
Peste 5.000 de copii din Iaşi, în fața unui fenomen grav, căruia pandemia i-a pus efectiv capac

Judeţul Iaşi este pe locul doi la nivel naţional, după Suceava, ca număr de copii cu părinţi plecaţi în străinătate. Situaţia este de-a dreptul dramatică la nivelul întregii ţări: 80.000 de copii sunt în această situaţie. Ce probleme grave creează acest fenomen al migraţiei?
Judeţul Iaşi se situează pe a doua poziţie la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, 5.254 de copii rămânând în grija rudelor, a bunicilor sau a unui singur părinte. Astfel, potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii România, la nivel naţional sunt aproape 80.000 de copii în această situaţie, pe primul loc în ceea ce priveşte numărul copiilor cu părinţi în afara ţării aflându-se judeţul Suceava, cu peste 7.100 de tineri rămaşi în grija rudelor.
Probleme de integrare sociale
În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii a demarat un proiect care urmăreşte integrarea în programe de sprijin psiho-socio-educaţional a peste 360 de copii din cinci judeţe, Suceava, Iaşi, Vaslui, Mureş şi Hunedoara, judeţe cu cei mai mulţi copii lăsaţi în grija rudelor din cauza migraţiei părinţilor în căutarea unui loc de muncă. „Organizaţia Salvaţi Copiii România va întări programul de sprijin pentru copiii rămaşi singuri acasă, în urma migraţiei economice a părinţilor, care are consecinţe agravate, deopotrivă psiho-emoţionale şi sociale, pe fondul crizei pandemice pe care o traversăm”, spun reprezentanţii asociaţiei, care subliniază că numărul de aproape 80.000 de copiii aflaţi în această situaţie cuprinde doar cifrele din evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială, numărul real fiind unul mult mai mare.
Existenţa acestui fenomen duce la o serie de probleme legate de integrarea socială a acestor copii, iar faptul că sunt adesea supravegheaţi de bunici în vârstă copiii ajung adesea să aibă probleme şcolare.
Pandemia complică lucrurile
„Atunci când s-au închis şcolile, ca măsură de limitare a pandemiei, copiii din medii socio-economice vulnerabile s-au aflat într-o situaţie gravă de excluziune: fără acces la şcoala online, ei au fost pur şi simplu marginalizaţi. Pentru copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, trauma a fost dublă: nu i-au avut alături pe părinţi şi atunci anxietatea lor a fost mult mai mare. Pe de o parte, s-au confruntat cu emoţiile cauzate de izolarea de colegi şi profesori. Pe de altă parte, au avut temeri pentru părinţii lor din străinătate”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
În decursul acestui an, Salvaţi Copiii a intervenit activ pentru ca 660 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate sau care provin din familii vulnerabile socio-economic să facă faţă situaţiei actuale generate de pandemie. Aceştia au fost incluşi în clase de educaţie remedială pentru a putea recupera decalajul cauzat de lipsa accesului la şcoala online, dar au avut parte şi de suport psihologic.
Publicitate și alte recomandări video