fost împușcați sau relocați 120; ministru era tot Laszlo Borbely;
 • 2012: din 335 de urși au fost recoltați ori mutați 126 de urși;
 • 2013: s-a aprobat vânătoarea unui număr de 406 urși (din totalul de 436, cât a fost nivelul de intervenție), iar împușcați efectiv au fost peste 200; derogările au fost date sub mandatul Rovanei Plumb;
 • 2014: numărul maxim de exemplare care puteau fi recoltate a fost de 473 de urși (din totalul de 550, nivelul de intervenție), din care au fost uciși peste 400; ministru la acel moment era Attila Korodi;
 • 2015: nivelul de vânătoare stabilit a fost de 479 de exemplare (din totalul de intervenție de 540), iar din aceștia au fost împușcați, în final, 421; ministru era Grațiela Gavrilescu;
 • 2017: a fost aprobat un număr maxim de 140 de derogări și au fost vânați 113 urși. Alți 27 de urși au fost relocați; ministru era tot Grațiela Gavrilescu;
 • 2019: ordinul semnat tot de Grațiela Gavrilescu prevedea 140 de derogări pentru intervenție în cazul urșilor, iar limita a fost atinsă, fiind împușcați 122 de urși și relocați 18; până la aprobarea lui au fost mutați 8 urși prin ordine de ministru individuale;
 • 2020 și 2021: au fost uciși 20 de urși și relocați alți 4; ministru al mediului este Barna Tanczos.

ONG-urile de mediu susțin că populația urșilor nu este nici pe departe așa mare cum spun autoritățile și vânătorii, ci este doar un pretext pentru a da liber la uciderea urșilor, într-o afacere din care câștigătoare ies organizațiile de vânători. Valoarea unui trofeu de urs ajunge, conform ONG-urilor, undeva la 15.000-18.000 de euro.

Aflați amănunte de pe libertatea.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În căutarea Secretarului General

Lucian DÎRDALA

În căutarea Secretarului General

În ceea ce priveşte dimensiunea geografică şi politică, ideea unui secretar general venit din Est pare, şi ea, atractivă. Pe fondul relaţiilor tensionate cu Moscova, ea ar transmite un mesaj de fermitate, date fiind încercările Rusiei de a submina stabilitatea unora dintre ţările din flancul răsăritean.

Filmuletul zilei

opinii

Ciudăţenii şi nu prea

Alexandru CĂLINESCU

Ciudăţenii şi nu prea

Digi anunţă, pentru această toamnă, un curs intensiv de jurnalism cu durata de trei luni. Prima obiecţie care îţi vine în minte este că trei luni înseamnă mult mai puţin decât trei ani de facultate (plus doi pentru un eventual master). Să admitem totuşi că e vorba de nişte cursuri intensive, cu rol de iniţiere în secretele meseriei. 

Drum fără pulbere (I)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (I)

Întrebat fiind de ce a încheiat pactul cu diavolul, pact care includea şi romanul Drum fără pulbere, scriitorul Petru Dumitriu ar fi răspuns sec: De foame! Judecând după averea pe care o adunase până la fuga sa în Republica Federală Germania, în februarie 1960, se pare că marele romancier era posesorul unei pofte de mâncare insaţiabile! 

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Ciprian IFTIMOAEI

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Avem o problemă cu forţa de muncă, o ştim cu toţii, în special cu lipsa oamenilor pregătiţi profesional/ calificaţi/ disponibili de a munci. Care sunt cauzele acestei probleme? 

pulspulspuls

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

PULS

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

Ieri dimineaţă, când se îngâna ziua cu noaptea, ghici cine se îndrepta spre aeroport, stimaţi telespectatori? Da, aţi ghicit, era dom’ premare în persoană. Nu, nu, nu era în drum spre vreo Brazilie, vreun Madagascar sau alt stat cu care nu avem acord de extrădare, nu, nu… Omul cică s-a îmbarcat efectiv ca tot omul, într-o cursă de Altalya, unde a plecat cu famiglia pentru relaxare timp de zece zile, din ce am înţeles. Du pă cum ştiţi, chiar cu o zi înainte de plecare în zona Antalyei au izbucnit masive incendii de vegetaţie şi păduri din cauza caniculei ucigătoare, şi zic unii că premarele a stat niţel la îndoială din cauza asta, a urmărit cu mare atenţie ştirile tematice, apoi a decis că musai să plece, ca să nu piadă banii pe bilete. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.