De Business

Punem punctul pe știi

Peste jumatate dintre germani vor revenirea la marca

miercuri, 05 octombrie 2011, 12:55
1 MIN
 Peste jumatate dintre germani vor revenirea la marca

Un sondaj realizat de compania Forsa pentru revista Stern arata ca 54% dintre germani favorizeaza revenirea la moneda anterioara introducerii euro.

Rezultatul este identic cu cel al unui sondaj similar efectuat de Forsa in mai 2010.

Cancelarul Angela Merkel a aratat in repetate randuri ca va apara moneda euro, in pofida problemelor financiar fiscale ale mai multor tari, in frunte cu Grecia, care au declansat criza la nivelul zonei euro.

Majoritatea germanilor se opun ajutoarelor financiare externe pentru Grecia.

Marca germana este un simbol al stabilitatii si puterii economice al Germaniei de Vest in deceniile de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, iar fostul cancelar Helmut Kohl a reusit cu greu in anii ’90 sa convinga populatia cu privire la beneficiile monedei unice europene, pregatind introducerea acesteia.

Aparatorii monedei unice mizeaza pe argumentul ca exporturile germaniei, principalul motor al economiei in ultimii ani, a castigat beneficii uriase datorita monedei euro, inclusiv de competitivitate.

Rezultatele sondajului Forsa releva ca 43% dintre germani considera ca economia locala, cea mai mare din Europa, ar avea de castigat odata cu reintroducerea marcii, in timp ce 51% cred ca revenirea la marca nu ar aduce niciun beneficiu economic.

Populatia din provinciile federale din Germanai de Est, regiune fosta comunsita, manifesta cea mai mare sustinere pentru revenirea la marca, de 67%, potrivit sondajului.

Totodata, sondajul arata ca, dintre germanii care doresc reintroducerea marcii, majoritatea nu au studii superioare. (Mediafax)

Comentarii