Peter Magyar, liderul opoziţiei maghiare, s-a dus la Kiev cu ajutoare după bombardarea spitalului de copii

miercuri, 10 iulie 2024, 17:11
2 MIN
 Peter Magyar, liderul opoziţiei maghiare, s-a dus la Kiev cu ajutoare după bombardarea spitalului de copii

Politicianul maghiar de opoziţie Peter Magyar, principalul rival al premierului Viktor Orban, a livrat miercuri ajutoare spitalului de copii din Kiev lovit în timpul raidurilor aeriene ruseşti din această săptămână, relatează Reuters.

Partidul Tisza al lui Magyar a strâns aproximativ 15 milioane de forinţi (41.276,83 dolari) şi a colectat materiale medicale şi alimente donate de cetăţeni.

Peter Magyar, liderul opoziţiei maghiare, spune că a fost o decizie bruscă

„A fost o decizie bruscă, după ce am văzut atacul brutal al rachetelor ruseşti”, a declarat Magyar reporterilor înainte de a pleca la Kiev.

O misiune ONU pentru drepturile omului a declarat marţi că există o „mare probabilitate” ca principalul spital pentru copii din Kiev să fi fost lovit direct de o rachetă rusească. Kremlinul a declarat, fără a furniza dovezi, că spitalul a fost lovit de tiruri antirachetă ucrainene.

Orban, un critic al ajutorului militar occidental acordat Ucrainei şi liderul din Uniunea Europeană cu cele mai calde relaţii cu Rusia, a vizitat Kievul şi Moscova săptămâna trecută ca parte a ceea ce el numeşte o „misiune de pace”. Întâlnirea sa cu liderul rus Vladimir Putin a atras critici puternice din partea unor aliaţi europeni.

„Prim-ministrului i se permite să călătorească prin lume şi să pretindă că el creează pace, dar noi credem în acţiuni în loc să zburăm în jurul lumii de trei ori. Noi suntem diferiţi”, a spus Magyar.

Peter Magyar susține că Orban ar fi trebuit să viziteze Kievul mai devreme

Peter Magyar, al cărui partid a obţinut aproape 30% din voturile maghiarilor la alegerile pentru Parlamentul European din iunie, a declarat că Orban ar fi trebuit să viziteze Kievul mai devreme, dar  motivul pentru întârziere a fost un dezacord între Kiev şi Budapesta cu privire la drepturile minorităţii maghiare din Ucraina.

Pe de altă parte, el a declarat că este de acord cu guvernul că niciun transport de arme către Ucraina nu ar trebui să treacă prin Ungaria sau cu ajutorul acesteia, deoarece acest lucru ar putea face din comunitatea maghiară din Ucraina o ţintă, însă alte ţări au dreptul suveran de a trimite arme în Ucraina.

Înainte de a deveni lider al opoziţiei, Peter Magyar a lucrat iniţial în guvernul lui Orban.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii