Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Peste 30 de fani rapidişti au intrat în greva foamei la Stadionul Giuleşti

GALERIE
rapid
  • rapid
- +

Peste 30 de suporteri ai FC Rapid au intrat, miercuri, la ora 18.00, în greva foamei la Stadionul Giuleşti-Valentin Stănescu şi spun că nu vor înceta acest protest decât atunci când vor demisiona conducerile FRF şi LPF, vinovate în opinia lor de retrogradarea formaţiei favorite.

Suporterii şi-au instalat un cort pe zona gazonată de lângă terenul de joc al arenei, în apropierea intrării la vestiare. Ei şi-au adus rezerve de apă şi au afişat bannere pe care scrie: "Dincolo de Rapid nu există viaţă", "Mereu ne-aţi lovit, inimile noastre rămân lângă Rapid", "Ne-aţi plimbat din A în B să vă faceţi poftele", "Chiar de inima ne doare, rapidişti în continuare". Totodată, ei au arborat pe cort un banner cu portretul actorului Florian Pittiş, cunoscut suporter rapidist, decedat în 2007.

Unul dintre protestatari, Cornel Paiu, în vârstă de 50 de ani, a declarat că speră ca gestul disperat al fanilor să atragă şi atenţia organelor statului, care să ancheteze conducerile forurilor fotbalistice interne.

"Am intrat în greva foamei, alături de mine mai sunt 30 de suporteri, vom rămâne în grevă până se vor rezolva aceste probleme. Ne-au adus la disperare atât federaţia, cât şi liga. Aruncă vina unii pe alţii, nu vor să recunoască faptul că au greşit. Soluţia este să-şi dea toţi demisia. Sperăm să-şi asume cineva responsabilitatea, pentru că de aceea facem acest protest în formă extremă. Sau să se sesizeze organele statului şi să ancheteze acest caz", a spus el.

Mihai Liţu, student, a afirmat că greva foamei era ultima soluţie pentru a protesta faţă de erorile comise de FRF şi LPF, iar conducerile acestor foruri trebuie să plătească. "Este o măsură disperată. Ne-am gândit şi să ieşim în stradă, dar după ultimele evenimente nişte prieteni de-ai noştri au ajuns la puşcărie pentru tulburarea liniştii publice şi pentru o sticlă aruncată. Aşa că ne-am gândit la ce se poate întâmpla cu noi dacă ieşim în stradă pentru un lucru mai serios, cum este acesta. Greva foamei este ultima soluţie pentru noi, să înţeleagă toată lumea că nu se vrea ca Rapidul să rămână în Liga I. Noi suntem oameni onorabili, se stabilise că vom juca în liga a doua de la început, apoi a apărut acel baraj. A fost o bătaie de joc a celor de la FRF şi LPF şi pentru asta trebuie să plătească", a menţionat suporterul.

Întrebat cât timp este dispus să protesteze în acest mod, el a răspuns: "Voi sta aici cât va fi nevoie. Suntem studenţi şi se ştie nivelul de trai al unui student în România. Am adus cortul pentru confort, o să dorm aici în următoarele săptămâni sau luni."

Liga Suporterilor Rapidişti a anunţat, marţi, într-un comunicat, că mai mulţi fani vor intra în greva foamei, miercuri, la Stadionul Giuleşti-Valentin Stănescu, protestul urmând să se încheie numai după ce conducătorii fotbalului românesc vor demisiona din funcţii.

"În data de 07.08.2013, începând cu ora 18.00, pe gazonul Stadionului Giuleşti-Valentin Stănescu, va fi demarată o formă extremă de protest, respectiv greva foamei. Sunt aşteptaţi să se alăture protestului toţi suporterii rapidişti, indiferent de vârstă, sex, religie, arătând astfel că suflarea alb-vişinie a fost, este şi va rămâne un bastion al corectitudinii şi al dreptătii. Scopul gestului extrem la care recurgem este ca oamenii care au distrus fotbalul românesc şi care pentru realizarea intereselor proprii au subjugat clubul Rapid şi multe alte cluburi de tradiţie să demisioneze imediat din funcţiile pe care care le-au monopolizat şi pe care le-au condus într-un mod incompentent", se menţionează în comunicat.

Suporterii susţin că prin acest protest nu doresc păstrarea formaţiei giuleştene în Liga I şi îi cheamă alături de ei şi pe fanii altor grupări dezavantajate de FRF şi LPF. "Încercam să tragem un semnal de alarmă asupra modalităţii prin care milioane de suporteri şi spectatori au fost şi sunt lezaţi de către conducătorii fotbalului românesc. Organizatorii acestui protest nu doresc ca prin acest gest extrem să solicite rămânerea echipei în Liga I, ci doresc respectarea regulamentelor fotbalistice europene. Totodată, organizatorii nu vor înceta protestul până când conducătorii fotbalului românesc nu vor demisiona. La acest protest sunt chemaţi suporterii tuturor cluburilor de tradiţie care au suferit prejudicii însemnate de pe urma aplicării regulamentelor într-un mod discreţionar. Toată suflarea rapidistă este aşteptată să treacă unită prin acest moment de răscruce, determinandu-i pe cei vinovati de situaţia existentă să plătească", se mai menţionează în comunicatul citat.

Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat, miercuri, la Sport.ro, că fanii echipei Rapid nu pot să intre în greva foamei cerându-i lui demisia, pentru că el a fost de partea formaţiei giuleştene în litigiul cu Concordia Chiajna

"Săracii, nu ştiu despre ce este vorba, dar împotriva mea nu pot să intre în grevă pentru că ei ştiu că eu am vrut să respect regulamentul, să rămână 18 echipe, aşa cum era hotărârea Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal şi cum era hotărârea Comitetului Executiv şi cum este în ROAF la pagina 234. Nu am vrut să încalc regulamentul. Pentru mine, criteriu sportiv, aşa cum este definit în tot în sportul mondial, la FIFA şi la UEFA, trebuie să primeze. Am considerat că Rapidul terminând pe locul 8, criteriul sportiv trebuie să primeze. Şi să nu ţină de un singur om, de Duru, care să spună el că e bine sau nu e bine", a spus Dragomir.

Şeful LPF le-a transmis suporterilor care intenţionează să intre în greva foamei să se documenteze înainte: "Eu îi rog să fie bine documentaţi şi să nu înceapă să facă o prostie pe care după aceea să o regrete, pentru că sunt tineri şi nu are rost să facă aşa ceva. Asta nu aduce nimic bine pentru nimeni. Clubul Rapid trebuie, repede-repde, să-şi caute drepturile la TAS. Este greu, pentru că TAS-ul revine greu, dar nu imposibil."

TAS a obligat, la 2 august, Federaţia Română de Fotbal să înregistreze CS Concordia Chiajna în campionatul Ligii I pentru sezonul 2013/2014, în locul SC FC Rapid SA. Instanţa de la Lausanne a anulat astfel decizia luată de Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal în 6 iulie 2013, cu privire la meciul de baraj dintre CS Concordia Chiajna şi SC FC Rapid SA. Hotărârea TAS a fost pusă în practică, la 5 august, de Comitetul de Urgenţă al FRF.

Numărul de echipe din Liga I a reprezentat un subiect de dispută în această vară între FRF şi LPF. Şeful de la Casa Fotbalului, Mircea Sandu, dorea 17 echipe în Liga I, câte au rămas după acordarea licenţelor, în timp ce preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a susţinut un sistem cu 18 echipe pentru a evita o diminuare a sumei care revine anual cluburilor din vânzarea drepturilor TV.

Decizia finală a aparţinut Comitetului Executiv al FRF, care a hotărât, la propunerea lui Dumitru Costin, reprezentantul AFAN, disputarea unui meci de baraj pentru menţinerea în primul eşalon, între echipa Rapid, care nu a îndeplinit criteriul financiar din manualul de licenţiere, şi Concordia Chiajna, formaţia retrogradată sportiv cel mai bine clasată (locul 15 în sezonul precedent).

Concordia s-a adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru revocarea hotărârii cu privire la disputarea barajului cu Rapid, contestând totodată dreptul echipei giuleştene de a juca în primul eşalon, în condiţiile în care nu are licenţă.

Ilfovenii au jucat, totuşi, meciul de baraj, pierdut cu scorul de 1-2 după prelungiri, la 13 iulie.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri