Peste 1.600 de locuri la liceele bune din judeţ. Repartiția acestora
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Peste 1.600 de locuri la liceele bune din judeţ. Repartiția acestora

GALERIE
locuri licee
  • locuri licee
- +

 Orientarea profesională începe la elevi încă din clasa a VIII-a, când aceştia trebuie să aleagă spre ce profil şi specializare doresc să se îndrepte. Chiar dacă repartizarea se face computerizat, majoritatea ştiu unde vor să înveţe şi îşi trec liceul preferat la primele opţiuni. La şcolile cele mai bune din judeţul Iaşi, pentru anul şcolar 2016-2017 sunt în jur de 1.600 de locuri. Am luat în calcul numărul de clase şi locuri de la şcolile: Colegiul Naţional, Colegiul „Negruzzi”, Liceul de Informatică, Colegiul „Racoviţă”, Colegiul „Eminescu”, Liceul „Cantemir”, Liceul „Al.I. Cuza”, Colegiul „Sadoveanu” Paşcani şi Liceul Pedagogic.

Cele mai multe locuri sunt la Liceul Teoretic „Al.I. Cuza” din Tătăraşi, unde în noul an şcolar vor fi 9 clase de-a IX-a, cu 252 de locuri pentru elevii care doresc să înveţe la această şcoală. Dintre acestea, două clase sunt de Mate-info, două de Ştiinţe ale naturii, trei de Filologie, din care una intensiv engleză şi alte două clase de Ştiinţe sociale.

În ordinea descrescătoare a numărului de locuri urmează Colegiul „Gr. Moisil” (Liceul de Informatică), unde sunt 196 de locuri în cele 7 clase de Matematică - informatică, intensiv informatică. „Informatica rămâne pentru încă câteva zeci de ani cel mai important sprijin în devenirea profesională. La noi se face foarte multă informatică, iar acest lucru oferă garanţia că după terminarea liceului, poţi urma orice facultate. Chiar dacă o parte dintre elevi nu vor face Informatica în continuare, ei vor putea merge în orice alt domeniu”, a declarat Carmen Losonczy, directoarea Liceului de Informatică.

Tot cu 196 de locuri pentru clasa a IX-a este şi Colegiul „M. Sadoveanu” din Paşcani, unde pentru noul an şcolar vor fi 7 clase, din care două la Filologie (din care o clasă engleză-franceză), una de Mate – info, trei de Ştiinţe ale naturii şi o clasă de Ştiinţe socioumane. „Normal sunt 28 de locuri în clasă, prin lege, dar mai sunt şi locurile pentru moldoveni, care vor duce efectivul de elevi la peste 30 de elevi pe clasă. Nu ştiu dacă locurile pentru moldoveni vor fi de la anul incluse în cele 28 sau vor fi separate, vom vedea. Spre exemplu, în acest an şcolar, la noi învaţă 24 de elevi din Republica Moldova”, a precizat Carmen Dimitriu, directorul Colegiului Naţional „M. Sadoveanu” din Paşcani.

Urmează Colegiul „Mihai Eminescu” şi Liceul „Dimitrie Cantemir”, la ambele fiind cuprinse în planul de şcolarizare un număr de 168 de locuri. La Colegiul „Eminescu” sunt şase clase, din care o clasă Mate-info bilingv franceză/engleză, o clasă Mate-info intensiv germană, o clasă Ştiinţe umane, o clasă bilingv franceză, o clasă bilingv engleză şi o clasă de Filologie.

La Liceul „Dimitrie Cantemir” sunt tot şase clase, din care o clasă Mate-info, o clasă Ştiinţe ale Naturii, intensiv engleză, o clasă Ştiinţe ale naturii, două clase de Ştiinţe sociale şi o clasă filologie bilingv spaniolă/engleză. La aceasta din urmă, 14 locuri sunt pentru spaniolă şi 14 pentru engleză.

Cu 140 de locuri fiecare la clasa a IX-a sunt Colegiul Naţional, Colegiul „C. Negruzzi”, Colegiul „Emil Racoviţă” şi Liceul Pedagogic.

La Colegiul Naţional sunt 5 clase, din care trei de Mate-info, una de Ştiinţe ale naturii şi una de Filologie intensiv engleză.

La Colegiul „C. Negruzzi” sunt tot 5 clase, din care trei de Mate-info (din care una intensiv engleză), o clasă de Filologie şi una de Ştiinţe. „Îi aşteptăm pe elevi cu drag, suntem o şcoală de tradiţie în ceea ce priveşte obţinerea performanţei şi urmărim în continuare acest obiectiv. Urmărim de asemenea implicarea elevilor în diferite proiecte şi programe care să faciliteze o dezvoltare complexă şi cât mai completă a personalităţii, astfel încât să fie pregătiţi cât mai bine pentru viaţă”, a declarat Elvira Rotundu, directorul Colegiului Naţional „C. Negruzzi” din Iaşi.

La Colegiul „Emil Racoviţă” avem pentru anul şcolar 2016-2017 tot 5 clase, din care două de Mate-info, două de Ştiinţe şi una de Filologie. Elevii care doresc să urmeze un liceu vocaţional, mai exact Liceul Pedagogic din vârful Copoului, pot opta la înscriere, după ce au susţinut probele de aptitudini, pentru un loc în cele patru clase de învăţător-educator. Tot aici, pe lângă aceste patru clase, se mai află şi o clasă de teologie romano-catolică.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.