Peste 100.000 de minori înregistraţi de SI ca având legături cu un membru al grupării jihadiste
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Peste 100.000 de minori înregistraţi de SI ca având legături cu un membru al grupării jihadiste

GALERIE
isis
  • isis
- +

Registre ale grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Irak, confiscate la faţa locului de militarii americani, arată că peste 100.000 de minori au fost înscrişi ca depinzând de membri ai SI, potrivit unui raport dat publicităţii miercuri, transmite AFP.

Raportul de 26 de pagini, intitulat 'Minor Misery', a fost redactat de cercetători ai Centrului de Combatere a Terorismului (Combating Terrorism Center, CTC) de la academia militară americană West Point, singura autorizată să publice date clasificate, după studierea lor de către serviciile de informaţii ale SUA.

Conform raportului, documentele se referă la '101.850 de minori cu legături cu cel puţin un adult care primea fonduri de la SI', numărul fetelor şi cel al băieţilor fiind practic egal.

Din lista totală, 16.121 de minori (16%) s-au născut după iunie 2014, când a fost anunţată crearea 'califatului' autoproclamat, şi prezintă de aceea o problemă de cetăţenie, întrucât certificatele lor de naştere nu sunt recunoscute de niciun stat.

Cercetătorii au putut stabili naţionalitatea de origine a 76.273 de minori, în marea lor majoritate (70.213) irakieni. În total, 57 de ţări sunt reprezentate.

Din Iordania sunt originari peste 1.200, din Siria 654, din Turcia 380, din Arabia Saudită 375. Din Europa, cei mai numeroşi sunt francezii (52), urmaţi de germani (17).

Autorii raportului amintesc că aceste cifre sunt, prin forţa lucrurilor, doar parţiale şi că numărul copiilor de jihadişti născuţi sau care au trăit în teritoriile cucerite de SI în Irak şi Siria este, cu siguranţă, mai mare.

Cercetătorii CTC cred însă că este 'contraproductiv ca toţi minorii care au trăit sub controlul SI să fie consideraţi drept bombe cu efect întârziat sau agenţi în adormire'.

'Deşi unii dintre ei ar putea comite acte de terorism sau să ia parte la conflict, provocările cu care vor fi, cel mai probabil, confruntaţi vor fi, pe termen scurt, mediu şi lung, mai degrabă riscuri de a se găsi fără adăpost, de traume, anxietate, depresie, şomaj, violenţă domestică sau infracţionalitate', mai spun autorii raportului.AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.