
Peste 400 de elevi vor urca pe scena Teatrului „Luceafărul” din Iași, la Festivalul-concurs „Hai la teatru”

Una dintre cele mai longevive și apreciate manifestări dedicate teatrului școlar din România, Festivalul „Hai la teatru!”, organizat de Teatrul „Luceafărul” din Iași, își deschide porțile pentru cea de-a XVIII-a ediție. Pe 19 și 20 martie, 455 de elevi talentați, coordonați de 35 de profesori și actori, vor urca pe scenă pentru a-și demonstra pasiunea pentru teatru.
Festivalul „Hai la teatru!” a fost conceput ca un spațiu de exprimare artistică pentru elevii pasionați de teatru, oferindu-le oportunitatea de a performa pe scenă.
„Alegerea datei de desfășurare a festivalului nu este deloc întâmplătoare. Pe 20 martie este celebrată în întreaga lume Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii și Tineret, sub îndemnul care sintetizează esența modelatoare a acestei arte «adu un copil la teatru pentru ca el să vadă, să audă, să simtă, să gândească și să imagineze». An după an, generații de iubitori ai teatrului au urcat la rampă etalându-și aptitudinile de histrioni pe care mai târziu le-au utilizat în profesiunile alese”, a transmis teatrologul Oltița Cîntec, managerul interimar al Teatrului Luceafărul din Iașiși organizator al evenimentului.
29 de trupe și 455 de elevi la festivalul Teatrului „Luceafărul”
În acest an, Festivalul „Hai la teatru!” reunește 29 de trupe ce provin din Iași, Pașcani, Costuleni, Glodenii Gândului, Țibănești, Belcești, Valea Lupului și Miroslava. Spectacolele prezentate acoperă o paletă tematică variată, incluzând piese ale unor autori români și străini.
Festivalul este structurat pe trei secțiuni – clasele I-IV, V-VIII și IX-XII, fiecare având propria competiție. Juriile, formate din actori ai Teatrului Luceafărul, vor oferi participanților feedback profesional.
Pentru elevii ansamblului „Ștrengarii” de la Școala Gimnazială Ruși-Belcești, de exemplu, festivalul este un moment așteptat cu nerăbdare.
„Luna martie înseamnă Festivalul «Hai la teatru!». Pentru o zi, se simt cu adevărat în centrul atenției. Pășesc nerăbdători în cabinele actorilor, își fac fotografii, se bucură de fiecare clipă, se simt apreciați și importanți. Pe scenă încearcă să fie naturali și să interpreteze cât mai bine, emoțiile sunt evidente. Am participat cu trupa de teatru din școală la zece ediții ale festivalului, începând din 2010 până în prezent și pot spune că evenimentul are ecou în rândul elevilor de gimnaziu, își îndeplinește menirea și îi aduce pe elevi la teatru, le insuflă dragostea pentru arta spectacolului”, a transmis Marilena-Daniela Corsei, profesoara care coordonează trupa Ștrengarii.
Un festival cu impact asupra carierelor artistice
De-a lungul anilor, Festivalul „Hai la teatru!” a devenit un punct de plecare pentru mulți tineri care au urmat o carieră în teatru. Printre aceștia se numără actorul Cezar Grumăzescu, absolvent al Colegiului Național „Mihai Eminescu” Iași, în prezent actor la Teatrul Mic București.
„Cea mai importantă întâlnire a mea din adolescență a fost cu teatrul. N-am ştiu la acel moment ce impact o să aibă asupra vieții mele, însă festivalurile m-au făcut să mă îndrăgostesc de această lume şi să vreau să fac parte din ea”, a precizat Cezar Grumăzescu.
Un alt exemplu este Cosmin Rotariu, actor al Teatrului „Luceafărul” din Iași, care a participat la festival în perioada liceului.
„M-a ajutat enorm să mă dezvolt și să-mi găsesc curajul de a fi pentru prima dată pe o scenă profesionistă, în fața unui public și a unui juriu avizat. Aș spune cu entuziasm că experiența a fost una dintre etapele esențiale în drumul meu spre cariera de artist, deschizându-mi uși către roluri importante și ajutându-mă să înțeleg cu adevărat ce înseamnă să fii actor”, a menționat Cosmin Rotariu.
Participanții ediției 2025
Secțiunea clasele I-IV:
- Amicis – Școala Gimnazială Glodenii Gândului
- Apolodoria – Liceul Teoretic Waldorf Iași
- Atelier – Școala Primară Atelier 1 Iași
- Măscuțele – Palatul Copiilor Iași
- Măștile Vesele – Palatul Copiilor Iași
- Paizo Junior – Clubul Copiilor Pașcani
- Quasar for Kids – Clubul Quasar for Kids Iași
- Steluțele vesele – Școala Gimnazială „B. P. Hașdeu” Iași
- Thalienii junior – Ateneul Tătărași Iași
Secțiunea V-VIII:
- Aphrodite – Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași
- Artwork Junior – Asociația Culturală Artwork Atelier Iași
- Constelația Orion – Școala Gimnazială Satu-Nou Belcești
- Junii Țibăneștilor – Liceul Tehnologic „Petre P. Carp” Țibănești
- Kamadeva – Școala Gimnazială „Colonel Constantin Langa” Miroslava
- Maiorescienii sub reflector – Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” Iași
- Punct…și de la capăt – Școala Gimnazială Costuleni
- Ștrengarii – Școala Gimnazială Ruși-Belcești
- Suflet și mască – Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani
Secțiunea clasele IX-XII:
- Artwork – Asociația Culturală Artwork Atelier Iași
- Cantalup – Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului
- Domino – Liceul Teoretic Waldorf Iași
- ROGVAIV – Liceul Teoretic Waldorf Iași
- Ecoul cortinei – Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași
- Fenomenalii – Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani
- Garabeții – Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași
- Les apos’ – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași
- MOOZ – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași
- Millo – Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” Pașcani
- Thalienii seniori – Ateneul Tătărași Iași
Intrarea la spectacolele din festival se face pe baza unui bilet de 5 lei, care poate fi achizitionat de la casieria Teatrului „Luceafărul”.
Publicitate și alte recomandări video