Peste 7% dintre români cred că femeia este proprietatea bărbatului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Peste 7% dintre români cred că femeia este proprietatea bărbatului

GALERIE
violenta
  • violenta
- +

De asemenea, circa 6% dintre conaţionali sunt de acord cu ideea că "un bărbat care nu-şi bate femeia nu o iubeşte cu adevărat".

Violenţa în familie este un fenomen îngrijorător, relevă un sondaj INSCOP Research. Astfel, 43,5% dintre români susţin că "de la începutul acestui an (2013), au auzit printre cunoştinţe sau în zona în care locuiesc de situaţii de violenţă în familie", 44,5% nu au auzit de astfel de cazuri în proximitatea lor anul acesta, în timp ce 12% au ales să nu răspundă. Din totalul celor 43,5% care au afirmat că au cunoştinţă de cazuri de violenţă domestică, 65,9% au spus că în cazul despre care au auzit victima era o soţie, 37,9% că victima era un copil, 19,7% un bătrân, 4,4% un soţ. 2,8% au ales răspunsul "altcineva", iar 7,7% nu au ales nicio variantă de răspuns.
Rugaţi să îşi exprime acordul sau dezacordul faţă de o serie de afirmaţii care redau stereotipuri şi expresii curente privind fenomenul violenţei domestice, 30,9% dintre subiecţi sunt de acord că "femeile mai sunt bătute şi din vina lor". 8,1% cred că "bătaia este ruptă din rai", 6,4% că "un bărbat care nu-şi bate femeia nu o iubeşte cu adevărat", iar 7,3% sunt de acord cu afirmaţia "femeia este proprietatea bărbatului".
Peste 75% dintre români (75,7% ) sunt de acord cu ideea că "o femeie bătută poate în orice moment să se despartă de soţul ei". De asemenea, 51,3% cred că violenţa în interiorul familiei este o problemă de interes public. Potrivit cercetării, 15,8% dintre respondenţi consideră că "dacă are copii, o femeie bătută de soţul ei nu poate să se despartă de acesta", 8,5% dintre români cred că violenţa domestică este întâlnită doar în familiile sărace, iar 15,3% că este întâlnită doar la oamenii needucaţi.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 12 - 21 iulie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.