De Sănătate

Punem punctul pe știi

Peste două treimi dintre români au cel puţin o afecţiune orală, cele mai frecvente fiind cariile

luni, 17 iunie 2024, 23:05
3 MIN
 Peste două treimi dintre români au cel puţin o afecţiune orală, cele mai frecvente fiind cariile

Peste două treimi dintre români au cel puţin o afecţiune orală, cele mai frecvente fiind cariile, arată un studiu-pilot privind sănătatea oro-dentară din România, prima astfel de cercetare realizată la nivel naţional.

Realizatorii studiului propun o serie de măsuri, lansând conceptul de ”stomatolog de familie” pentru pacienţii din mediul rural, care au acces foarte dificil la centre de sănătate oro-dentară.

Prevenţia este importantă

”Orice sistem pe care îl propunem e perfectibil. Am realizat acest lucru, vrem să colaborăm cu autorităţile publice, cu experţi pentru că identifici nevoia, dar este foarte dificil să găseşti un mecanism optim prin care nu doar să creşti bugetul, dar şi să-l foloseşti eficient. (…) Prevenţia este importantă şi din punct de vedere social şi din punct de vedere material. În ideea de prevenţie, noi am lansat un concept de stomatolog de familie în mediul rural. Ideea pleacă de la distribuţia medicilor stomatologi, decalajul dintre urban şi rural în contract cu Casa (de Asigurări de Sănătate – n.r.) sau în practică privată”, a declarat Irina Turcu, expert în politici de sănătate, luni seară, la Medika Tv.

Ea a explicat că în mediul rural numărul medicilor stomatologi este foarte mic, mediul urban concentrând aproximativ 90% dintre stomatologi.

Irina Turcu a precizat că este vorba despre un studiu derulat în toate cele opt regiuni, având o marjă de eroare de +/-2%. Au răspuns 1.500 de persoane, dintre care 600 minori, pentru cei mici şi foarte mici răspunzând părinţii. Datele au fost culese inclusiv cu ajutorul unor medici stomatologi, în perioada martie-mai, fiind folosit un chestionar completat de pacienţi şi, în paralel, fişa de observaţie completată de către medici.

Vom descoperi lucruri bune

”Nu am plecat cu gândul că vom descoperi lucruri bune, însă ne-am dorit, fiindcă tot e vorba despre o lungă perioadă în care nu s-au făcut lucruri sau s-au făcut fragmentar, să nu ne grăbim (…) pentru ca apoi să găsim soluţii, împreună cu partenerii noştri de dialog”, a precizat expertul.

Studiul, realizat de Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR), arată că majoritatea adulţilor (70%) şi adolescenţilor (70%) consideră sănătatea orală foarte importantă pentru bunăstarea lor, iar 79% dintre români sunt mulţumiţi de calitatea serviciilor stomatologice.

Cu toate acestea, peste două treimi dintre români au cel puţin o afecţiune orală. Printre cele mai frecvente afecţiuni se numără cariile dentare cavitare (66% dintre copii şi 64% dintre adulţi), inflamaţia gingivală (35% dintre copii şi 57% dintre adulţi) şi edentaţiile neprotezate (73% dintre adulţi). Cariile cavitare afectează în medie patru dinţi per persoană, iar parodontita este prezentă la 38% dintre adulţi.

Infecţiile dentare acute

De asemenea, infecţiile dentare acute şi anomaliile dento-maxilare sunt frecvente, iar accesarea serviciilor de urgenţă este redusă, mulţi preferând auto-medicamentaţia. Consulturile regulate sunt considerate importante de 92% dintre respondenţi, dar doar 44% au fost la un control de rutină în ultimul an.

Există o nevoie semnificativă de servicii stomatologice, inclusiv cele de urgenţă şi cele decontate de CNAS, de care doar 32% dintre adulţi beneficiază, iar nivelul de informare despre sănătatea orală este redus, 35% dintre respondenţi considerându-se puţin informaţi. Este necesară o mai mare implicare a medicilor stomatologi în prevenţie, în sănătatea orală, atât din perspectiva igienei, cât şi a comportamentelor.

Citiți și: O femeie a ajuns la spital cu o fractură de picior și a aflat de la medici că trebuie să facă dializă

Citiți și: Ozempic: medicamentul minune pentru slăbit care chiar funcționează. Un cercetător ieșean explică mecanismele din spate

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii