15.000 de locuri în căminele studențești de stat din Iași, cu prețuri de la 150 lei/lună. Când începe cazarea, pe universități
Încep cazările pentru studenții care au ales să învețe la Iași. Căminele Universităţii de Ştiinţele Vieţii (USV) sunt pregătite să primească aproape 1.600 de studenţi, iar cele care aparţin de Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” pun la dispoziție au spaţii de cazare pentru alţi 1.074 studenţi. La „Cuza” vorbim de aproape 5.500 de locuri, în timp ce Politehnica ieșeană are disponibile circa 8.000 de locuri în cămine. În total, peste 15.000 de locuri în căminele studențești ieșene. Mai mult, primii care vor lua contact cu ,,viața de student” sunt candidații admişi la USV, acolo unde cazarea efectivă începe de pe 12 septembrie.
Fiecare instituție de învățământ superior are propriile standarde privind admiterea cererilor de cazare depuse de studenții care nu sunt din Iași. De exemplu, studenții din primul an, fie ca au fost admiși pe locuri bugetate sau cu taxă, au parte de prioritate la USV. Pentru studenții din anul I, USV a alocat mai multe zile în care îşi pot lua în primire camerele care le-au fost desemnate: 12– 13 septembrie 2024, în intervalul orar 8:00 – 18:00. Ulterior, tinerii din anii II-VI se vor caza între 14 – 15 septembrie 2024.
Startul avansat la cazare, faţă de celelalte universităţi ieşene, e motivată de faptul că la USV Iaşi anul universitar va începe cel mai devreme, pe 16 septembrie. În total, USV Iaşi îşi cazează studenţii din afara municipiului în cinci cămine, iar preţul pe care trebuie să îl plătească studenţii acceptaţi la cazare difere de la cămin la cămin. Chiria plătită de studenţii de la USV variază, astfel, între 250 de lei şi 575 de lei.
Pe de altă parte, sunt studenţi care beneficiază de gratuitate la cămin, precum şi categorii de studenţi care primesc o reducere din tariful normal pentru cameră (reducerea este de 50% în cazul studenţilor admişi pe locuri cu taxă, ai căror părinţi lucrează în învăţământ, sau care vin din Republica Moldova, precum şi pentru cei orfani).
Totodată, tinerii incluși în categoriile precizate, acceptați la locurile finanțate de stat, primesc gratuitate la cazare în cămin. Și cei care beneficiază de regim de protecție specială, studenții cu dizabilități și studenții străini finanțați de la bugetul de stat nu trebuie să plătească pentru camerele de cămin de la USV.
Locurile oferite de UMF Iași, în funcție de merite
La Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa”, procesul de cazare vizează principiul meritocrației, fiind totodată oferite locuri pe criterii sociale. Repartiţia pe cămine se face în limita locurilor disponibile, pe baza procentajelor calculate în funcţie de numărul de studenţi cu domiciliu în afara oraşului, înscrişi în fiecare an, a fiecărei facultăţi/specializări, principalul criteriu fiind punctajul din anul anterior. După cum reiese dintr-un comunicat, sunt excluși din start studenții care au domiciliul stabil în Iași, cei care au înregistrat abateri pentru care au primit sancţiuni conform Regulamentului de organizare și funcționare al căminului studențesc, Regulamentului de studii de licență sau Codului de Etică, cei care în anii anteriori nu au utilizat spaţiile de cazare corespunzător, au degradat sau nu au întreţinut spaţiile conform regulamentelor edical, precum și cei care au înstrăinat sau au avut edicale de a înstrăina locul de cămin în anii precedenţi.
Pentru studenții de anul I, media pentru cazare va fi media de admitere, iar pentru studenții de anii II – VI se ia în considerare punctajul de la sfârșitul anului precedent (sesiunea din vară), fără practică de vară, căruia i se poate adăuga un punctaj de voluntariat, în valoare cumulată maximă de 10 puncte (câte un punct pentru fiecare activitate de voluntariat efectuată pe durata aceluiași an precedent), activități/proiecte în care este implicată și instituția.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa ” dispune de 1.074 de locuri în șase cămine. La cele 1.074 locuri cazare afișate pentru procesul de cazare online, se mai adaugă 274 locuri cazare care reprezintă locuri pentru dosare sociale, dosare medicale, orfani, bursieri ai statului român anul I, studenți căsătoriți și studenți străini care studiază pe cont propriu valutar. Tarifele variază între 330-550 de lei. În plus, cazarea studenților din anul I este programată între 16-17 septembrie.
5.400 de locuri disponibile la cea mai mare universitate ieșeană
Cea mai mare universitate din Iaşi poate caza peste 5.400 de studenţi. Totuși, încă nu au fost aprobate numărul locurilor, calendarul și tarifele. De asemenea, așa cum au precizat reprezentanții instituției, numărul cererilor de cazare (din care este dedusă concurența) poate fi aflat doar după finalizarea admiterii de toamnă. Anul trecut, cele mai ieftine locuri din căminele UAIC se închiriau cu 150 de lei pe lună. Acest tarif era valabil doar pentru studenţii cu loc bugetat de stat, în timp ce studenţii Erasmus şi cei de pe locurile cu taxă plăteau dublu, pentru acelaşi tip de confort în căminele C4, C6, C7, C8, C10, C12, C13. Locul cu cel mai ,,piperat” preț este cunoscut ca fiind la căminul ,,Akademos”: 650 lei/lună pentru studenţii de pe locuri bugetate de stat şi 800 lei/lună pentru studenţii care au fost admişi cu condiţia plăţii taxei de şcolarizare.
8.000 de locuri în 21 de cămine la TUIASI
În ce privește Politehnica ieșeană, aceasta are disponibile circa 8.000 de locuri în cele 21 de cămine ale sale. În anul universitar 2024-2025, cazările la TUIASI se vor desfășura online, fără ca studenții să ia legătura fizic cu conducerea facultății. După ce au primit prin email, de la comisia de cazare a facultății, căminul și camera în care vor locui pe durata anului, studenții vor prezenta la administrația căminului o serie de documente. Cazarea efectivă va avea loc după 15 septembrie, când se afișează listele finale cu studenții și ,,bobocii” care au fost admiși la cămin.
Cazarea la Universitatea de Arte
Singurul cămin de la Universitatea Na¬țio¬na¬lă de Arte „George Enescu” (UNAGE)e are o ca¬pacitate de 250 de locuri, iar studenții care doresc cazare vor trebui să achite de la 320 până la 440 lei lunar (în funcție de numărul persoanelor în cameră, capacitate). Capacitatea de cazare a caminului C1 este diferentiata pe camere de 5 persoane, 4 persoane și 3 persoane.
Publicitate și alte recomandări video