anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Peste o săptămână, În Gara din Iaşi va sosi, la ora 14.00, Trenul Regal

GALERIE
tren regal
 • tren regal
- +

Departamentul Centenar din cadrul Guvernului României, Banca Naţională a României şi Primăria Municipiului Iaşi organizează, în perioada 14-16 decembrie 2016, la Iaşi, o serie de manifestări reunite sub titlul ,,Iaşi, Capitala Renaşterii Naţionale”.

Evenimentele sunt dedicate împlinirii unui secol de când Iaşiul a devenit capitală de război şi au ca scop iniţierea unui proces de reevaluare a rolului istoric jucat de Moldova și de Iași în efortul comun de renaștere politică și militară a Statului Român.

Manifestările vor debuta miercuri, 14 decembrie 2016, la ora 12.30, cu depunerea unor coroane de flori şi oficierea unei scurte slujbe religioase în sectorul militar al Cimitirului Eternitatea. După acest moment, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” va prelua oficiile de gazdă, astfel că, de la ora 13.30, va avea loc un Prânz în Sala Paşilor Pierduţi. Ziua se va încheia cu Şedinţa Festivă a Academiei Române ce se va desfăşura în Aula ,,Mihai Eminescu” a Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza”, între orele 14.30 şi 17.00.

Cea de-a doua zi a manifestărilor, joi, 15 decembrie, se va deschide cu dezvelirea unor plăci comemorative care să marcheze clădirile în care au funcţionat instituţiile reprezentative ale Statului Român, în perioada 1916-1918, după cum urmează: ora 11.00 la reşedinţa Reginei Maria (Palatul Copiilor din Iaşi), ora 11.30, Palatul Rosetti-Roznovanu (azi, sediul Primăriei Municipiului Iași), ora 12.00 la sediul BNR Iaşi. La ora 15.00 va avea loc, la Palatul Culturii, Vernisajul Expoziţiei ,,BNR în timpul Marelui Război”, organizată de BNR. Publicul va avea apoi ocazia să asiste, de la ora 16.00, la proiecţia filmului documentar ,,Iaşi, Capitală de Război”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România, ce va avea loc la Ateneul Tătăraşi.

Vineri, 16 decembrie, în ultima zi a manifestărilor, va avea loc dezvelirea unor plăci comemorative, la ora 10.00, la sediul Senatului României (Palatul Universităţii / Universitatea Tehnică ,,Gh. Asachi” Iaşi) şi la ora 11.00 la sediul Camerei Deputaţilor (Teatrul Naţional ,,Vasile Alecsandri” din Iaşi). De la ora 12.00, Asociaţia ,,Tradiţia Militară” va efectua demonstraţii în Piaţa Unirii. În Complexul Palas Mall va avea loc, începând cu ora 13.00, vernisajul Expoziţiei fotografice ,,Personalităţi ale Marelui Război”, realizată de către Departamentul CENTENAR în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Arhivele Naţionale ale României, ce va fi deschisă publicului larg.

În Gara din Iaşi va sosi, la ora 14.00, Trenul Regal. Membrii Familiei Regale vor fi primiţi de către reprezentanţii autorităţilor locale, după care se va organiza un ceremonial militar. Pe toată durata staţionării în Gara Iaşi, Trenul Regal va putea fi vizitat de către public în intervalul 14.30-21.00, iar pe 17 decembrie, în intervalul 9.00-12.00. În aceeaşi locaţie, publicul va putea admira şi Expoziţia fotografică intitulată ,,Căile Ferate Române în Primul Război Mondial”, realizată de către Departamentul CENTENAR în colaborare cu Centrul Naţional de Calificare și Instruire Feroviară.

Ultima plăcuţă comemorativă ce semnalizează clădirea în care a funcţionat, în perioada 1916-1918, reşedinţa Regelui Ferdinand I (azi, Muzeul Unirii din Iaşi) va fi dezvelită la ora 14.30.

Suita evenimentelor de la Iaşi se va încheia cu o recepţie oficială organizată de către BNR în holul central al Palatului Culturii, începând cu ora 19.00, la care vor participa reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, reprezentanţi ai Familiei Regale, reprezentanţi ai Academiei Române, reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, rectorii universităţilor din Iaşi, reprezentanţi ai corpului universitar şi ai societăţii civile.

curierul-iasi.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.