anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Peste 150 de persoane şi firme din Iaşi, judecate pentru încasarea ilegală a unor subvenţii

GALERIE
dna
 • dna
- +

Procurorii DNA au trimis în judecată 152 de persoane, printre care referenţi ai AJOFM Iaşi, şi societăţi comerciale, pe care le acuză de fapte de corupţie în legătură cu modul în care au fost încasate subvenţii sau ajutor de şomaj, prejudiciul fiind de peste două milioane de lei.

Cele 152 de persoane şi firme trimise în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Iaşi sunt acuzate, printre altele, de înşelăciune, utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, urmând să fie judecate de magistraţii Tribunalului Iaşi.

Daniel Lucian Lupu şi Gabriel Barbălată sunt acuzaţi că au constituit şi au coordonat grupul infracţional organizat, urmărind încasarea nelegală de către mai multe persoane, în baza unor documente false, a unor sume de bani reprezentând subvenții sau ajutor de şomaj. Aceştia vor fi judecaţi şi pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Printre cei care vor fi judecaţi în acest dosar sunt Lucreţia Buzea, Iulia Buzilă, Angela Viorica Enea, Constantin Hrimiuc, Elena Macovei, Marieana Mândru şi Lucia Sună, referenţi ai Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi la data faptelor, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals.

În acelaşi dosar vor mai fi judecaţi reprezentanţii unor societăţi comerciale, respectiv Sănducu Vasilică Apetrei, Marius Augustin, Cristian Baciu, Claudiu şi Romică Barbălată, Marcel Lupu, Vasilică Drăgan, Valeriu Pricop, Ionică Panţîru, Adrian Ristea, Aurel-Ionel Tomulescu, Anca-Isidora şi Ana-Maria Baciu, Maria Pintilie, Costică Toma şi Marilena Cosma, printre acuzaţiile care le sunt aduse acestora fiind cele de aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune şi, respectiv, complicitate la această infracţiune, cu consecinţe deosebit de grave, utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, uz de fals sau falsul în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii anticorupţie au trimis în judecată în acest dosar şi mai multe societăţi comerciale din Iaşi, respectiv Adicons Trust, Agrodrag Bazga, Carny-Cons, Euro Roca Construct, Green Construct, Nico Pan Comp, Panti Comp, Piramida Oil, fiind acuzate de aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Totodată, societatea Gherghel Construct Iaşi va fi judecată pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Inter Roka Iaşi şi Piramida Green Iaşi pentru aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Alte 117 persoane care ar fi obţinut ilegal ajutor de şomaj vor fi judecate în acest dosar.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada 2007 - 2010, Gabriel Barbălată şi Lucian Daniel Lupu, iniţiatorii grupului infracţional organizat, au indus în eroare funcţionari publici de la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Iaşi, pentru a obţine importante sume de bani cu titlu de subvenţii, folosind documente care atestau raporturi de muncă fictive, printre care contracte de muncă, tabele nominale sau foi de prezenţă.

Această grupare, la care au aderat şi reprezentanţii unor firme, în numele cărora au fost ceruţi banii, a urmărit încasarea de subvenţii acordate de AJOFM Iaşi în baza Legii 76/2002, conform căreia societăţile comerciale care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sau persoane cu vârsta de peste 45 de ani beneficiază de astfel de subvenţii. În acest demers au fost implicaţi şi referenţi din AJOFM Iaşi, care nu au respectat procedurile privind înregistrarea unor persoane ca fiind în căutarea unui loc de muncă, notează procurorii în documentul citat.

Activitatea grupului a fost sprijinită de Adrian Ristea, Ana-Maria şi Anca-Isidora Baciu, Marilena Cosma, Costică Toma, Maria Pintile, care au pus la dispoziţie mai multe documente necesare îndeplinirii formalităţilor prevăzute de lege în vederea încasării subvenţiilor, au precizat procurorii.

Astfel, pe baza a 53 de convenţii încheiate de AJOFM Iaşi cu mai multe firme, membrii grupării au încasat ilegal subvenţii în valoare totală de 1.759.288,5 lei. Subvenţiile au fost folosite în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în majoritatea situaţiilor banii fiind însuşiţi şi folosiţi în interes personal de către unii dintre liderii grupării, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Pe de altă parte, alături de Costică Toma, Anca-Isidora Baciu şi Romică Barbălată, alte 117 de persoane au încasat ilegal ajutor de şomaj în sumă totală de 606.120 de lei.

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Iaşi s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 2.365.408,5 lei.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor, pentru recuperarea prejudiciului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.