Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Peste 5.000 de angajaţi din sănătate vor protesta sâmbătă în Capitală

GALERIE
Protest
  • Protest
- +

Peste 5.000 de angajaţi din sănătate vor protesta, sâmbătă, în Capitală, printr-un miting la Guvern şi un marş până la Parlament, pentru a transmite guvernanţilor mesajul că nu sunt slugi, a declarat, vineri, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae.

Preşedintele CMR a mai spus, la adunarea generală a organizaţiei, că medicii nu ies în stradă pentru că sunt morţi de foame, ci pentru a face apel la demnitate, fiind aşteptate peste 5.000 de cadre medicale din toate judeţele ţării.
"Corpul medical, în acest moment, va merge până la capăt. În România, un guvern trebuie să ştie că guvernează pentru români, că în spatele cifrelor sunt oameni şi cetăţeni români şi că, indiferent de ce spune FMI, el (guvernul - n.r.) nu este dator FMI, ci cetăţenilor", a spus Astărăstoae.
Preşedintele CMR a mai spus că atunci când s-a discutat despre solicitarea medicilor de creştere a salariilor, răspunsul autorităţilor a fost că acestea vor creşte, urmând să se stabilească doar cu cât şi care este "etapizarea".
"Dar acest «Da, vor creşte» noi l-am mai primit de nu ştiu câţi ani. Această coaliţie (a Profesioniştilor din Sănătate - n.r.) iese în stradă pentru un concept care înseamnă demnitate - demnitatea unui cetăţean al României, demnitatea unui profesionist. Mâine (sâmbătă - n.r.), vom ieşi în stradă pentru a clama demnitatea. Vom transmite un mesaj către societate. Cinci mii de drapele vor flutura şi vrem să transmitem că noi nu suntem slugi şi că vrem o altfel de societate. Noi vrem România noastră, în care inculţii să nu o ia înaintea culţilor", a explicat preşedintele CMR.
Astărăstoae a mai spus că dacă revendicările angajaţilor din sănătate nu vor fi soluţionate în urma acţiunii de protest, ar putea urma greva generală, dar şi demisii în bloc.
"Noi, cei din sănătate, ne-am săturat să fim batjocoriţi. Marşul de protest se ţine, colegii vin din toate judeţele ţării. Mâine, peste 5.000 de profesionişti din sănătate vor ieşi în stradă să-şi strige, în tăcere, nemulţumirile", a spus, la rândul său, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.
Angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate
Protestatarii se vor aduna începând cu 10.30, în Piaţa Victoriei, unde va avea loc un miting, urmat de un marş până la Palatul Parlamentului, pe traseul Calea Victoriei - Pod Naţiunile Unite - bd. Naţiunile Unite - alveolă Parc Izvor.
Brigada Rutieră a Capitalei precizează că participanţii la protest se vor aduna între orele 10.00 şi 11.00, în Piaţa Victoriei, unde, până la 11.45, va fi un miting de protest, în perimetrul cuprins între bd. Aviatorilor, Şos. Kiseleff şi breteaua din Prelungirea bd. Iancu de Hunedoara.
"Circulaţia în Piaţa Victoriei va fi sistematizată pe principiul dublu sens pe bd. Aviatorilor, iar pe Şos. Kiseleff se va circula normal până în momentul plecării în marş", precizează sursa citată.
Ulterior, în timpul marşului, circulaţia rutieră va fi restricţionată pe traseul de deplasare şi pe străzile adiacente la acesta, potrivit Brigăzii Rutiere.
Între orele 13.00 şi 13.30, profesioniştii din sănătate vor protesta în alveola de lângă Parc Izvor.
"Conducătorii auto sunt rugaţi să circule cu maximă atenţie în zonele de mai sus menţionate şi să respecte cu stricteţe indicaţiile poliţiştilor rutieri, semnificaţia indicatoarelor şi a marcajelor rutiere", se arată într-un comunicat transmis de Brigada Rutieră.
Jandarmeria Capitalei va asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică în zona de desfăşurare a adunării publice, dar şi pe traseele de deplasare ale participanţilor.
Pentru buna desfăşurare a activităţilor, Jandarmeria Capitalei recomandă tuturor participanţilor să respecte condiţiile de organizare şi desfăşurare a adunărilor publice, să respecte orele de desfăşurare şi locul destinat adunării respective, recomandările făcute de jandarmi, să nu participe la activitate în stare de ebrietate şi să nu consume şi să nu distribuie băuturi alcoolice.
Jandarmeria Capitalei reaminteşte că, în conformitate cu prevederile Legii 60 din 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, este interzisă şi constituie infracţiune participarea la adunările publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a acestora. (Mediafax)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri