Peste 5.000 de copii din Iaşi, în fața unui fenomen grav, căruia pandemia i-a pus efectiv capac
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Peste 5.000 de copii din Iaşi, în fața unui fenomen grav, căruia pandemia i-a pus efectiv capac

GALERIE
salvati-copiii-minori-parintii-plecati-strainatate
  • salvati-copiii-minori-parintii-plecati-strainatate
- +

Judeţul Iaşi este pe locul doi la nivel naţional, după Suceava, ca număr de copii cu părinţi plecaţi în străinătate. Situaţia este de-a dreptul dramatică la nivelul întregii ţări: 80.000 de copii sunt în această situaţie. Ce probleme grave creează acest fenomen al migraţiei? 

Judeţul Iaşi se situează pe a doua poziţie la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, 5.254 de copii rămânând în grija rudelor, a bunicilor sau a unui singur părinte. Astfel, potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii România, la nivel naţional sunt aproape 80.000 de copii în această situaţie, pe primul loc în ceea ce priveşte numărul copiilor cu părinţi în afara ţării aflându-se judeţul Suceava, cu peste 7.100 de tineri rămaşi în grija rudelor.

Probleme de integrare sociale

În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii a demarat un proiect care urmăreşte integrarea în programe de sprijin psiho-socio-educaţional a peste 360 de copii din cinci judeţe, Suceava, Iaşi, Vaslui, Mureş şi Hunedoara, judeţe cu cei mai mulţi copii lăsaţi în grija rudelor din cauza migraţiei părinţilor în căutarea unui loc de muncă. „Organizaţia Salvaţi Copiii România va întări programul de sprijin pentru copiii  rămaşi singuri acasă, în urma migraţiei economice a părinţilor, care are consecinţe agravate, deopotrivă psiho-emoţionale şi sociale, pe fondul crizei pandemice pe care o traversăm”, spun reprezentanţii asociaţiei, care subliniază că numărul de aproape 80.000 de copiii aflaţi în această situaţie cuprinde doar cifrele din evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială, numărul real fiind unul mult mai mare.

Existenţa acestui fenomen duce la o serie de probleme legate de integrarea socială a acestor copii, iar faptul că sunt adesea supravegheaţi de bunici în vârstă copiii ajung adesea să aibă probleme şcolare.

Pandemia complică lucrurile

„Atunci când s-au închis şcolile, ca măsură de limitare a pandemiei, copiii din medii socio-economice vulnerabile s-au aflat într-o situaţie gravă de excluziune: fără acces la şcoala online, ei au fost pur şi simplu marginalizaţi. Pentru copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, trauma a fost dublă: nu i-au avut alături pe părinţi şi atunci anxietatea lor a fost mult mai mare. Pe de o parte, s-au confruntat cu emoţiile cauzate de izolarea de colegi şi profesori. Pe de altă parte, au avut temeri pentru părinţii lor din străinătate”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

În decursul acestui an, Salvaţi Copiii a intervenit activ pentru ca 660 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate sau care provin din familii vulnerabile socio-economic să facă faţă situaţiei actuale generate de pandemie. Aceştia au fost incluşi în clase de educaţie remedială pentru a putea recupera decalajul cauzat de lipsa accesului la şcoala online, dar au avut parte şi de suport psihologic. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.