De Sănătate

Punem punctul pe știi

Peste 150 de infarcturi tratate lunar la Institutul de Boli Cardiovasculare. Cum trăim cu un stent implantat în inimă

miercuri, 22 mai 2024, 02:40
4 MIN
 Peste 150 de infarcturi tratate lunar la Institutul de Boli Cardiovasculare. Cum trăim cu un stent implantat în inimă

Implantarea unui stent coronarian este recomandată atunci când există un blocaj semnificativ sau o îngustare a arterelor coronare care afectează fluxul de sânge către mușchiul inimii. Acest lucru poate duce la afecțiuni precum angina (durere în piept) sau chiar un atac de cord. Procedura, numită și angioplastie coronariană, ajută la restabilirea fluxului sanguin și la ameliorarea simptomelor precum durerea în piept. Decizia de implantare a stentului poate fi luată atât în urgență, în caz de infarct miocardic, cât și în mod programat pentru tratarea unei stenoze coronariene sau a unei cardiopatii ischemice.

300 de stenturi amplasate lunar la IBCV

La Institutul de Boli Cardiovasculare „George I. M. Georgescu” din Iași se fac lunar peste 150 de angioplastii elective (programate) și peste 150 de angioplastii în urgență în infarctul acut. Șeful Departamentului de Cardiologie Intervențională din cadrul unității sanitare, dr. Amin Bazyani, explică faptul că aceste proceduri se realizează prin programul national RO-STEMI (de tratament invaziv în infarctul miocardic acut).

Citiți aici integral ediția Ziarul de Sănătate nr. 7

dr. Amin Bazyani

dr. Amin Bazyani

„În România există un program național pentru stentarea coronariană. În cadrul acestui program sunt incluși pacienții diagnosticați cu boli cardiovasculare severe, care prezintă ocluzii sau stenoze ale arterelor coronariene și care au nevoie de intervenție pentru a preveni complicațiile grave, precum infarctul miocardic sau insuficiența cardiacă. Noi primim prin programul RO- STEMI pacienți din toată regiunea Moldovei. De fapt institutul deservește peste 5 milioane de locuitori. Avem 15 ani de experiență în RO-STEMI și asigurăm toate urgențele, în infarct și sindroamele coronariene acute, 7 zile din 7, 24 de ore din 24. Suntem în ultimii ani pe primul loc în țară în ceea ce privește numărul de cazuri tratate”, a explicat dr. Amin Bazyani.

Cum arată un stent coronorian

Un stent coronarian este un tub mic, asemănător cu o plasă, care este plasat într-o arteră coronară îngustată sau blocată pentru a ajuta la menținerea acesteia deschisă și pentru a îmbunătăți fluxul de sânge către mușchiul inimii. Coronarografia este de obicei efectuată înainte de implantarea stentului, explică dr. Amin Bazyani.

„Este o procedură care utilizează imagistica cu raze X pentru a vizualiza arterele coronare și pentru a identifica orice blocaje sau îngustări care pot necesita plasarea stentului. Acesta este de obicei fabricat din metal sau o combinație de metal și un tip special de polimer. Există diferite tipuri de stenturi disponibile, inclusiv stenturi metalice goale, stenturi impregnate cu medicamente și stenturi bioresorbabile. Alegerea tipului de stent se bazează de obicei pe factori precum locația și severitatea blocajului, starea generală de sănătate a pacientului și prezența oricăror alte afecțiuni medicale.  Procedura este de obicei efectuată într-un laborator de cateterism cardiac și se face cu anestezie locală pentru a reduce disconfortul pacientului”, a mai punctat specialistul.

Intervenția este considerată minim invazivă deoarece se realizează printr-un procedeu endovascular, adică prin intermediul unor instrumente introduse printr-un tub subțire (cateter) în artera sau vena afectată. Există însă și unele contraindicații pentru implantarea unui stent. Medicul ieșean spune că cele mai importante ar fi alergii la materialele din care este fabricat stentul, anumite boli de sânge sau tulburări de coagulare, afecțiuni severe ale sistemului circulator sau infecții acute.

Implantarea unui stent la inimă nu presupune dispariția bolii

Pacientul căruia îi este amplasat un stent va trebui să urmeze un tratament medicamentos prescris de cardiolog. De asemenea este nevoie să facă și unele modificări în stilul de viață. Dr. Bazyani explică faptul că tratamentul poate include antiagregante plachetare, medicamente pentru reducerea colesterolului sau a tensiunii arteriale. Durata acestui tratament este stabilită în funcție de fiecare caz în parte. Simptomele care pot să apară după implantarea unui stent la inima pot include dureri în zona toracică, dispnee (respirație dificilă), fatigabilitate sau palpitații. Este important să se consulte imediat medicul la oricare dintre acestea

„Trebuie să amintim de tromboza de stent la inimă. Este o complicație potențial gravă care poate să apară în cazul formării unui cheag de sânge în interiorul sau în jurul stentului. Pentru a preveni acest lucru, pacientul trebuie să respecte întocmai tratamentul recomandat de medic (în special tratamentul antiagregant) și să efectueze controale medicale regulate. De asemenea, e important să evite fumatul, să aibă o alimentație sănătoasă și echilibrată, să facă mișcare regulat și să monitorizeze parametrii de sănătate precum tensiunea arterială sau nivelul de zahăr din sânge”, a mai detaliat specialistul.

Cardiologul ieșean spune că speranța de viață a pacienților cu stent la inimă poate fi îmbunătățită semnificativ prin respectarea tratamentului medical recomandat, adoptarea unui stil de viață sănătos și efectuarea de controale medicale regulate. Cu toate acestea, prognosticul depinde de multe alți factori precum vârsta, comorbiditățile și evoluția bolii cardiovasculare de bază. Este important ca pacientul să colaboreze cu echipa medicală pentru a obține cele mai bune rezultate posibile.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii