Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Peste 70% dintre cazurile de cancer de sân din România, diagnosticate în stadiile 2 și 3. Unde se pot face mamografii gratuite

GALERIE
Mircea-Onofriescu
  • Mircea-Onofriescu
- +

La nivelul anului 2020, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, cancerul de sân reprezenta a treia cea mai întâlnită formă de cancer în România, cu o pondere a cazurilor noi de 12,2% (12.085 cazuri noi), imediat după cancerul de colon (13,1%; 12.938 cazuri noi) și cancerul de plămâni (12.3%; 12.122 cazuri noi).

Potrivit celui mai recent sondaj Eurostat, România rămâne pe ultimul loc în UE în materie de screening pentru cancerul de sân, chiar dacă procentul a crescut de la 0,2% la 9% în ultimii ani.

În plus, în România, ratele de supraviețuire la cinci ani după tratarea unor forme de cancer, precum cancerul de sân, de prostată și de col uterin, sunt mult sub mediile UE – 75% în România pentru cancerul de sân, față de 83% în UE.

”Eu cred că procentul la cinci ani este chiar mai mic. Și acest lucru este din cauză că femeile din România nu-și fac control periodic la sâni, în condițiile în care există un program național, în acest sens, adică pot face acest control gratuit. În Iași, de exemplu, femeile se pot programa pentru această investigație la Insttutul Regional de Oncologie (IRO). Este tulburător să vezi că multe românce ajung în stadii avansate ale cancerului de sân, în condițiile în care este suficient să meargă din timp, adică în jurul vârstei de 30 de ani sau chiar mai devreme, să-și facă o mamografie. Care, repet, poate fi făcută gratuit. Să vă spun că printre persoanele depistate cu cancer în stadiile 2-3 am avut paciente medici, soții de medici sau asistente medicale? Este inacceptabil. Femei care vin la spital în stadiul 4, cu metastaze, și spun că au ajuns în această situație pentru că le-a fost rușine să meargă la medic, la un control al sânilor”, a comentat aceste statistici Prof. Univ. Dr. Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Maternității ”Cuza-Vodă” din Iași.

De altfel, în urma unei cercetări online realizate de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) în luna octombrie 2021, s-a constatat că 73,4% dintre persoanele cu cancer de sân sunt diagnosticate în stadiile 2 și 3 ale bolii, 4,4% sunt diagnosticate în stadiul 4 și doar 3,5% în stadiul 0, respectiv 18,6% în stadiul 1.

Pe de altă parte, 20,7% dintre respondenți au declarat că nu au fost la control în 2020 și 2021 de teama pandemiei.

Pentru a avea un diagnostic de certitudine, aproximativ 40% dintre persoanele cu cancer de sân au fost nevoite să plătească din buzunar investigațiile imagistice necesare  – mamografie, computer tomograf (CT), rezonanță magnetică (RMN), în timp ce 30,7% au acoperit și din fonduri personale aceste investigații și doar 29,8% au beneficiat de investigații decontate 100%. Sumele suportate de pacienți s-au încadrat între 500 și 1000 de lei (35%), 1000 și 2000 de lei (20,5%) sau au depășit valoarea de 2000 de lei (27,3%).

Odată diagnosticate, cea mai mare parte a persoanelor cu cancer de sân au fost ghidate de familie și prieteni pentru a ajunge la medicii și spitalele sau centrele specializate de care au avut nevoie (aproximativ 60%), în timp ce aproape 30% au fost îndrumate de medicul de familie iar 13% s-au folosit de internet pentru a obține informațiile necesare.

”Pe de o parte, această situație, deloc normală, este rezultatul faptului că multe dintre femei nu știu că pot face gratuit mamografie. Așa cum am precizat, la Iași această investigație se poate face gratuit, în baza unei programări, la IRO. Pe de altă parte, pentru că vorbim despre un program național, ar trebui să se poată face mamografie gratuită indiferent de laboratorul de radiologie la care se adresează pacientele, inclusiv la cele private. Dar, din păcate, mulți dintre privați refuză să încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că nu li se par suficient de mari sumele decontate. Și-atunci, în acest context, multe femei ajung să-și plătească investigația. Cele care își permit. Celelalte ajung în stadii foarte avansate la spital, când opțiunile de tratament sunt deja foarte limitate”, a explicat Prof. Dr. Mircea Onofriescu.

Potrivit rezultatelor obținute, 36% dintre respondenți consideră că este nevoie de implementarea unui mai bun circuit al pacientului în sistemul de sănătate, 23,4% de un acces mai bun la analize și monitorizare și 20,4%, de o mai bună informare a populației cu privire la impactul acestei afecțiuni, metodele de prevenție și tratament disponibile.

La cercetarea online au răspuns aproximativ 140 de persoane, dintre care 90% persoane diagnosticate cu cancer de sân și 10% aparținători ai acestora.
Pentru a răspunde acestor nevoi, COPAC a lansat „Ce are ea? Ce au ele în comun?”, o campanie de conștientizare și educare ce își propune să ofere informații despre circuitul în sistem al persoanelor diagnosticate cu cancer de sân, dar și sprijin pentru acestea, prin intermediul activităților dedicate de consiliere și comunicare. În același timp, campania urmărește să ofere informații populației generale despre importanța diagnosticării timpurii a cancerului de sân și argumente pentru care este importantă evaluarea periodică, în funcție de indicațiile clinice specifice vârstei (ecografie de sân, mamografii periodice).

Acțiunile incluse în campanie urmăresc să ofere informații despre circuitul în sistem al persoanelor diagnosticate cu cancer de sân și să răspundă la întrebările persoanelor deja diagnosticate cu privire la tratamentul și povara bolii asupra tuturor fațetelor vieții zilnice. Totodată, campania de educare conține și un workshop de comunicare, care să le ajute să comunice mai bine cu profesioniștii din sănătate cu care vin în contact.

”Știți ce este cel mai trist atunci când ajungi să diagnostichezi o femeie cu cancer de sân într-un stadiu avansat? Faptul că această boală este perfect vindecabilă. Cu condiția să fie depistată în stadiul 0 sau 1, maxim stadiul 2. După, vorbim doar de supraviețuire și este păcat. Și acest lucru se poate evita doar investigându-te din timp. În acest moment am sub observație două gravide care au fost diagnosticate cu cancer în fază incipientă. Au făcut chimioterapie, s-au vindecat și acum sunt sănătoase și însărcinate”, a concluzionat Prof. Dr. Mircea Onofriescu.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri