Peste o sută de femei din Bârlad, Rediu și Aerostar Bacău au participat la Iași la screening oncologic în grupuri organizate

joi, 23 mai 2024, 23:41
3 MIN
 Peste o sută de femei din Bârlad, Rediu și Aerostar Bacău au participat la Iași la screening oncologic în grupuri organizate

Activitatea de prevenție continuă la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli al Institutului Regional de Oncologie Iași, chiar dacă proiectele de screening pentru cancerul mamar și de col uterin finanțate din fonduri europene s-au încheiat în decembrie 2023. De la începutul acestui an, persoanele asigurate din Iași și din alte județe pot beneficia de investigații gratuite pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie.

„Nu am mai făcut niciodată mamografie și la noi în oraș nu am unde să fac gratuit. Mi-au spus cei de la Asistență Socială că ne asigură mașină să venim la dumneavoastră și nu am stat pe gânduri. Este tot mai multă lume bolnavă și mă bucur că am ocazia să fac acest control”, a spus una dintre femeile venite de la Bârlad.

În lunile aprilie și mai, în urma solicitărilor de la agenți economici și autorități locale, Centrul de Screening a organizat condițiile necesare pentru grupuri de femei care au beneficiat de mamografii și teste Babeș Papanicolaou. Peste 100 de femei din municipiul Bârlad, comuna ieșeană Rediu și de la compania Aerostar Bacău au ales prevenția și au venit la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice în grupuri organizate.

„Ne-am gândit să răspundem solicitărilor venite din partea agenților economici și a instituțiilor publice, precum Direcția de Asistență Socială din Bârlad și o companie privată din Bacău. În cazul companiei private, angajatorul și-a dorit să aibă grijă de sănătatea femeilor și le-a oferit această posibilitate, le-a pus la dispoziție transportul și au venit organizat. Specialiștii din domeniul sănătății consideră că prevenția este foarte importantă, iar asta noi asta încercăm să facem. Sunt foarte multe cazuri de diverse forme de cancer și e nevoie să existe prevenție. La Centrul de Screening și Diagnostic în Boli al Institutului Regional de Oncologie Iași facem activitate de prevenție la mai multe specialități pentru persoanele asigurate de peste 40 de ani, care nu au semne și simptome de cancer, care nu au mai făcut mamografie în ultimul an și care aleg să vină doar ca metodă de prevenție”, a declarat Mirela Alixandru Cimpoi, referent relații publice al Centrului de Screening și Diagnostic în Boli al Institutului Regional de Oncologie din Iași.

Screeningul este o metodă prin care o persoană este investigată pentru a depista prezența cancerului de sân înainte ca aceasta să manifeste simptome. Aceasta ajută la identificarea precoce a cancerului, înainte ca boala să ajungă într-un stadiu avansat. Atunci când tumora este descoperită timpuriu, tratamentul este mult mai eficient și mai ușor de aplicat. După apariția simptomelor de cancer, există riscul ca celulele canceroase să se fi răspândit deja în întregul organism.

În prezent, studiile în desfășurare urmăresc identificarea persoanelor predispuse la anumite tipuri de cancer, investigând atât factorii de mediu, cât și stilul de viață care pot declanșa cancerul de sân. Aceste informații ajută medicii să stabilească cine ar trebui să participe la screening, ce tip de screening să fie utilizat și cât de frecvent să fie efectuat acesta.

 

Dacă este nevoie de investigații suplimentare, acestea sunt tot gratuite

 

„După comunicarea rezultatelor, de exemplu, dacă o doamnă vine și face mamografie și se găsesc niște așa-zise modificări, iar medicul recomandă să continue investigațiile senologice, anunțăm doamna că poate veni la noi să le realizeze în mod gratuit. Dacă nu își dorește acest lucru, îi punem la dispoziție imaginile și rezultatul pentru a putea continua investigațiile în centrul ales de ea. Ideea este că încercăm să și finalizăm investigațiile”, a declarat Mirela Alixandru Cimpoi.

Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al IRO din strada Sărăriei 177 A (𝗆𝖺𝗂 𝗌𝗎𝗌 𝖽𝖾 𝗌𝖾𝖽𝗂𝗎𝗅 𝖨𝖲𝖴 𝖨𝖺𝗌̗𝗂), ridicat cu fonduri de la Compania Națională de Investiții, a fost deschis în 2022 și are șase niveluri. Cabinetele sunt dotate cu aparatură de ultimă generație, iar clădirea asigură condiții la standarde europene, atât pentru personal, cât și pentru vizitatori. Găsiți pe site-ul iroiasi.ro datele de contact și specialitățile la care vă puteți programa pentru consultații și investigații, atât în baza biletului de trimitere, cât și contra cost.

Pentru informații despre posibilitatea efectuării investigațiilor precum mamografii, teste Papanicolaou sau HPV pentru grupuri organizate de femei, programarea zilelor și intervalelor orare, precum și documentele necesare, puteți trimite o solicitare la adresa centrudescreening@iroiasi.ro, împreună cu datele de contact.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii