anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Peste 500 de elevi din Iaşi s-au înscris la un festival-concurs de teatru

GALERIE
teatruteatru1
 • teatru
 • teatru1
- +

39 de trupe de elevi din judeţul Iaşi vor participa la cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului „Hai la teatru!”, organizat de Teatrul Luceafărul. Vor fi 519 elevi iubitori ai teatrului, îndrumaţi de 51 de coordonatori, care vor cunoaşte fenomenul teatral din interior. Festivalul-concurs de teatru şcolar se va desfăşura în perioada 20-21 martie 2023.

Calendarul Festivalului este stabilit într-o perioadă în care atenţia este îndreptată asupra creaţiei scenice. Astfel, 20 martie este desemnată de UNESCO Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret, pe 21 martie se celebrează Ziua Mondială a Marionetei, iar pe 27 martie este Ziua Mondială a Teatrului.

„Conceptul care fundamentează evenimentul este rocada pe care o propunem tinerilor artişti. Noi, specialiştii, trecem în sală şi devenim spectatori. Ei, cei din public, urcă la rampă şi dau proba talentului şi a interesului pentru arta scenică”, spune teatrologul Oltiţa Cîntec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul.

Prima etapă, a înscrierilor (peste 60 de trupe), a fost urmată de o preselecţie care a păstrat în concurs 39 de ansambluri de elevi. Din total, 28 de trupe provin din oraşul Iaşi, restul din Victoria, Paşcani, Şipote, Ţibăneşti, Horleşti, Rediu, Valea Lupului, Satu Nou Belceşti. Lista finaliştilor include ansambluri cu participare de tradiţie: Măscuţele vesele (Iaşi), Thalienii (Iaşi), Cantalup (Valea Lupului), Moftangiii (Şipote), Mooz (Iaşi), Les Apos’ (Iaşi), Millo (Paşcani), Fenomenalii (Paşcani), Victoriţa (Victoria) etc.

Dar şi altele noi: Drama Club (Deleni-Maxut), cu o scenetă în limba engleză; proiectul Star of Hope, prezentat de copii refugiaţi din Ucraina (în ucraineană, cu traducere în limba română).

În cele două zile de festival va avea loc workshop-ul „Teatrul şi dezvoltarea personală în adolescenţă”, susţinut de actorul George Cocoş. Atelierul se adresează participanţilor la concurs.

„Ceea ce voi face va fi bazat pe interacţiunea activă dintre participanţi, urmărind capacitatea de dezvoltare a lucrului în echipă prin mijloace teatrale. Va fi destinat în special adolescenţilor. Atelierul se va axa pe acele jocuri inspirate din lumea teatrului ce pot produce coeziuni in cadrul grupului, astfel încât rezultatul final să fie eficient şi spectaculos”, precizează George Cocoş.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.