anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Peste 60% dintre pacienţii cu cancer au evitat să meargă la spital din cauza pandemiei

GALERIE
iro
  • iro
- +

​Peste 80% dintre pacienţii cu cancer s-au confruntat cu un nivel crescut de stres în perioada de restricţii impuse de pandemie, iar nivelul actual de stres se menţine peste medie în cazul a 60% dintre bolnavii de cancer, care spun că au evitat să meargă la spital în această perioadă.

Gestionarea aspectelor emoţionale devine un lucru din ce în ce mai important în contextul actual, arată un sondaj realizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. De asemenea, accesul la diagnostic precoce şi tratament trebuie să constituie o prioritate, atrage atenţia Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Pacienţii cu cancer s-au confruntat cu un nivel mult mai mare de stres decât în mod obişnuit în perioada de restricţii impuse de pandemie, relevă un sondaj realizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ de 70 de pacienţi, cu vârste de peste 25 de ani.

Aproape 84% dintre cei intervievaţi au admis că s-au simţit mult mai stresaţi în perioada respectivă, aceştia fiind îngrijoraţi într-o proporţie foarte mare (aproape 81%) că ar putea fi imunocompromişi, devenind astfel mai vulnerabili la infecţii. Aproximativ 60% dintre respondenţi au spus că au evitat să meargă la spital, deşi aveau o programare şi peste 69% au afirmat că au fost îngrijoraţi în legătură cu tratamentul şi eventualele complicaţii ale acestuia. Peste 60% dintre respondenţi au calificat nivelul lor actual de stres oncologic ca fiind peste 6, pe o scală de la 0 la 10.

“Ultimele luni, începând din martie până în prezent, au fost pline de provocări pentru pacienţii oncologici. Sondajul realizat de FABC arată că nivelul de stres al acestor pacienţi a fost cu mult peste medie, datorită, pe de-o parte, perturbărilor apărute în sistemul medical, dar şi lipsei de informaţii cu privire la implicaţiile COVID-19 asupra patologiei lor specifice. Mulţi dintre pacienţi simt în această perioadă, probabil mai mult ca oricând, nevoia de suport psihologic şi de sprijin susţinut pentru a naviga cu bine printr-un sistem de sănătate afectat de pandemie. Încurajăm echipele medicale implicate în tratarea pacienţilor oncologici, în mod special medicii de familie şi medicii curanţi, să recomande cu atât mai mult în această perioadă accesarea serviciilor medicale de suport, cu precădere a serviciilor de consiliere psihologică. Acestea sunt extrem de importante pentru a menţine un bun tonus mental al pacientului oncologic, cu influenţe majore asupra stării generale de sănătate şi capacităţii organismului de a lupta cu boala”, spune Degi Laszlo Csaba, directorul Societăţii Internaţionale de Psiho-Oncologie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Costel Alexe şi lecţia alegerilor de duminică

Cosmin PAȘCA

Costel Alexe şi lecţia alegerilor de duminică

Cea mai importantă concluzie a alegerilor din weekend este că PNL împreună cu USR PLUS l-ar fi învins pe Chirica dacă ar fi semnat din timp un acord politic. Ar fi câştigat Primăria fără să „livreze” un candidat extraordinar, fără bani publici aruncaţi de Guvernul Orban în campanie, fără cine ştie ce val de emoţie care să mobilizeze tinerii la urne.

Filmuletul zilei

opinii

Zgripţurisme

Codrin Liviu CUȚITARU

Zgripţurisme

„Domnule profesor, eu nu sunt, cu adevărat, politicos şi nici măcar influenţat de retorica rusofonă (unii cred că aş trăi sub umbrela discursului bombastic răsăritean, din unghiul formaţiei mele profesionale!). Ca să fiu sincer până la capăt, eu rămân numai precaut în eschiva mea ceremonioasă. Mă apăr deci prin intermediul formulelor supradimensionat-politicoase. De trădare, de dezamăgire, de vulgaritate, de intruziune.”

Politica monetară de la convenţional la neconvenţional

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară de la convenţional la neconvenţional

Crizele financiare au un impact considerabil şi în ceea ce priveşte politica monetară implementată de băncile centrale, precum şi asupra obiectivelor şi instrumentelor utilizate de acestea. 

Despre Iaşi (III)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (III)

Un Iaşi puternic, capabil să concureze cu oraşe situate dincolo de limitele regionale (Clujul, Timişoara, Chişinăul, Lvov-ul, Poznan sau Odesa), e o condiţie sine qua non pentru competitivitatea regiunii noastre. Un Iaşi puternic, un Galaţi puternic, un Bacău sau o Suceavă puternice, toate aflate în relaţii de interdependenţă, reprezintă reperele principale ale coeziunii nostre teritoriale.

pulspulspuls

Concluziuni ale alegerilor de la Iaşi: lotul doi, veleatul trei

Concluziuni ale alegerilor de la Iaşi: lotul doi, veleatul trei

Iată, stimaţi electori şi scumpiţe electoriţe, că a venit pe azi şi rândul analizei post-alegeri de la PSD Iaşi, după ce am trecut prin ciurul raţiunii şi prin dârmonul aritmeticii electorale situaţiunile din PNL, apoi de la trupa de strânsură a dipotatului dârvar, dar şi situaţiunea delicată şi neaşteptată dintre Alexe şi Chirica, după noile scoruri ale fiecăruia. 

Caricatura zilei

Renumărare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.