Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Peste 200 de urşi polari mănâncă dintr-o balenă

GALERIE
ursi
  • ursi
- +

Turistii veniti sa admire peisajele inghetate ale Arcticii rusesti au crezut la inceput ca vad mici blocuri de gheata pe mal. In realitate, era vorba de 200 de ursi polari in plin festin, in timp ce se hraneau din carcasa unei balene, scrie AFP. "Am ramas cu totii incremeniti", a spus Alexandr Gruzdev, directorul rezervatiei naturale Insula Wrangel, in Orientul extrem rusesc, unde a avut loc in aceasta toamna intalnirea "unica", potrivit acestuia. Ursii polari erau adunati la malul apei, pentru a manca din carcasa unei balene esuate. In grup se puteau vedea numeroase familii, dintre care doua mame aveau fiecare cate patru pui, un fapt mai putin intalnit, a aratat Gruzdev.

Daca un astfel de spectacol poate fascina turistii, pentru oamenii de stiinta este o ilustrare a consecintelor incalzirii climatice, care transforma habitatul natural al animalelor, creste concurenta pentru hrana si apropie zonele locuite.

Schimbarea climatica provoaca topirea ghetii mai repede in fiecare an si determina ursii polari sa petreaca mai mult timp pe pamant ferm si sa se apropie periculos de localitati. Insula Wrangel este traditional locul unde ursii se odihnesc intre august si noiembrie, dupa topirea ghetii si inainte de a putea pleca la vanatoare de foci. Este considerata principala zona din Arctica unde ursoaicele nasc pui. "O balena reprezinta un adevarat cadou pentru ei: mai multe tone" de hrana, arata Gruzdev. Ursii polari care vin pe insula Wrangel sunt din ce in ce mai numerosi si petrec aici in medie o luna in plus decat in urma cu 20 de ani, din cauza topirii ghetarilor, potrivit lui Eric Regehr, specialist la Universitatea din Washington. In aceasta toamna, observatorii au numarat 589 de ursi, un numar "anormal de ridicat" si mai mult decat dublu fata de estimarile precedente, arata Regehr.

"Sunt animale ingenioase si capabile sa se adapteze, dar numarul de ursi polari pe care il avem azi in Arctica nu poate fi mentinut pe pamant", avertizeaza Regehr, deoarece sunt prea concentrati pe un spatiu restrans si resursele de hrana sunt limitate. Potrivit acestuia, cei 200 de ursi care mananca din balena moarta reprezinta imaginea a ceea ce ne rezerva viitorul: mai multi ursi care petrec mai putin timp in mare. Cu mai putina prada marina. In aceasta situatie rezulta un conflict inevitabil intre ursii polari si oamenii din regiune. De la jumatatea lui octombrie, ursii polari s-au apropiat periculos de localitatea Ryrkaipi, la 200 km de insula Wrangel. In localitatea cu 600 de oameni s-a dat alerta si s-au inchis scolile. "Concentrarea de oameni si de animale in aceeasi zona mareste riscul de conflicte", rezuma Nikiforov. (hotnews.ro)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri