Peste 60% dintre angajaţii din România lucrează în servicii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Peste 60% dintre angajaţii din România lucrează în servicii

Femeile câştigă cu 7% mai puţin decât bărbaţii.

GALERIE
angajati servicii
  • angajati servicii
- +

Numărul de salariaţi a depăşit pragul de 5 milioane la finalul lui 2015, după o creştere cu 140.000 pe parcursul anului trecut, iar 60,9% dintre angajaţi lucrează în servicii, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Femeile au câştigat, anul trecut, cu 7% mai puţin decât bărbaţii, în medie, mai arată statisticile oficiale. Anul trecut, numărul mediu de salariaţi din economia românească a fost de 4,61 milioane, mai mare cu 103.700 comparativ cu 2014, însă datele au fost obţinute pe baza unei anchete statistice pe baza unui eşantion reprezentativ de 26.500 de firme şi instituţii publice. "Efectivul salariaţilor la 31 decembrie 2015 a fost de 5.041,2 mii persoane, mai mare cu 140,5 mii persoane faţă de sfârşitul anului precedent", se arată în raportul INS. Alte date, realizate pe baza anchetei forţei de muncă în gospodării (AMIGO), arată că, anul trecut, numărul de angajaţi din România a fost mult mai mare, de 6,06 milioane. 

Din numărul mediu de salariaţi raportat de INS pe baza eşantionului reprezentantiv, bărbaţii reprezintă 53%, adică 2,44 milioane, iar 60,9% dintre angajaţi lucrează în sectorul terţiar, categorie care include în special serviciile. Peste o treime (36,6%) dintre angajaţi au un loc de muncă în industrie şi construcţii, care reprezintă sectorul secundar al economiei,  în timp ce doar 2,5% dintre salariaţi lucrează pentru un angajator din agricultură. Numărul cel mai important de locuri de muncă este concentrat în regiunile bogate, regiunea Bucureşti-Ilfov având o pondere de 21% din numărul total de slujbe la nivel naţional, deşi are doar în jur de 10% din populaţie. 

Deşi reprezintă doar 47% din numărul de angajaţi, femeile domină anumite sectoare ale eoconomiei româneşti. "Activităţile caracterizate prin grad pronunţat de “feminizare” al forţei de muncă salariate sunt cele de sănătate şi asistenţă socială (80,0% din numărul total al salariaţilor acestor activităţi), învăţământ (71,0%), intermedieri financiare şi asigurări (69,9%), hoteluri şi restaurante (60,9%)", precizează INS. Femeile au câştigat în medie, anul trecut, 1.783 lei net lunar,  cu 7% mai puţin decât bărbaţii, care au avut un câştig mediu lunar net de 1.928 lei.  Datele INS mai arată că, în 2015, câştigul salarial mediu lunar net pe total economie a crescut cu 9,5% (162 lei) faţă de cel din anul 2014, până la 1.859 lei. Angajatorii au cheltuit în medie într-o lună 3.189 lei pentru un salariat în 2015, de aproape două ori mai mult decât câştigul net, ca urmare a taxelor şi contribuţiilor salariale. Ultimele date disponibile arată că, în iulie 2016, câştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atât salariile, cât şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, a ajuns la 2.078 lei (463 euro), în creştere cu 12,4% comparativ cu iulie 2015. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fraţii de cruce strâmbă

Cătălin ONOFREI

Fraţii de cruce strâmbă

Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

Filmuletul zilei

opinii

Dacii liberi

Briscan ZARA

Dacii liberi

Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Ciprian IFTIMOAEI

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

pulspulspuls

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

Caricatura zilei

Certificate

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.