Peste 5.000 de copii din Iaşi, în fața unui fenomen grav, căruia pandemia i-a pus efectiv capac
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

Peste 5.000 de copii din Iaşi, în fața unui fenomen grav, căruia pandemia i-a pus efectiv capac

GALERIE
salvati-copiii-minori-parintii-plecati-strainatate
  • salvati-copiii-minori-parintii-plecati-strainatate
- +

Judeţul Iaşi este pe locul doi la nivel naţional, după Suceava, ca număr de copii cu părinţi plecaţi în străinătate. Situaţia este de-a dreptul dramatică la nivelul întregii ţări: 80.000 de copii sunt în această situaţie. Ce probleme grave creează acest fenomen al migraţiei? 

Judeţul Iaşi se situează pe a doua poziţie la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, 5.254 de copii rămânând în grija rudelor, a bunicilor sau a unui singur părinte. Astfel, potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii România, la nivel naţional sunt aproape 80.000 de copii în această situaţie, pe primul loc în ceea ce priveşte numărul copiilor cu părinţi în afara ţării aflându-se judeţul Suceava, cu peste 7.100 de tineri rămaşi în grija rudelor.

Probleme de integrare sociale

În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii a demarat un proiect care urmăreşte integrarea în programe de sprijin psiho-socio-educaţional a peste 360 de copii din cinci judeţe, Suceava, Iaşi, Vaslui, Mureş şi Hunedoara, judeţe cu cei mai mulţi copii lăsaţi în grija rudelor din cauza migraţiei părinţilor în căutarea unui loc de muncă. „Organizaţia Salvaţi Copiii România va întări programul de sprijin pentru copiii  rămaşi singuri acasă, în urma migraţiei economice a părinţilor, care are consecinţe agravate, deopotrivă psiho-emoţionale şi sociale, pe fondul crizei pandemice pe care o traversăm”, spun reprezentanţii asociaţiei, care subliniază că numărul de aproape 80.000 de copiii aflaţi în această situaţie cuprinde doar cifrele din evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială, numărul real fiind unul mult mai mare.

Existenţa acestui fenomen duce la o serie de probleme legate de integrarea socială a acestor copii, iar faptul că sunt adesea supravegheaţi de bunici în vârstă copiii ajung adesea să aibă probleme şcolare.

Pandemia complică lucrurile

„Atunci când s-au închis şcolile, ca măsură de limitare a pandemiei, copiii din medii socio-economice vulnerabile s-au aflat într-o situaţie gravă de excluziune: fără acces la şcoala online, ei au fost pur şi simplu marginalizaţi. Pentru copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, trauma a fost dublă: nu i-au avut alături pe părinţi şi atunci anxietatea lor a fost mult mai mare. Pe de o parte, s-au confruntat cu emoţiile cauzate de izolarea de colegi şi profesori. Pe de altă parte, au avut temeri pentru părinţii lor din străinătate”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

În decursul acestui an, Salvaţi Copiii a intervenit activ pentru ca 660 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate sau care provin din familii vulnerabile socio-economic să facă faţă situaţiei actuale generate de pandemie. Aceştia au fost incluşi în clase de educaţie remedială pentru a putea recupera decalajul cauzat de lipsa accesului la şcoala online, dar au avut parte şi de suport psihologic. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Ivermectină

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.