Pesti puternic radioactivi pescuiti la câteva zeci de kilometri de Fukushima

vineri, 12 iulie 2013, 14:43
1 MIN
 Pesti puternic radioactivi pescuiti la câteva zeci de kilometri de Fukushima

Un lup de mare, pescuit în largul prefecturii Ibaraki, la câteva zeci de kilometri de Fukushima, prezenta un nivel de radioactivitate considerat inedit până în prezent pentru un peşte din această specie, de zece ori mai mare decât limita autorizată în Japonia, a anunţat prefectura, relatează AFP.

Peştele, capturat la 4 iulie în largul oraşului Hitachi, prezintă o cantitate de Cesiu radioactiv de peste 1.000 de bequereli pe kilogram, în contextul în care limita pentru alimente a fost stabilită la 100 de bequereli pe kilogram.

Ca toate speciile din cadrul cărora un specimen, într-o anumită regiune, a depăşit limita, lupul de mare de la Ibaraki a fost scos de la comercializare. Însă acest caz ilustrează faptul că, după peste doi ani, contaminarea în urma accidentului de la Fukushima continuă să fie importantă, dispersată şi dificil de înţeles, fiind imposibil să se controleze totul.

Centrala nucleară Fukushima Daiichi a fost pusă în pericol de un cutremur violent, urmat de un tsunami, pe 11 martie 2011.

Întreruperea alimentării cu electricitate provocată de tsunami a provocat oprirea sistemelor de răcire a combustibilului, care s-a topit în incinta a trei dintre cele şase reactoare ale instalaţiei, ceea ce explică prezenţa a numeroase elemente radioactive în zonă, în mare, atmosferă şi sol.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii