anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 26.09.2020

Peste jumătate din antreprenorii estimează scăderea veniturilor în următorul an

GALERIE
scaderi afaceri
  • scaderi afaceri
- +

Mai mult de jumătate (53%) dintre antreprenorii din Europa Centrală şi de Est (ECE) estimează scăderi ale veniturilor în următorul an, din cauza crizei pandemice, potrivit sondajului PwC EMEA Private Business Survey 2020, care arată că 31% din antreprenori au recurs la disponibilizări în ultimele luni. În plus, antreprenorii caută acum noi surse de venit, îşi examinează modelele de afaceri şi folosesc tot mai mult noile tehnologii.

"Mai mult de jumătate (53%) dintre antreprenorii din Europa Centrală şi de Est (ECE) estimează scăderi ale veniturilor în următorul an, din cauza crizei pandemice, luând în considerare măsuri de reducere a costurilor, pregătirea angajaţilor, identificarea de produse noi şi extinderea pe alte pieţe", potrivit sondajului PwC EMEA Private Business Survey 2020.

Doar 7% dintre companiile antreprenoriale din ECE cred că vor înregistra creştere în acest an, iar 36% că se vor situa la acelaşi nivel ca anul trecut. În acest context, 31% din antreprenori au recurs la disponibilizări în ultimele luni, iar 5% au menţionat că ar putea face disponibilizări în următoarele 12 luni. Asigurarea lichidităţii a devenit mai importantă ca niciodată, mai relevă sondajul.

Astfel, 47% dintre respondenţi au indicat că îmbunătăţirea gestionării capitalului de lucru este necesară pentru a putea traversa perioada de criză. În acelaşi timp, un sfert dintre ei au crescut utilizarea noilor tehnologii.

”Pandemia actuală are un impact major asupra companiilor antreprenoriale din fiecare industrie şi regiune. Proiecţiile de venituri pentru următoarele 12 luni s-au redus dramatic, mai mult de jumătate dintre respondenţi aşteptându-se la scăderi. Deşi sunt nevoiţi să diminueze costurile pentru a face faţă acestei situaţii şi pentru a-şi proteja lichiditatea, este remarcabil că, de asemenea, antreprenorii caută noi surse de venit, îşi examinează modelele de afaceri, folosesc tot mai mult noile tehnologii şi investesc în inovaţie pentru a-şi diferenţia companiile”, declară Ionuţ Sas, partener şi liderul serviciilor pentru antreprenori, PwC România.

Pentru companiile antreprenoriale din ECE, cele mai mari ameninţări pentru dezvoltarea afacerilor în perioada următoare sunt: reglementările, menţionate de 82% dintre respondenţi, urmate de lipsa de personal calificat (73%), securitatea cibernetică şi IT (64%), noii competitori (64%) şi incertitudinea geopolitică (64%). Coronavirusul este menţionat de 45% dintre cei intervievaţi, pe acelaşi palier cu taxarea şi perturbarea lanţurilor de aprovizionare.

Flexibilitatea răspunsului la evenimente cu efect perturbator, precum pandemia, este limitată de factori precum: dependenţa de câţiva furnizori şi parteneri (62%), respectarea reglementărilor (51%) şi lipsa personalului calificat (49%).

În schimb, asigurarea securităţii sanitare este principalul factor de succes în ”noua normalitate”, spun 89% dintre respondenţi, urmat de utilizarea eficientă a muncii de la distanţă (73%) şi creşterea utilizării noilor tehnologii (67%). Alţi factori menţionaţi au fost extinderea pe noi pieţe, lansarea de produse şi servicii noi, îmbunătăţirea competenţelor angajaţilor şi implicarea mai activă în companii a generaţiilor viitoare (moştenitorii afacerilor).

Alte concluzii ale studiului arată că 50% dintre antreprenorii din Europa Centrală şi de Est se aşteaptă la declinul economiei globale în următoarele 12 luni, 36% cred că va rămâne la fel, iar 4% că va avea un avans moderat.

În ceea ce priveşte strategia de afaceri pentru următorii doi ani, 60% dintre antreprenori au spus că vor continua să-şi dezvoltate activitatea principală.

58% dintre antreprenori cred că au gestionat impactul crizei Covid-19 la fel de bine ca principalii competitori din industria în care activează, iar 22% mai bine. Cele mai importante măsuri luate pentru gestionarea impactului crizei Covid-19, dar şi pentru viitor sunt munca de la distanţă (84%), reducerea timpului de lucru, concedii (67%), implementarea planurilor de criză existente, mai arată sondajul.

Principalele măsuri luate în cea mai recentă criză, anterioară celei pandemice, au fost: reduceri de cheltuieli (84%), intrarea pe noi pieţe (84%), pregătirea personalului (68%) şi disponibilizări (53%). Datele pentru Europa Centrală şi de Est au fost extrase din sondajul EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) Private Business Survey realizat în rândul a 2.990 de companii antreprenoriale din 53 de ţări.

PwC este o reţea de firme prezentă în 158 de ţări cu mai mult de 276.000 de angajaţi ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga I

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Afiș

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.