Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Peste 300 de poliţişti caută pachetele cu droguri pe litoral

GALERIE
Politie
  • Politie
- +

Peste 300 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne continuă să caute sâmbătă, pachetele cu droguri de pe litoral, iar verificările se desfăşoară pe 90 de kilometri. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române, Georgian Drăgan, a declarat sâmbătă după-amiază, în staţiunea Mamaia, că în judeţul Constanţa are loc o amplă operaţiune de căutare a unor pachete care conţin droguri.

“Astăzi, în judeţul Constanţa, s-a desfăşurat o amplă operaţiune de căutare a unor pachete susceptibile a conţine droguri de mare risc. În cadrul acestei activităţi au fost implicaţi poliţişti din cadrul Poliţiei Române, poliţişti de frontieră, jandarmi, dar şi lucrători din cadrul altor structuri ale Ministerului Afacerilor Interne din judeţul Constanţa. În urma acestor activităţi au fost descoperite şi ridicate mai multe colete susceptibile a conţine droguri de mare risc”, a declarat purtătorul de cuvânt al IGPR. El a precizat că acţiunea este în plină desfăşurare şi la aceasta participă 300 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne.

“Operaţiunea este în derulare. Peste 300 de poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi se află pe litoralul românesc. Vorbim aici de aproximativ 90 de kilometri pe care se efectuează aceste căutări. Bineînţeles, la finalizarea acestor verificări vom reveni cu detalii publice în ceea ce priveşte locurile în care au fost descoperite drogurile, precum şi cantitatea totală care a fost identificată şi ridicată de către colegii mei.

Georgian Drăgan a menţionat că au fost găsite pachete cu droguri inclusiv pe mare. “Au fost găsite droguri inclusiv pe mare. Tocmai de aceea această operaţiune a beneficiat de sprijinul a două elicoptere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar şi a 14 ambarcaţiuni din cadrul Poliţiei de Frontieră. S-au folosit, bineînţeles, şi scafandri în aceste căutări de astăzi. Operaţiunea este în derulare şi sperăm să găsim toate coletele care conţin droguri pentru a înlătura orice potenţial pericol la adresa cetăţenilor din Constanţa”, a precizat purtătorul de cuvânt al IGPR.

El a mai spus că au fost persoane care au sunat la 112 şi au semnalat prezenţa acestora pachete pe litoral, iar din informaţiile pe care le deţine nu au fost persoane care au găsit droguri şi nu le-au declarat autorităţilor.

“Au fost şi persoane care au semnalat faptul că au găsit anumite colete şi le mulţumim pe această cale că au ales să alerteze de îndată autorităţile. Din datele pe care le deţin în prezent nu există nicio persoană care să fi găsit droguri şi să nu fi declarat la 112. Toate aceste activităţi se desfăşoară în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de risc. Toate activităţile sunt coordonate de DIICOT. Bineînţeles, procurori din cadrul DIICOT se află în Constanţa şi coordonează toate aceste activităţi”, a afirmat Georgian Drăgan.

El a precizat că după captura de la Sfântu Gheorghe, când au fost găsite 800 de kilograme de droguri, ulterior autorităţile au mai descoperit alte 200 de kilograme. “La acel moment s-au găsit aproximativ 800 de kilograme de droguri. Ulterior s-au mai găsit alte 200 kilograme, iar astăzi urmează să stabilim la finalul acestei operaţiuni câte kilograme de droguri au descoperit şi ridicat colegii noştri”, a explicat purtătorul de cuvânt al IGPR.
 
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au transmis sâmbătă că oamenii care găsesc pachete pe plajă să sune la 112 deoarece acestea pot conţine droguri.  “Avertizăm cetăţenii din zona litoralului românesc să nu deschidă pachete pe care le găsesc pe plajă, să anunţe cel mai apropiat poliţist sau să sune la 112, dacă găsesc astfel de colete. Acestea pot conţine droguri cu o concentraţie foarte mare (peste 90%), ce pot pune în pericol viaţa!”, a anunţat IPJ Constanţa.

Sursa citată menţionează că, în momentul de faţă, pe litoralul Mării Negre este în derulare o amplă operaţiune, într-un dosar de trafic de droguri, derulată de poliţişti, poliţişti de frontieră şi jandarmi, sub coordonarea DIICOT. Aceste verificări ar putea avea legătură cu captura de aproximativ o tonă de cocaină din Tulcea de la sfârşitul lunii martie.

Procurorii DIICOT Tulcea au fost sesizaţi că în zona unei localităţi din judeţ, dintr-o dubiţă a fost pierdut un pachet cu un kilogram de cocaină. În urma analizelor s-a stabilit că puritatea cocainei era de 90 la sută. "În seara zilei de miercuri, 20 martie, în judeţul TIlcea, dintr-o dubă înmatriculată în România a fost pierdut un pachet cu un kilogram de cocaină. Analiza fizico-chimică realizată într-un laborator din Constanţa a arătat că puritatea narcoticului era de 90 la sută", a declarat procurorul şef al DIICOT, Felix Bănilă, în cadrul unei declaraţii comune a DIICOT şi ofiţerilor de la Combaterea criminalităţii organizate.

Ca urmare, au început cercetări, iar pe o plajă de la malul Mării Negre, în zona localităţii Sfântu Gheorghe, a fost găsită o barcă răsturnată şi pachete suspecte, similare cu cel găsit mai devreme cu două zile. "În urma investigaţiilor privind traseul mărfii, anchetatori români au găsit vineri dimineaţă, pe malul Mării Negre, în zona locaităţii Sfântu Gheorghe, o barcă răsturnată, iar pe mal şi în ambarcaţiune au descoperit pachete învelite în baloane de cauciuc, având acelaşi logo, conţinut şi mod de ambalare cu pachetul pierdut din dubă cu două zile înainte", a spus el.

Cantitatea totală este de 1.040 de kilograme brut de cocaină, cu valoare de piaţă de până la 300 de milioane de euro. "Ambarcaţiunea înmatriculată în România prezenta un orificiu de formă dreptunghiulară în zona chilei şi se afla într-o zonă de plajă situată la circa doi kilometri nord de gura de vărsare a braţului Sfântu Gjueorghe, la circa patru kilometri de ţărm", a spus Felix Bănilă.

Şeful DIICOT a precizat că răsturnarea ambarcaţiunii "a fost un lucru accidental", dar depistarea cantităţii de cocaină "a fost rodul unei ample investigaţii pornind din seara zilei de miercuri, 20 martie 2019, şi care s-a finalizat cu descoperirea de pe malul Mării Negre". Cantitatea urma să fie triplată prin combinarea cu alte substanţe. Reprezentanţii anchetatorilor au arătat că, din cercetările făcute până în prezent, s-a stabilit că drogurile proveneau din America de Sud, au fost transportate în România pe cale maritimă, aceasta fiind cea mai mare captură de droguri din ultimii ani. Anterior, pe teritoriul României au mai fost două astfel de capturi, una de peste două tone de cocaină în anul 2016 şi alta de aproximativ o tonă de cocaină capturată la Constanţa în anul 2009. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri